Razcvet orožarske industrije v Vzhodni Evropi

torek, 29. november 2022
 

Vzhodnoevropska orožarska industrija doživlja pravi razcvet

Vlade v Vzhodni Evropi si prizadevajo pomagati Ukrajini v njenem boju proti Rusiji, posledično pa vzhodnoevropska orožarska industrija doživlja pravi razcvet.

Odkar je Rusija 24. februarja 2022 napadla Ukrajino, zavezniki oskrbujejo Kijev z orožjem in vojaško opremo.

ZDA in Združeno kraljestvo sta v obdobju 24.1.2022 - 3.10.2022 namenili največ neposredne vojaške pomoči Ukrajini. Na 3. mestu je Poljska, na 9. mestu pa Češka.

Nekatere nekdanje države Varšavskega pakta vidijo pomoč Ukrajini kot vprašanje regionalne varnosti. Po drugi strani pa rusko-ukrajinski konflikt predstavlja tudi nove priložnosti za orožarsko industrijo v regiji.

Številne države povečujejo obrambne proračune, zato za podjetja, ki delujejo v obrambni industriji, obstaja realna možnost za vstop na nove trge in povečanje prihodkov od izvoza v prihodnjih letih.
 

Poljska

Poljska orožarska družba PGZ Polska Grupa Zbrojeniowa SA, namerava v naslednjem desetletju vložiti do 8 mlrd PLN ali približno 1,75 mlrd EUR v nove proizvodne zmogljivosti, ki se iz varnostnih razlogov nahajajo izven meja z rusko zaveznico Belorusijo. To je več kot 2 krat več od predvojnega cilja.

PGZ, ki je v državni lasti, nadzoruje več kot 50 podjetij, ki izdelujejo orožje in strelivo, od oklepnih transporterjev do zračnih sistemov brez posadke.

Družba namerava leta 2023 proizvesti 1.000 prenosnih zračno-obrambnih sistemov Piorun manpad, medtem ko jih je leta 2022 proizvedla 600, v prejšnjih letih pa le 300 do 350.

Družba bo v letu 2022 predvidoma presegla predvojni cilj prihodkov, ki se bo zvišal na 6,74 mlrd PLN ali približno 1,47 mlrd EUR.


 

Češka

Vzhodnoevropska orožarska industrija sega v 19. stoletje, ko je Čeh Emil Skoda začel izdelovati orožje za Avstro-Ogrsko. Pod komunizmom so tovarne na Češkoslovaškem, ki je bila 2. največja proizvajalka orožja v Varšavskem paktu, pa tudi na Poljskem in drugod v regiji, zaposlovale ljudi in izdelovale orožje za konflikte v hladni vojni.

Vzhodnoevropske države imajo sedaj priložnost, da zgradijo svojo vojaško proizvodno industrijo.

Ukrajina je od čeških podjetij do sedaj prejela skoraj 50 mlrd CZK (1,95 mlrd EUR) orožja in opreme, od tega je bilo približno 95 % komercialnih dobav. Češki izvoz orožja bo letos najvišji po letu 1989, pri čemer so številna podjetja v tem sektorju povečala proizvodnje zmogljivosti ter število zaposlenih.

Češka družba STV Group ima na primer načrte za postavitev novih proizvodnih linij za strelivo malega kalibra, razmišlja pa tudi o razširitvi zmogljivosti za strelivo velikega kalibra. Ker je težko pridobiti nove zaposlene, skuša STV pridobiti nove delavce iz upočasnjene avtomobilske industrije.

V prvem polletju 2022 je družba STV Group, ki ima v lasti številna podjetja, vključno z Excalibur Army, Tatra Trucks in Tatra Defence, medletno skoraj podvojila prihodke na 13,8 mlrd CZK (538 mio EUR).
 

Tržne napovedi

Čeprav je večina držav v Vzhodni Evropi v letih 2020 in 2021 zaradi pandemije Covid-19 doživela resen gospodarski upad, so se vojaški izdatki v regiji še naprej povečevali zaradi regionalnih konfliktov in prizadevanj za modernizacijo.

Po podatkih SIPRI so obrambni izdatki držav v regiji leta 2021 znašali 76,3 mlrd USD (23,08 mlrd EUR), kar je 2,3 % več kot leta 2020 in 15 % več kot leta 2012.


Ruska invazija na Ukrajino, ki je največji oboroženi spopad v regiji po drugi svetovni vojni, bo v prihodnjih letih še povečala obrambne izdatke v regiji. Po napovedih analitikov Mordor Intelligence, bo vzhodnoevropski obrambni trg v obdobju 2022–2027 zabeležil več kot 4 % povprečno letno rast.

Največjo rast naj bi v prihodnjih letih dosegel poljski trg. Vojaška poraba Poljske je leta 2021 znašala 13,7 mlrd USD (11,58 mlrd EUR) in je bila za 58 % višja kot leta 2012. Oktobra 2021 je Poljska napovedala spremembo državnega proračuna. Obrambni izdatki so se povečali za 12,2 % na približno 12,68 mlrd EUR. Poljska je leta 2022 namenila 2 % BDP za obrambo, v letu 2023 pa jih povečuje na 3 %.
 
 
Viri: Factiva, Reuters, Mordor Intelligence 

 
Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Obrambni trg v IzraeluZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: