Razvoj vojaške industrije na Madžarskem

četrtek, 19. januar 2023
 

Madžarska je začela razvijati domačo vojaško industrijo

Leta 2021 se je globalna vojaška industrija precej povečala. Številne države so zaradi rusko-ukrajinske vojne začele utrjevati lastno vojaško industrijo. 

O razcvetu vojaške industrije v Vzhodni Evropi smo pisali tudi v tem prispevku.

Ena od teh držav je tudi Madžarska, ki pospešeno razvija domačo industrijo vojaške opreme. 2 tovarni vojaške opreme že delujeta, 4 pa so v fazi gradnje oziroma načrtovanja. 
 
Prednostna naloga novih madžarskih tovarn vojaške opreme je proizvodnja za izvoz, pa tudi pokrivanje domačih potreb.

Vojaška industrija na Madžarskem v zadnjih desetletjih ni bila deležna velike pozornosti, zato zastarela oprema iz sovjetskih časov še danes predstavlja glavnino opreme. 

Vlada je v razvoj vojske vlagala malo denarja in energije, domača vojaška industrija pa je skoraj izginila. Edini večji proizvajalec je ostala tovarna streliva Širok, ki je izdelovala malokalibrsko pištolo. Vendar je tudi ta zdaj v lasti tujega podjetja.

Nedavno se je madžarska vlada odločila izboljšati domačo vojaško industrijo. Pri tem ji bo pomagalo nemško podjetje Rheinmetall , ki ima med evropskimi proizvajalci vojaške opreme dolgo in ugledno zgodovino.
 

Od 6 novih madžarskih tovarn vojaške opreme bo Rheinmetall sodeloval pri gradnji in delovanju štirih 

  • Rheinmetall je že položil temeljni kamen za tovarno streliva in eksplozivov v Varpaloti. Proizvodnja se bo predvidoma začela v drugi polovici leta 2024, polno zmogljivost pa bo dosegla leta 2025. Proizvodnjo streliva v tej enoti bo izvajalo skupno podjetje Rheinmetall Hungary Munitions v sodelovanju z madžarsko državo. Nova proizvodna enota Várpalota bo ponujala različne zaposlitvene možnosti za približno 200 ljudi, z rastjo tovarne pa se bo število zaposlenih še povečalo.
 
 
 
  • V Nyirteleku gradijo tovarno za proizvodnjo radarjev. Montaža se bo predvidoma začela leta 2025. 
  • V Kaposvarju bo v bližnji prihodnosti stekla proizvodnja štiri-kolesnega oklepnika s protiminsko zaščito.  
  • V Zalaegerszergu, kjer je testna steza za bojna vozila, je zgrajen obrat za proizvodnjo bojnih vozil pehote. Testna vožnja je že potekala v drugi polovici leta 2022, serijska proizvodnja se je začela v začetku leta 2023.
 

Proizvodnja se je že začela v dveh drugih tovarnah, ki pa nista povezani s podjetjem Rheinmetall 

  • Tovarna helikopterskih delov v Gyuli, katere 51 % lastnik je Airbus, je bila slovesno odprta leta 2022. 
  • V Kiskunfelegyhazi, manjši tovarni osebnega orožja HM Arzenal Zrt, ki je v državni lasti, proizvajajo mitraljeze in pištole. Kmalu naj bi stekla tudi serijska proizvodnja ostrostrelskih pušk. 
 

Cilj je pokrivanje domačih potreb ter izvoz na tuje trge 

V 5 od 6 madžarskih tovarnah vojaške opreme proizvajajo opremo za madžarske oborožene sile. Cilj pa je, da bi doma proizvedena oklepna vozila, radarje, osebno orožje in strelivo začeli prodajati tudi na tuje trge.

V srednje in vzhodno-evropski regiji je še vedno veliko zastarele tehnologije iz časa Sovjetske zveze. Zato bi lahko obstajala potreba po napredni opremi, ki temelji na zahodnem znanju.

Madžarska bo poleg novih tovarn odprla tudi podružnice raziskovalnega inštituta za obrambne inovacije, kar bo madžarski vojaški industriji povrnilo izgubljeno inženirsko znanje. Te podružnice bodo odprli v Budimpešti, Szegedu in Zalaegerszegu.


Viri: Factiva, Business World Agency, MarketLine
 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Priložnosti na madžarskem trgu


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: