Negotovost upočasnjuje povpraševanje na nemškem trgu toplotnih črpalk

torek, 11. junij 2024
 

V Q1 2024 je prodaja toplotnih črpalk v Nemčiji medletno upadla za -52 % 

Toplotne črpalke veljajo za ogrevanje prihodnosti. Nobena prej razpoložljiva tehnologija ne proizvaja toplote s primerljivo nizko porabo energije. Toda kljub ogromni podpori vlade so nemški potrošniki pri nakupu toplotnih črpalk negotovi in previdni.

Ta negotovost se vse bolj odraža v podjetjih, ki delujejo v industriji ogrevalnega inženiringa po vsej Nemčiji.

Zvezno združenje nemške industrije ogrevanja (BDH) pravi, da so se podjetja v tej industriji znašla v zahtevni tržni situaciji, saj so nekatera od njih vložila več mio EUR.

Po podatkih BDH je v Q1 2024 prodaja toplotnih črpalk v Nemčiji medletno upadla za -52 % na 46.000 enot. V združenju ocenjujejo, da bo v celotnem letu 2024 prodanih okoli 200.000 toplotnih črpalk. To pomeni, da trg precej zaostaja za pričakovanji zvezne vlade, ki si je zadala cilj, da bo od leta 2024 dalje v državi vsako leto nameščenih 500.000 toplotnih črpalk.

V BDH ocenjujejo, da je dolgotrajna in javna razprava o novem zakonu o energiji v stavbah (GEG) med potrošniki ustvarila veliko negotovost glede posodobitve ogrevanja. Poleg tega potrošniki trenutno veliko premalo vedo o tehničnih rešitvah, skladnih z GEG, ter novem okviru financiranja.
 

Močan upad povpraševanja je posledica številnih dejavnikov

Še pred dvema letoma je končne odjemalce zelo skrbela cena in zanesljivost oskrbe s plinom in nafto, čemur danes ni več tako.

Po burnih političnih sporih je v začetku leta 2024 začel veljati GEG, znan tudi kot zakon o ogrevanju. Cilj zakona je bistveno izboljšati varstvo podnebja v gradbenem sektorju. Zakon določa, da mora biti od leta 2024 vsak na novo vgrajen ogrevalni sistem v 65 % napajan iz obnovljivih virov energije. Vendar predpisi sprva veljajo le za novogradnje na novem območju gradnje. Delujoče grelne naprave lahko še naprej delujejo.

Osnova za obstoječe stavbe je komunalno načrtovanje ogrevanja. V velikih mestih naj bi bilo na voljo od sredine leta 2026, za preostale občine pa od sredine leta 2028. Lastniki stanovanj bi se morali takrat odločiti, ali se bodo priključili na omrežje daljinskega ogrevanja ali pa bodo iskali lastne decentralizirane rešitve za nov sistem ogrevanja, na primer toplotno črpalko.

Industrija se boji, da bi lahko načrtovanje ogrevanja sprva upočasnilo trg toplotnih črpalk. Investitorji, ki nameravajo posodobiti ogrevalni sistem, raje počakajo, da začne delovati načrtovanje ogrevanja, ter si v primeru dvoma naročijo ogrevanje na plin ali olje. Na veliki večini oskrbovalnih območij pa je že jasno, da bodo lastniki stavb morali poskrbeti za decentralizirano obliko podnebno nevtralnega ogrevanja.

Proizvajalec ogrevalnih sistemov Vaillant Germany meni, da čakanje na občinsko toplotno načrtovanje ni smiselno, saj so toplotne črpalke najboljša rešitev za večino nepremičnin. Stroški vgradnje, vključno s financiranjem, so primerljivi s stroški vgradnje ogrevalnega sistema na plin ali olje. Obratovalni stroški so dolgoročno nižji, vrednost nepremičnine pa se poveča.Pri prehodu na podnebju prijazno ogrevanje je možno največ 70 % financiranje. Poleg osnovnega financiranja obstajata še hitrostni dodatek in dohodkovni dodatek. Najvišji upravičeni stroški naložbe za enodružinsko hišo so 30.000 EUR.

V BDH so prepričani, da informacije o financiranju še niso dosegle veliko gospodinjstev, zato pričakujejo, da bo zvezna vlada povečala svoja prizadevanja za zagotavljanje informacij o programu financiranja in pravnem okviru v skladu z amandmajem GEG. Politike zato pozivajo k široki komunikacijski kampanji.

Nekatera podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo toplotnih črpalk, si želijo zmanjšanja birokracije pri financiranju. Za prejem dohodninskega bonusa na primer stranke potrebujejo odmero dohodnine iz zadnjih 2 let. Toda milijoni upokojencev sploh ne oddajo dohodninskih napovedi, zato to zahteva drugačno rešitev. 

Viri:
  • Factiva
  • WirtschaftsWoche
  • Spiegel
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Leta 2023 je v Avstriji prišlo do zloma trga ogrevanja

Gospodarstvo ter možnost vstopa na nemški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: