Pričakovani vpliv sankcij proti Rusiji in Belorusiji na albansko gospodarstvo

petek, 25. marec 2022
 

Albanski ekonomisti pričakujejo, da bodo sankcije zoper Rusijo in Belorusijo imele vpliv na albansko gospodarstvo

Obseg blagovne menjave Albanije z Rusijo predstavlja le 1,29 % (cca 122 mio EUR) celotne albanske blagovne menjave, a ekonomisti opozarjajo, da bodo sankcije zoper Rusijo tako neposredno kot posredno prizadele državo. Neposredni vpliv sankcij se bo čutil predvsem zaradi visoke odvisnosti in izpostavljenosti Albanije na uvoz ruskih žitaric, v manjši meri pa tudi na uvoz ruske nafte. Proizvajalci moke bodo morali iskati alternativne trge in bodo posledično verjetno uvažali po višjih cenah. V Albaniji ni nobene ruske banke. Ruske naložbe so obrobne.

Obseg blagovne menjave Albanije z Belorusijo je skromen, leta 2021 je bil ocenjen na 1,1 mio EUR. Glavni neposredni vpliv na gospodarstvo, ki ga ekonomisti pričakujejo zaradi sankcij zoper Belorusijo, je zmanjšano število turistov (za državljane Belorusije v Albaniji velja brezvizumski režim). Gospodarski odnosi Albanije z Ukrajino in Belorusijo ne dosegajo odnosov z Rusijo. Razen vpliva na turizem ni pričakovati, da bi sankcije neposredno prizadele kakšnega od strateških sektorjev.

Posredni vpliv sankcij je v glavnem povezan z dvigom cen na globalni ravni, kar je že novembra 2021, s pojavom mednarodne energetske krize, v Albaniji pripeljalo do porasta inflacije. Stopnja inflacije je decembra 2021 dosegla 3,7 % in januarja 2022 ostala na enaki ravni. (Primerjava: 2,4 % oktobra 2021 oziroma 0,4 % januarja 2021). 

Cene osnovnih proizvodov v Albaniji so naraščale tudi februarja 2022, predvsem zaradi zvišanja cen energije. Ocenjuje se, da se je cena goriva pred ruskim napadom na Ukrajino zvišala za 8-10 %. Pričakuje se nadaljnja splošna podražitev.

Energetski sektor, čeprav ni neposredno odvisen od ruske nafte, je odvisen od uvoza nafte iz Grčije, na kar pa lahko vplivajo sankcije zoper Rusijo. Na splošno se morebitno pomanjkanje dobave surovin (plina, nafte in žita) iz Rusije na evropske trge lahko do neke mere prenese na albansko gospodarstvo, ki je močno odvisno od EU (ta predstavlja 54,4 % celotnega uvoza in 72,2 % izvoza). 
 

Albanija je v letu 2021 iz Rusije uvozila 46 % celotnega deleža žitaric

Po podatkih Statističnega urada INSAT je Albanija v letu 2021 iz Rusije uvozila 46 % celotnega deleža žitaric. Lastnik enega glavnih uvoznikov pšenice je za medije dejal, da država ne bo ostala brez zalog, a potrdil, da bo cena novega uvoza višja. Uvozniki so sicer v intenzivni fazi spreminjanja virov oskrbe.

Skupno število gostov iz Ukrajine, Rusije in Belorusije je v letu 2021 znašalo 149.225 ali približno 2,6 % vseh tujih obiskovalcev, pri čemer je v tej skupini držav prevladovala Ukrajina. Kljub trenutni situaciji albanski turistični operaterji ostajajo optimistični. Vodja albanskega združenja turističnih operaterjev in potovalnih agencij je za medije dejal, da je negativne posledice vojne še mogoče omiliti v primeru hitre rešitve konflikta. Število turistov iz Ukrajine se je vsako leto povečalo za 20-30 %, a še vedno ostaja skromno v primerjavi s turisti iz drugih držav. Turistična agencija Aler, ki že nekaj let deluje na albanskem trgu z ukrajinskimi vodiči in turistično ponudbo, usmerjeno samo na vzhodnoevropski trg, situacije ni želela komentirati, saj naj bi bilo prezgodaj za napovedovanje učinkov.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

 

Preberite tudi:


Predstavitev gospodarstva Albanije

EU sprejela nadaljnje ukrepe v odziv na rusko vojaško agresijo