Rekorden izvoz portugalskega pohištva

četrtek, 01. september 2022
 

V zadnjem desetletju se je izvoz sektorja skoraj podvojil na 1,9 mlrd EUR

Po podatkih portugalskega Združenja pohištvene industrije APIMA se je portugalski izvoz pohištva v prvi polovici leta 2022 povečal na rekordnih, skoraj 1.000 mio EUR. To je 9 % več kot v enakem obdobju leta 2020 in 5 % več kot v letu 2019.

Portugalska pohištvena industrija beleži rast že zadnjih 10 let, ne glede na vpliv pandemije. V zadnjem desetletju se je izvoz sektorja skoraj podvojil na 1,9 mlrd EUR. Letošnji podatki za prvo polovico leta so kar za 5 % višji kot v letu 2019, torej pred začetkom pandemije.

Dobri rezultati so posledica mednarodne uveljavitve portugalskega pohištvenega sektorja, predvsem na francoskem, španskem in ameriškem trgu.

Portugalski proizvajalci pohištva so v obdobju januar – junij 2022 ustvarili skoraj 1 mlrd EUR prodaje na tujih trgih, ki je za 9 % presegla vrednosti iz enakega obdobja lani.
 

Največji izvozni trgi

Francija je v prvi polovici letošnjega leta predstavljala 33,84 % portugalskega izvoza pohištva, ki ga je uvozila za 6,66 % več kot v enakem obdobju leta 2021.

Sledi ji Španija s 24,60 % deležem.

Ameriški trg je bil 3. največji izvozni trg, prodaja v ZDA pa se je letos povečala za 38,66 %.

Pomembna izvozna trga sta tudi Nemčija (4,70 %) in Združeno kraljestvo (20,42 %). 
 

Mednarodni sejmi so ključni za portugalski pohištveni sektor 

V Združenju APIMA so zadovoljni z doseženimi rezultati, saj proizvajalci pohištva delajo v zelo zahtevnem okolju, ki ga zaznamujejo pomanjkanje surovin ter visoki stroški proizvodnje in transporta.
 
Ponovni začetek večjih mednarodnih sejmov, kot so Maison & Objet, Tortona Design Week ali Portugal Home Week, prinaša nove poslovne priložnosti in možnosti sklepanja poslov s kupci.
 
Do junija je trgovinska bilanca sektorja ostala pozitivna pri 401 mio EUR ter s 169 % stopnjo pokritosti uvoza z izvozom.
 
Pohištveni sektor je eden najbolj izvoznih sektorjev v portugalskem gospodarstvu, saj je približno 90 % proizvodnje namenjene tujim trgom.
 

 
 
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras 
 
 

Preberite še:  

Ključni trendi evropskega pohištvenega trga

Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

 
Portugalska širi prodajo pohištva v ZAE
 
Priložnosti na portugalskem trgu


 Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: