Portugalska bo v Lizboni zgradila novo mednarodno letališče

četrtek, 16. maj 2024
 

Portugalska bo zgradila novo mednarodno letališče Luís de Camões

Portugalska bo zgradila novo mednarodno letališče v občini Alcochete, na drugi strani reke Tejo od Lizbone, je 14. maja sporočil portugalski premier Luis Montenegro.

Novo mednarodno letališče se bo imenovalo letališče Luís de Camões. Sedanje letališče Humberto Delgado v Porteli pa se bo v bližnji prihodnosti zaprlo.Napoved nove desnosredinske manjšinske vlade, ki je zmagala na splošnih volitvah pred slabima dvema mesecema, prihaja 52 let po prvi študiji za novo lizbonsko letališče.

Novo letališče bo zgrajeno na mestu vojaškega letališča v Alcocheteju, približno 40 km vzhodno od Lizbone, končano pa bo predvidoma do leta 2034. To lokacijo je izbrala neodvisna tehnična komisija, potem ko je preučila več možnih alternativnih lokacij.

Portugalska vlada meni, da je eno samo letališče najprimernejša rešitev za interese države. Alcochete zagotavlja prostor za fizično širitev in možnost prilagajanja povpraševanju ter bo skoraj potrojilo trenutno raven, hkrati pa zagotavlja vzdrževanje in morebitno rast vozlišča.

Gradnja novega letališča v Alcocheteju bo vključevala tudi gradnjo tretjega mostu čez Tejo, ki bo cestno-železniški in bo povezoval Lizbono z Barreirom ter dolgo odloženo povezavo s hitrim vlakom med Lizbono in špansko prestolnico Madrid. Cilj je skrajšati čas potovanja med obema prestolnicama na 3 ure ali manj.

Premier Luís Montenegro upa, da bodo dela končana v 10 letih, ocenjena naložba pa skupno znaša okoli 9 mlrd EUR.
Projekt bodo financirali z EU sredstvi, javno-zasebnimi partnerstvi in letališkimi tarifami. Vlada projekta ne bo financirala iz državnega proračuna.
 

Novi transportni projekt bo imel pozitiven vpliv tudi na turistični sektor

Portugalska turistična industrija pozdravlja odločitve nove vlade, saj bodo nove povezave spodbudile tudi rast turističnega sektorja.

Portugalska v zadnjih letih doživlja turistični razcvet, ki je v državo pritegnil rekordno število obiskovalcev.

Po podatkih portugalskega državnega statističnega urada, je Portugalsko lani obiskalo 30 mio gostov, kar je 13,3 % več kot leta 2022. V letu 2023 so na Portugalskem zabeležili 77,2 mio prenočitev ali 10,7 % več kot leta 2022.

Portugalski turistični sektor je v letu 2023 ustvaril 25 mlrd EUR prihodkov, kar je 28,5 % medletna rast in 37 % rast v primerjavi z letom 2019.

Preberite še: Portugalski turizem je lani beležil rekordne rezultate


Viri: Factiva, Reuters, Euronews

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju transporta in logistike

Globalni trendi na področju turizma

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na portugalski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: