Farmacevti v boju za posle polnjenja injekcijskih brizg z zdravili za hujšanje

torek, 10. oktober 2023
 

Farmacevtska podjetja želijo kot pogodbeniki vstopiti na cvetoči trg zdravil za hujšanje

Farmacevtska podjetja, ki želijo kot pogodbeniki vstopiti na cvetoči trg zdravil za hujšanje, vlagajo milijarde USD v širitev ali gradnjo tovarn, kjer bodo polnili injekcijske brizge z zdravili za hujšanje, kot je na primer zdravilo Wegovy danskega proizvajalca Novo Nordisk iz Danske.


 
Vodstva številnih podjetij in vlagatelji si prizadevajo, da bi si lahko pridobili posle polnjenja injekcijskih brizg (fill-finish) z zdravili za hujšanje.
 
Vsak pogodbeni proizvajalec, ki ima zmogljivost sterilnega polnjenja in končne obdelave, si želi sodelovati v tem cvetočem poslu, saj poleg zdravila Wegovy zdaj prihajajo na trg še druga zdravila za hujšanje, vključno z zdravilom Mounjaro proizvajalca Eli Lilly.
Novo zdravilo za hujšanje Mounjaro proizvajalca Eli Lilly bo verjetno v ZDA odobreno še letos.


  

Povpraševanje po zdravilih za debelost močno narašča

Prodaja zdravila Wegovy, ki je prvo v novi generaciji zdravil za debelost, ki posnemajo telesne hormone za zaviranje apetita je od lansiranja v ZDA, junija 2021 močno narasla.

Tedenske injekcije za hujšanje spadajo v skupino zdravil, znanih kot agonisti GLP-1. Analitiki ocenjujejo, da bi trg teh zdravil lahko v 10 letih dosegel vrednost 100 mlrd USD, vključno s peroralnimi zdravili, ki jih zdaj razvijajo Pfizer in drugi farmacevtski proizvajalci.

Izvršni direktor kitajskega biotehnološkega podjetja WuXi Biologics Chris Chen je za Reuters povedal, da se njegovo podjetje že dogovarja s strankami o uporabi teh injekcijskih brizg, ki jih bodo polnili v nemški tovarni, ki jo je podjetje kupilo leta 2020. Zanimanje zanje je precej veliko, zato nameravajo kupiti še več tovarn v Evropi.

Tudi ameriški farmacevtski proizvajalec Catalent pripravlja nove proizvodne zmogljivosti za polnjenje injekcijskih brizg v tovarnah v Anagniju v Italiji in Bloomingtonu v Indiani v ZDA.
 

Novo Nordisk za Wegovy že podpisuje pogodbe s pogodbenimi izvajalci

Bitka za posle med pogodbenimi razvojnimi in proizvodnimi organizacijami se je začela lani. Od takrat so številna podjetja, vključno z Lonzo, Fujifilm Diosynth Biotechnologies, hčerinsko družbo Fujifilm Corp, in nemškim Vetterjem, napovedala približno 6 projektov v vrednosti najmanj 3 mlrd USD.

Zdaj, ko se Eli Lilly pripravlja na lansiranje zdravila Mounjaro, Novo Nordisk pa se trudi zadovoljiti povpraševanje in uvaja Wegovy na več trgih, se tempo pospešuje.

Še en partner podjetja Novo Nordisk, Thermo Fisher, spreminja objekte, ki se uporabljajo za polnjenje injekcijskih brizg s cepivom proti COVID-19, za polnjenje zdravila proti debelosti in sladkorni bolezni.

Veliki proizvajalci zdravil najemajo pogodbene partnerje za polnjenje brizg, kadar sami nimajo lastnega strokovnega znanja ali obsega. Polnjenje brizg poteka v sterilnih pogojih, da se prepreči kontaminacija. Nato se zdravilo zapakira, pošlje veletrgovcem, ti pa jih dobavljajo v lekarne in klinike.

Novo Nordisk porablja milijarde za povečanje lastne proizvodnje zdravila Wegovy in načrtuje še več pogodbenih proizvodnih obratov poleg treh, ki jih vodita Catalent in Thermo. Kljub temu bo pomanjkanje zdravila trajalo tudi naslednje leto.

Tudi Eli Lilly povečuje svoje zmogljivosti, vendar za zdaj še uporablja obsežen portfelj pogodbenih partnerjev za polnjenje. Preskusi njegovega zdravila Mounjaro so pokazali večjo učinkovitost kot Wegovy.
 

Novi posel z GLP-1 bi lahko več kot nadomestil izgubo pogodb o cepivu proti Covid-19

Raziskovalno podjetje The Insight Partners napoveduje, da se bo trg polnilnih površin med letoma 2019 in 2027 več kot podvojil na 12,5 mlrd USD. To je približno dvakrat toliko kot pri tabletah ali kapsulah.

Novi posel GLP-1 bi lahko več kot nadomestil izgubo pogodb o cepivu proti Covid-19, ocenjujejo analitiki.

Ameriški zakon o zmanjševanju inflacije spodbuja tudi razvoj bioloških zdravil, od katerih se nekatera injicirajo. Injekcije se vse pogosteje uporabljajo v okoljih za nego starejših, prav tako se injicirajo nekatera nova zdravila za Alzheimerjevo bolezen in generična zdravila za artritis.

Številni projekti novih obratov za polnjenje bodo dokončani šele naslednje leto ali v nekaterih primerih leta 2026, kar pomeni, da bodo omejitve dobave verjetno še vedno prisotne. Sposobnost pogodbenih partnerjev za polnjenje bo v prihodnjih nekaj letih narekovala rast trga zdravil za debelost.

Trenutno sta glede zmogljivosti za polnjenje brizg vodilna proizvajalca Catalent in Thermo.


Viri: Factiva, Reuters

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju farmacije 
Danski farmacevtski velikan Novo Nordisk vreden več kot Danska
Lansiranje zdravil za hujšanje je na evropskih trgih počasnejše od pričakovanj
Danska farmacevtska industrijaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: