Sanofi in GSK bosta od ameriške vlade prejela 2,1 mlrd USD za razvoj in prvih 100 mio odmerkov cepiva proti COVID-19

torek, 04. avgust 2020
To je do sedaj največji sklenjeni posel za novo cepivo. Hkrati je tudi Evropska unija s Sanofijem sklenila dogovor o dobavi 300 mio odmerkov potencialnega cepiva proti korona virusu. Evropska komisija, ki se je pogajala o dogovoru, je sporočila, da bo vsem 27 državam članicam EU omogočila nakup cepiva, takoj ko se bo izkazalo, da je cepivo varno in učinkovito.

ZDA so podprle razvoj cepiva, ki sta ga razvila Sanofi in GSK. Ameriški denar bo pomagal financirati razvojne dejavnosti in varno povečati proizvodne zmogljivosti Sanofija in GSK v ZDA. Ameriška vlada bo zagotovila 2,1 mlrd USD, od tega več kot polovico za podporo nadaljnjemu razvoju cepiva, vključno s kliničnimi preskušanji, preostanek pa bo namenjen povečanju obsega proizvodnje in dobavi začetnih 100 mio odmerkov.

ZDA so država, ki jo je korona virus najbolj prizadel, saj so zabeležili že več kot 150.000 smrti od skupno 667.000 smrtnih žrtev v svetu. Evropa je medtem zabeležila skoraj 210.000 smrti od 3,2 mio primerov okužb, ki se v več državah ponovno povečujejo. Zato obstaja bojazen, da bi lahko prišlo do drugega vala pandemije.

Sanofi, ki ima sedež v Franciji in GSK iz Združenega kraljestva sta izjavila, da bi se morala klinična preskušanja njunega cepiva začeti septembra, do konca leta pa se bo začela študija 3. faze. Če bodo rezultati pozitivni, bosta lahko podjetji v prvi polovici leta 2021 zaprosili za ameriško regulativno odobritev. Vzporedno Sanofi in GSK povečujeta proizvodnjo antigena in dodatka za globalno proizvodnjo do milijarde odmerkov na leto.Ameriški minister za zdravje Alex Azar je dejal, da bo portfelj cepiv, ki je sestavljen v okviru operacije Warp Speed, povečal verjetnost, da bodo imeli vsaj eno varno in učinkovito cepivo do konca tega leta. ZDA so od marca 2020 že namenile približno 6 mlrd USD za razvoj cepiv različnim farmacevtskim družbam, kot so Johnson & Johnson, Pfizer in AstraZeneca. A zadnja naložba v Sanofi in GSK ima po mnenju Azarja velik potencial, da Američanom kmalu zagotovi 100 mio varnih in učinkovitih odmerkov.

Obe družbi, Sanofi in GSK, sta povedali, da potekajo tudi dogovori z Evropsko komisijo in drugimi vladami, da bi zagotovili globalni dostop do novega cepiva proti korona virusu. Generalni direktor Sanofija Paul Hudson je maja predlagal, da bi cepivo proti COVID-19 najprej ponudili vladi ZDA, ker največ vlagalo v njegov razvoj. Pozneje je pod pritiskom navedel, da bo hkrati na voljo tudi vsem ostalim državam. Tudi druge države vlagajo v novo cepivo proti korona virusu, pri čemer sta Sanofi in GSK konec julija že napovedala posel z Združenim kraljestvom za 60 mio odmerkov.

Laboratoriji potrebujejo denar, da pospešijo zgodnje faze razvoja cepiva in pripravijo proizvodne enote, po drugi strani pa si vlade prizadevajo zagotoviti prve odmerke uspešnega cepiva. Takšni posli so tarča številnih kritik, saj izključujejo revne države, ki nimajo denarja za sklepanje takšnih pogodb.

V začetku tega meseca je Svet ZN za človekove pravice poudaril pomen pravičnega in neoviranega dostopa do diagnostike, zdravljenja in cepiv ter dejal, da je treba vsako cepivo, razvito proti COVID-19, obravnavati kot svetovno javno dobro.


Viri: Factiva, Agence France-Presse, The New York Times


Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije in biotehnologije