Norveški proizvajalec pohištva Vestre je predstavil trajnostni projekt

torek, 07. julij 2020

Danska skupina Bjarke Ingels in norveški proizvajalec pohištva Vestre sta predstavila zasnovo za "The Plus", trajnostni projekt tovarne pohištva v vasi Magnor na Norveškem. "The Plus" je največja naložba v norveško pohištveno industrijo v zadnjih nekaj deset letih. Tovarna bo hkrati globalna razstava za trajnost in visoko učinkovito proizvodnjo. Spektakularna arhitektura, center za obiskovalce in park na 300 ha bodo pripomogli k razvoju vasi Magnor kot privlačne destinacije za obiskovalce z vsega sveta.

Projekt "The Plus" je načrtovan kot vasica, ki bo namenjena čisti, brezogljični izdelavi pohištva. Cilj projekta je razviti svetovno središče ne le za trajnostno arhitekturo, ampak tudi za učinkovito proizvodnjo pohištva. Odprti proizvodni obrat bo stal na površini 6.500 m2, okoli njega pa bo še 300 ha velik park, ki bo ljudem omogočal pohodništvo in kampiranje. "The Plus" bo postal prva industrijska stavba v nordijski regiji, ki se bo ponašala z okoljskim certifikatom BREAM. Zasnova stavbe temelji na načelih obnovljive in čiste energije, ki je prilagojena okolju prijazni proizvodnji pohištva Vestre.

Norveški proizvajalec pohištva Vestre želi postati najbolj trajnostni proizvajalec pohištva na svetu in gradnja projekta "The Plus" bo pomemben korak pri doseganju tega cilja. Z vrhunsko tehnologijo in skandinavskim sodelovanjem lahko podjetje proizvaja hitreje in bolj zeleno kot kdaj koli prej, hkrati pa si s tem zagotovi globalno konkurenčnost.

Vas Magnor leži v geografskem središču med sedežem podjetja Vestre v Oslu na Norveškem in med njegovo jeklarno v Torsbyju na Švedskem.

V stavbi bodo štiri glavne proizvodne hale: skladišče, tovarna barv, tovarna lesenih delov in montaža. Vse proizvodne hale bodo neposredno povezane s centrom, kjer bosta logistična pisarna in razstavni prostor. Osrednji del stavbe bo zgrajen sredi krožnega dvorišča. Na javnem dvorišču bodo razstavljene najnovejše kolekcije zunanjega pohištva."The Plus" bo imel tudi zunanjo ploščad, ki bo obiskovalcem omogočila ogled proizvodnih procesov v tovarni, s čimer bo zagotovljena popolna transparentnost proizvodnje. Pri projektu bodo uporabili številne rešitve 4.0, kot so pametni roboti, samo-vozeči tovornjaki in tablični računalnik za upravljanje celotne tovarne.

Obiskovalci in zaposleni se bodo lahko sprehodili po zgradbi in se sprostili na zeleni strešni terasi. Muzej tovarne pohištva se bo tako spremenil v nekakšen kampus v gozdu. Na strehi stavbe bo nameščenih približno 1.200 fotovoltaičnih panelov. Odvečna toplota s panelov bo usmerjena v sistem hlajenja z ledeno vodo, rezervoarje za toplotno in hladno shranjevanje, v toplotne črpalke in energetske vrtine.

Viri: Factiva, Progressive Digital Media, Marketline

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije