Prvi učinki doseženega sporazuma med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom

sreda, 13. januar 2021

Sporazum med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, ki je stopli v veljavo 1. januarja 2021 pričakovano prinaša številne spremembe.

Prehrambni sektor in nekateri drugi sektorji so se praktično čez noč srečali s kratkoročnimi spremembami in nekaterimi pričakovano dolgoročnimi izzivi poslovanja. V osnovi podpis sporazuma pomeni za podjetja dodatno birokracijo, ter s tem povezane 5 % višje letne administrativne stroške. Nastale so spremembe pri označevanju, pakiranju in distribuciji izdelkov. Zgodnji učinki se kažejo tudi v zamudi pri dobavi prehrambnih izdelkov, kar je rezultiralo v praznih policah poslovalnic nekaterih trgovcev Združenega kraljestva v Evropsko unijo ter pomanjkanju prehrambnih izdelkov, ki jih običajno Združeno kraljestvo uvaža iz Evropske unije. Številne pošiljke so obstale v carinskih skladiščih predvsem zaradi odsotnosti dokumentacije, ki je potrebna po sklenitvi sporazuma. Mnogi trgovci, tako na strani Evropske unije kot tudi Združenega kraljestva, so namreč prekinili izvoz izdelkov čakajoč na dogovor, saj bi se lahko zgodilo, da do njega sploh ne bi prišlo. Posledično so pretirano kopičili proizvode v skladiščih. Eden izmed sektorjev, ki se je odločil za čakanje je mesnopredelovalna industrija, ki se je na ta način hotela izogniti zastojem pri izvozu svojih izdelkov v Evropsko unijo. Za podobne ukrepe se odločajo tudi evropska podjetja pri izvozu v Združeno kraljestvo. Podjetja, ki so se v pričakovanju dogovora za izvoz s skladiščenjem izdelkov v tujini pripravila, se lažje prilagajajo novim pogojem mednarodne trgovine.

Izziv za trgovanje predstavlja tudi Severna Irska, ki je ostala del enotnega trga z Evropske unije in tako postaja tudi vstopna točka za trgovanje z Evropsko unijo. Proizvajalci iz preostanka Združenega kraljestva se bodo morali vprašati ali zanje izvoz na Severno Irsko sploh ostaja dobičkonosen. Dobičkonosnost je postala vprašljiva tudi za proizvode, ki so proizvedeni v distribucijskih vozliščih Združenega kraljestva in so pri ponovnem izvozu v Evropsko unijo deležni tarif s strani Svetovne trgovinske organizacije. Obstoječa t.i. pravila izvora pri trgovanju tako ogrožajo dobavne verige in mnogi dobavitelji so primorani opustiti dobavo blaga na Severno Irsko. Problematika nastaja tudi pri izvozu iz Severne Irske, ki je 80 % neto izvoznik. Večinoma izvaža sveže prehrambne izdelke s krajšim rokom trajanja kot so pekovski izdelki, ribe in zelenjava. Teh izdelkov ni mogoče zaradi novih tarif dolgo časa skladiščiti.

Določena podjetja imajo podružnice v Evropski uniji in Združenem kraljestvu in so vključena v dobavne verige vrednosti. Pri dobavi izdelkov iz Evropske unije v Združeno kraljestvo, raztovorjeno blago, namenjeno britanskim potrošnikom in ostalim državam, ni označeno kot blago z britanskim poreklom, kar predstavlja težavo. Posledica je vračanje blaga, ki je prispelo iz Evropske unije. Izvozna podjetja upajo, da bi dogovor med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom glede izvora blaga lahko pripomogel k reševanju problematike dobavnih verig vrednosti.

Kljub dodatnim stroškom ter birokraciji, pa se vsa podjetja strinjajo, da bi bile težave veliko večje, če do sporazuma sploh nebi prišlo. Nov sporazum predstavlja za številna podjetja izvozno priložnost, saj lahko ponudijo izdelke na trge, kjer to prej, pred BREXIT-om zaradi omejitev trgovanja ni bilo mogoče. Pričakovanja so tako usmerjena predvsem v pozitivne učinke doseženega sporazuma.

Vir: MarketLine News

Več informacij o poslovanju z Združenim kraljestvom po 1. januarju 2021