Revija Ukrajina - Open for business, november 2022

sreda, 23. november 2022
 

Glavni makroekonomski kazalniki Ukrajine v obdobju avgust-september 2022


Ukrajinski realni bruto domači proizvod naj bi po napovedih investicijske družbe Concorde Capital leta 2022 padel za 31 %, leta 2023 pa se bo povečal za 8 %, če bo do konca leta 2022 odpravljena polovica sedanjih ključnih negativnih dejavnikov, do konca leta 2023 pa jih ne bo več.

Po podatkih državnega statističnega urada se je realni bruto domači proizvod Ukrajine v drugem četrtletju leta 2022 v primerjavi z drugim četrtletjem leta 2021 zmanjšal za 37,2 %, potem ko se je v prvem četrtletju letošnjega leta zmanjšal za 15,1 %.

Izvoz blaga iz Ukrajine se je avgusta v primerjavi z julijem povečal za 13,9 % na 3,363 milijarde USD, medtem ko se je uvoz zmanjšal za 2,3 % na 4,416 milijarde USD.

Predlog državnega proračuna za leto 2023 temelji na napovedi 4,6-odstotne rasti realnega bruto domačega proizvoda (BDP) in 37-odstotni nominalni rasti z do 30-odstotno inflacijo ter povprečnim letnim menjalnim tečajem 42 UAH za 1 USD.

Nacionalna banka Ukrajine (NBU) ohranja ključno obrestno mero pri 25 %.
 

Objavljen seznam energetske opreme za preferencialni uvoz v Ukrajino


Seznam uvoznega blaga, ki se bo v Ukrajino uvažalo brez plačila uvoznih dajatev in DDV v zimskem obdobju, vključuje: električne generatorje, transformatorje, električne baterije, opremo za preklapljanje ali zaščito električnih tokokrogov ali za priključitev na električne tokokroge za napetost nad 1000 V, konzole, panele, razdelilne plošče, opremo in naprave za filtriranje ali čiščenje vode.

Ministrstvo za gospodarstvo je sporočilo, da je na vladni spletni strani objavljen Odlok kabineta ministrov št. 1260 o razširitvi seznama preferencialnega uvoza v zvezi z epidemijo Covida. Ministrstvo za gospodarstvo je pojasnilo, da so bile ustrezne davčne spremembe uvedene po navodilih ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Po navedbah ministrstva bo odprava DDV in uvoznih dajatev znižala cene in oskrbela ukrajinski trg z blagom, ki bo državljanom in podjetjem pomagalo preživeti občasne izpade električne energije v tej zimski sezoni.

Po mnenju namestnika vodje odbora Vrhovne Rade za gospodarski razvoj Dmitrija Kisilevskega bi morala vlada že pred odpravo uvoznih dajatev in DDV na to blago zbrati domače proizvajalce te opreme in jim zagotoviti prednostni dostop do ugodnih posojil, odpraviti dajatve na sestavne dele in surovine ter oblikovati rezervni sklad opreme in materialov.


Več novic v reviji: Ukraine Open for business, 21. november 2022 (pdf)

 

Ukrajinska IT industrija je v devetih mesecih povečala obseg storitev za 13 %


Obseg računalniških storitev se je v obdobju januar-september 2022 povečal za 13 % in je znašal skoraj 5,5 milijarde USD, je sporočilo ukrajinsko nacionalno združenje informacijsko-tehnoloških podjetij IT Ukrajine, ki se sklicuje na podatke Narodne banke Ukrajine.

"Glede na podatke devetih mesecev letošnjega leta nacionalna IT industrija ohranja pozitiven trend rasti in ostaja edina izvozna panoga, ki med vojno dosledno ustvarja devizne prihodke v ukrajinskem gospodarstvu. Ukrajinska podjetja še naprej neprekinjeno delajo in zaključujejo projekte, pravočasno plačujejo davke, privabljajo naložbe in nove stranke ter aktivno vstopajo na svetovni trg," je zapisano v sporočilu na spletni strani združenja.

Po podatkih Narodne banke Ukrajine se je v prvih devetih mesecih leta 2022 obseg računalniških storitev povečal za 13 % - na skoraj 5,5 milijarde dolarjev. Znesek davkov in pristojbin, ki jih je v tem obdobju vplačala računalniška industrija, je znašal 48 milijard UAH.

V združenju so poudarili, da ukrajinska IT industrija dela vse, kar je mogoče, da bi zagotovila čim večjo pripravljenost na vsak scenarij dogodkov v Ukrajini zaradi obsežne vojne, ki jo je sprožila Ruska federacija.

"Podjetja nenehno prilagajajo svojo infrastrukturo vojni realnosti: ključni sistemi so preneseni v oblak, omrežje internetnih ponudnikov je razvejano, tudi prek globalnega satelitskega sistema Starlink, pisarniški prostori so opremljeni z generatorji za rezervno oskrbo z električno energijo," navaja IT Ukrajine.


Več novic v reviji: Ukraine Open for business, 4. november 2022 (pdf)
Pripravil:

Taras Prytula, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ukrajini
e-mail: Taras.Prytula@gov.si

 

Preberite tudi: