Načrti Kitajske za recikliranje tekstilnih odpadkov

četrtek, 21. april 2022
 

Kitajska namerava do leta 2030 reciklirati 30 % odpadnega tekstila


Kitajska nacionalna komisija za razvoj in reforme, ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo ter ministrstvo za državljane so letos aprila objavili dokument o izvajanju pospeševanja recikliranja odpadnega tekstila. 

Kitajska vlada si prizadeva, da bo do leta 2030 vzpostavila sistem, ki bo dosegel 30 % stopnjo recikliranja odpadnega tekstila in proizvedel 3 mio ton recikliranih vlaken.
 
Z nenehnim izboljševanjem življenjskega standarda ljudi se vse več rabljenih oblačil zavrže, zato postaja problem recikliranja tekstilnih odpadkov vse bolj opazen.
 
Leta 2020 je Kitajska proizvedla okoli 22 mio ton tekstilnih odpadkov, medtem ko je bila stopnja recikliranja teh odpadkov približno 20 %. V tem letu je bilo iz tekstilnih odpadkov proizvedenih okoli 1,5 mio ton recikliranih vlaken.
 
Dokument bo pripomogel k spodbujanju razvoja industrije recikliranja virov in odpadnih materialov in ima velik pomen pri doseganju ciljev Kitajske glede doseganja ogljične nevtralnosti.
 
Ukrepi, opisani v dokumentu, vključujejo spodbujanje zelene in nizko-ogljične proizvodnje v tekstilni industriji, izboljšanje kitajske mreže za recikliranje in spodbujanje celovite uporabe tekstilnih odpadkov. 
 
Kitajska pa si ne želi zgolj reciklirati starih oblačil, ampak se namerava osredotočiti tudi na ozaveščanje javnosti, da bi potrošniki hitreje začeli sprejemati izdelke iz predelanih vlaken. Spodbujanje in podpiranje proizvodnje in porabe predelanih izdelkov, ki zadovoljujejo tudi potrebe potrošnikov po slogu, funkcionalnosti, udobju in ceni, bo pomembno prispevalo h krožnemu gospodarstvu.
 

Recikliranje je ključno za izboljšanje trajnosti tekstilne proizvodnje  


Dobavna veriga tekstila je vir večplastne degradacije okolja, zato je recikliranje ključno za izboljšanje trajnosti tekstilne proizvodnje. Po izračunih Svetovnega sklada za naravo, je za proizvodnjo ene bombažne majice potrebnih približno 2.700 litrov vode, kar je dovolj za preživetje ene osebe za 900 dni. Vsaka tona reciklirane bombažne preje prihrani pol hektarja kmetijskih zemljišč, zmanjša 6,6 ton emisij ogljikovega dioksida in prihrani 2.783 m3 vode za namakanje, je razvidno iz dokumenta raziskovalcev s Tehnološke univerze Hefei, objavljenega leta 2020 v International Journal of Life Cycle Assessment.
 
Tudi mladi potrošniki so vse bolj zavedajo ne-trajnostne narave modne industrije in njene dobavne verige. Glede na februarsko poročilo Credit Suisse "Mladi potrošnik in pot do trajnosti" je skoraj 60 % od 10.000 potrošnikov, starih od 16 do 40 let, iz 10 anketiranih držav izjavilo, da bi svoja oblačila zamenjali za trajnostne modne alternative, približno četrtina pa jih je izjavila, da v prihodnosti sploh ne nameravajo kupovati ne-trajnostnih modnih izdelkov.
 

Viri: Factiva, South China Morning Post

 

Preberite še: 

Trendi v recikliranju plastike

Globalni trendi na področju zelenih tehnologij

V pripravi globalna pogodba o onesnaževanju s plastiko