Proizvodnja avtomobilov v Združenem kraljestvu marca 2022 najnižja po 2009

torek, 03. maj 2022
 

Proizvodnja avtomobilov v marcu 2022 medletno upadla za -33,4 %

Proizvodnja avtomobilov v Združenem kraljestvu se je marca 2022 medletno zmanjšala za približno tretjino in je dosegla najnižjo raven po finančni krizi leta 2009. Ključna razloga za takšne slabe rezultate sta svetovno pomanjkanje čipov in konflikt v Ukrajini.

Po podatkih britanskega Združenja proizvajalcev in trgovcev vozil - SMMT je Združeno kraljestvo letos marca proizvedlo 76.900 avtomobilov, lani marca pa 115.498, kar predstavlja 33,4 % padec proizvodnje.
 
Avtomobilska industrija se spopada z naraščajočimi cenami kovin in energentov, zastoji v dobavni verigi, ki jih je povzročila pandemija, ter s pomanjkanjem polprevodniških čipov, kar je prizadelo tudi druge sektorje.
 
Ruska invazija na Ukrajino je povzročila težave pri proizvajalcih avtomobilov, saj morajo zdaj poiskati alternativno dobavo vitalnih delov. Rusija in Ukrajina sta namreč vir aluminija, paladija in niklja, ki se uporabljajo v baterijah za električna vozila.
 
Zaradi tega je bilo v Združenem kraljestvu v prvih treh mesecih letošnjega leta proizvedenih 100.000 avtomobilov manj v primerjavi z letom 2021. 
 

Izvoz avtomobilov se je v marcu 2022 medletno znižal za -41,4 % 

Marec 2022 se je izkazal za najšibkejši izvozni mesec v zadnjih 13 letih, saj je izvoz avtomobilov v Združenem kraljestvu padel za -41,4 %. 
Največ, kar za -63,8 % se je medletno zmanjšal izvoz v ZDA, predvsem zaradi lanske odločitve Honde, da zapre proizvodno tovarno Swindon. Izvoz v EU se je marca 2022 medletno zmanjšal za -24,5 %. 
 

Združenje SMMT vlado poziva k pomoči in zaščiti panoge 

"Okrevanje se še ni začelo in v ozadju vse težjega gospodarskega okolja, vključno z naraščajočimi stroški energije, so potrebni nujni ukrepi za zaščito konkurenčnosti proizvodnje v Združenem kraljestvu," je dejal izvršni direktor SMMT Mike Hawes.
 
Združenje SMMT je pozvalo vlado k razbremenitvi stroškov energije na enaki ravni, kot jo imajo druge energetsko intenzivne industrije, ter zaprosilo za dostop do nizkocenovne in nizko-ogljične energije, saj se prehod na električna vozila povečuje.

 
V začetku aprila je vlada Združenega kraljestva razširila shemo pomoči, da bi energetsko intenzivnim industrijam, kot je proizvodnja jekla, pomagala pri soočanju z naraščajočimi stroški električne energije, ki so po rusko-ukrajinski krizi tudi letos dosegli nove najvišje vrednosti.

 
 

Viri: Factiva, Financial Express, Reuters
 

Preberite tudi:

Trendi avtomobilske industrije

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Vertikalna integracija avtomobilske industrije