Svetovne cene hrane so bile leta 2022 rekordno visoke

torek, 10. januar 2023
 

Svetovne cene hrane so decembra 2022 padle že 9. zaporedni mesec

Glede na poročilo, ki ga je objavila FAO - Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, so cene hrane decembra 2022 padle že 9. zaporedni mesec in dosegle ravni tik pod letom prej.

Decembrsko znižanje je posledica padca cen rastlinskih olj zaradi krčenja uvoznega povpraševanja, pričakovanega povečanja proizvodnje sojinega olja v Južni Ameriki in padca cen nafte.

Decembra so se znižale tudi cene žit in mesa, medtem ko so se mlečni izdelki in sladkor nekoliko podražili.

Večja stabilnost cen prehrambnih surovin je dobra novica po dveh zelo nestabilnih letih, čeprav svetovne cene hrane ostajajo na povišanih ravneh. Veliko osnovnih živil je blizu rekordnih vrednosti, cene riža rastejo in še vedno obstaja veliko tveganj, povezanih s prihodnjimi dobavami.
 

Leta 2022 je FAO indeks cen hrane dosegel najvišjo raven od leta 1961 

Kljub padcu cen v zadnjih 9 mesecih leta 2022 so svetovne cene osnovnih živil, kot so žita in rastlinska olja, lani dosegle najvišjo rekordno raven. Leta 2022 je FAO indeks cen hrane dosegel najvišjo raven od leta 1961.

Cene hrane so se v prvi polovici leta 2022 povečale zaradi vojne v Ukrajini in ekstremnih vremenskih razmer v različnih delih sveta, ki so povzročile nestanovitnost pri ključnih živilih, kot so žita in oljnice. 

Mednarodne cene živilskih surovin, s katerimi se pogosto trguje, so bile lani v povprečju za 14,3 % višje od povprečne vrednosti v letu 2021.

Cene pšenice in koruze so lani dosegle najvišjo vrednost v zgodovini, čeprav so decembra padle skupaj s cenami drugih žit. Po navedbah FAO je letina na južni polobli povečala ponudbo, med izvozniki pa je bila močna konkurenca.

FAO indeks cen rastlinskega olja je lani zabeležil rekordno visoko vrednost, tudi potem, ko je decembra dosegel najnižjo raven po februarju 2021.

Tudi FAO indeksa cen mlečnih izdelkov in mesa sta bila v celotnem letu 2022 najvišja po letu 1990.
 

Vzroki prehranske krize 

Ruska invazija na Ukrajino je zaostrila prehransko krizo, saj sta bili Ukrajina in Rusija vodilni svetovni dobaviteljici pšenice, ječmena, sončničnega olja in drugih proizvodov, zlasti za države v delih Afrike, Bližnjega vzhoda in Azije, ki že trpijo lakoto.
 
Preberite tudi, kako ruska agresija ogroža svetovno oskrbo s hrano.
 
Zaradi motenj v dobavi so cene hrane dosegle rekordne vrednosti, kar je povečalo inflacijo, revščino in nezanesljivo oskrbo s hrano v državah v razvoju, ki so odvisne od uvoza.

Vojna je vplivala tudi na energetske trge in oskrbo z gnojili, ki sta ključnega pomena za proizvodnjo hrane.

Poleg tega so svet v letu 2022 prizadele tudi neugodne podnebne razmere. Etiopijo, Somalijo in Kenijo je močno prizadela najhujša suša v zadnjih desetletjih. FAO je poročala, da deli Somalije trpijo zaradi lakote in je umrlo že na tisoče ljudi.


 
 
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras, Dow Jones

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju hrane in pijače

 

Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: