Revija Ukrajina - Open for business, december 2022

torek, 20. december 2022
 

Uvoz generatorjev in postaj Starlink do maja 2023 brez plačila DDV in carin


Odbor Vrhovne rade za finance ter davčno in carinsko politiko je na drugi obravnavi podprl sprejetje zakonskih predlogov o odpravi davka na dodano vrednost in carin pri uvozu generatorjev in druge energetske opreme ter Starlink povezav, je povedal predsednik odbora Daniil Getmantsev.

"Namen zakonov je zagotoviti kratkoročne davčne in carinske spodbude za obnovo energetske infrastrukture, in sicer oprostitev uvoznih dajatev in davka na dodano vrednost za uvoz generatorjev in drugih komponent do 1. maja 2023," je zapisal na Telegramu. Za predloga zakonov št. 8196 in št. 8197 je glasovalo 23 članov odbora.

Poslanec Yaroslav Zheleznyak je dodal, da zakona zagotavljata tudi oprostitev plačil za poštne in ekspresne pošiljke ter možnost skladiščenja do 2 tisoč litrov goriva brez licence.


Več novic v reviji: Ukraine Open for business, 19. december 2022 (pdf)

 

EBRD letos v projekte v Ukrajini investirala več kot 1,5 milijarde EUR, najmanj tolikšen obseg naložb načrtuje tudi za prihodnje leto

 
Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) namerava leto 2022 zaključiti z naložbami v Ukrajini v višini več kot 1,5 milijarde EUR, je na investicijski konferenci v Londonu konec novembra povedal Matteo Patrone, generalni direktor EBRD za vzhodno Evropo in Kavkaz. Naslednje leto bo EBRD za naložbe namenila prav toliko, če ne še več, odvisno od tega, kako se bodo razmere razvijale.
 
Patrone je dejal, da EBRD v državah, v katerih posluje, običajno vlaga od 10 do 11 milijard EUR na leto. Evropska banka za obnovo in razvoj lahko zagotovi tako velika sredstva zato, ker del tveganja prevzame v svojo bilanco stanja, medtem ko preostanek krijejo donatorji.
 
Letos je bil velik del sredstev namenjen podpori likvidnosti, prihodnje leto pa se bo po njegovih napovedih povečal delež investicijskih sredstev - ne le za sanacijo, temveč tudi za nove projekte. Patrone je pozval k večji osredotočenosti na to, kaj se bo dogajalo v naslednjih 12-18 mesecih in kako v tem obdobju zmagati na gospodarski fronti.
 

IAEA krepi svojo prisotnost v ukrajinskih jedrskih elektrarnah

 
Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo povečala število zaposlenih v ukrajinskih jedrskih elektrarnah. Generalni direktor Raphael Grossi je poudaril, da bo agencija okrepila svojo prisotnost v vseh jedrskih elektrarnah v Ukrajini, da bi zagotovila zaščito energetske infrastrukture. Grossi, ki se je že sestal z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, je povedal tudi, da si bodo še naprej skupaj prizadevali za takojšnjo vzpostavitev jedrskega varnostnega območja okoli Zaporožske jedrske elektrarne.

 

 

 
Pripravil:
 
Taras Prytula
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ukrajini
 
 

Preberite tudi:

 
Priložnosti na ukrajinskem trgu

Spodbude za investicijske projekte in industrijske parke v Ukrajini