Portugalska bo junija podeljevala koncesije za upravljanje igralnic

torek, 17. maj 2022
 

Junija nov mednarodni razpis za podelitev koncesij za upravljanje portugalskih igralnic

Portugalska bo na mednarodnem javnem razpisu dodeljevala koncesije za upravljanje igralnic v mestih Estoril, Figueira da Foz in Lizbona. Vlada namerava objaviti razpisne postopke najverjetneje že junija. 
 
Koncesije za igralnice bi se morale končati že konec leta 2020, a so jih zaradi pandemije podaljšali do konca letošnjega leta.
 
Leta 2025 se izteče tudi rok za upravljanje igralnice v mestu Póvoa de Varzim ter treh igralnic v Algarveju, medtem ko se za igralnici Troia in Chaves koncesiji iztečeta 31. 12. 2032.
 

Obstoječi koncesionarji 

Igralnice v mestu Estoril in Lizbona upravlja družba Estoril Sol, igralnice v mestu Figueira da Foz pa skupina Amorim Turismo. Na tokratni razpis se bosta predvidoma prijavila oba trenutna koncesionarja, pričakujejo pa tudi prijave mednarodnih ponudnikov.
 
Obstoječe koncesije so veljale 15 let, roki prihodnjih koncesij pa za enkrat še niso znani.
 
Za obstoječe koncesionarje predstavlja trenutno težavo obdavčitev, oziroma minimalno nadomestilo, ki temelji na plačilu letnega zneska državi. Ta predpostavlja 2 % letno rast bruto prihodkov od iger na srečo, v igralnicah v mestih Estoril in Lizbona pa 2,6 %. Koncesionarji že dlje časa zahtevajo revizijo tega davka, državo so celo tožili zaradi padca prihodkov od začetka krize leta 2008 in trdijo, da so davki višji od prihodkov. Z odpiranjem novega razpisa želijo, da se to vprašanje razjasni. V letih 2020 in 2021 so bile portugalske igralnice zaradi pandemije oproščene tega plačila. 
 

Portugalski sektor igralništva 

Portugalski sektor igralništva je zadnji 2 leti zaznamoval padec prihodkov, kar je posledica omejitvenih ukrepov med pandemijo ter zmanjšanja delovnih ur in zmogljivosti. V teh 2 letih so se prihodki igralnic zmanjšali za skoraj 60 %, po drugi strani pa so se prihodki od spletnih iger na srečo povečali za več kot 60 %.
 
11 igralnic, ki deluje na Portugalskem, je lani zabeležilo -55 % padec prihodkov od iger na srečo v primerjavi z letom 2019, ko so skupni prihodki v tem sektorju dosegli 315,2 mio EUR. V letu 2020 so prihodki v igralništvu padli na 157,8 mio EUR, v letu 2021 pa na 141,7 mio EUR.
 
V Q1 2022 so prihodki portugalskih igralnic dosegli 53,3 mio EUR, kar je 858 % več kot v enakem obdobju leta 2021, v primerjavi s prvimi tremi meseci leta 2019 pa se je poslovanje zmanjšalo za -28 %. Najnovejše številke potrjujejo, da je portugalski igralniški sektor še daleč od okrevanja. 
 

 
 Viri: Factiva, Diário de Notícias, Dinheiro Vivo Online

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju turizma

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na turistični sektor
 
Priložnosti na portugalskem trgu

Portugalski hotelirski sektor