Nemčija se sooča s pomanjkanjem zdravil proti raku

četrtek, 12. januar 2023
 

V Nemčiji primanjkuje zdravil proti raku

Nemčija se spopada s pomanjkanjem zdravil proti raku, kar je posledica resnih ozkih grl v dobavnih verigah in zamud pri dobavah.

Po podatkih Nemškega združenja za hematologijo in medicinsko onkologijo (DGHO) najbolj primanjkuje zdravil za raka dojke, predvsem zaradi ozkih grl pri dostavi.

»Ozka grla pri zdravilih obstajajo že leta, vendar se od leta 2022 še povečujejo,« pravi Hermann Einsele, izvršni predsednik DGHO.

Glavni vzroki za dramatično pomanjkanje zdravil proti raku so težave v proizvodnji, odvisnost od dobavnih verig v tujini ter povečano povpraševanje. V nekaterih primerih primanjkuje določenih zdravil tudi zato, ker so bila zdravila umaknjena s trga zaradi ekonomskih razlogov.

Najbolj primanjkuje tistih zdravil, ki se že leta uporabljajo pri zdravljenju raka.
Po navedbah DGHO sta med njimi zdravilo proti raku dojke tamoksifen in nab-paklitaksel, ki se prav tako uporablja pri raku dojke, pa tudi pri raku trebušne slinavke in pljučnem raku.

Ozka grla pri dobavi vplivajo tudi na podporna zdravila za bolnike z rakom, kot so antibiotiki in sredstva za zmanjšanje sečne kisline.

V Nemčiji je odobrenih okoli 200 zdravil proti raku. Lani je v državi primanjkovalo 10 od teh zdravil.

V zadnjih letih je že vzpostavljen register ozkih grl pri dobavi. DGHO je že pozval k vzpostavitvi več proizvodnih obratov v Evropi, da bi zagotovili dolgoročno stabilnost.

V nemškem Združenju za boj proti raku pa opozarjajo, da je potreben preventivni sistem zgodnjega opozarjanja in ustrezne možnosti za pravočasno preprečitev kakršnih koli primanjkljajev v oskrbi. 
 

Pomanjkanje antibiotikov 

Poleg zdravil proti raku primanjkuje tudi drugih določenih zdravil. Pred kratkim, na primer, v lekarnah po Nemčiji skorajda ni bilo na voljo sirupov proti vročini in antibiotikov.

Farmacevti kot vzrok za ozka grla izpostavljajo globalizacijo.

Glede na študijo nemškega farmacevtskega združenja VFA se okoli 68 % proizvodnih obratov za učinkovine, namenjene Evropi, nahaja v stroškovno učinkovitejši azijski regiji. 
Če pride do proizvodnih težav, kontaminacije ali zastoja proizvodnje, lahko to vpliva tudi na Nemčijo. 
Približno 80 % zdravil v Nemčiji je enakovrednih zdravilom, proizvedenih v državah, kot sta Kitajska in Indija.

Zvezni inštitut za zdravila in medicinske pripomočke (BfArM ) trenutno navaja več kot 300 poročil o ozkih grlih pri dobavi od približno 100.000 odobrenih zdravil v Nemčiji. 

Nedostopna zdravila vključujejo antibiotike, zdravila za sladkorno bolezen, zdravila za raka ter zdravila proti bolečinam.

Kot glavni razlog za ozko grlo oskrbe BfArM navaja pomanjkanje zdravil iz držav, kot sta Kitajska in Indija.

Pomanjkanje antibiotikov beležijo skoraj vse države v EU, pa tudi drugod po svetu. Primanjkuje predvsem penicilina in amoksicilina. Več o tem smo pisali v tem prispevku.
 

 
Viri: Factiva, Anadolu Agency, Der Spiegel, Focus
 
 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju farmacijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: