Težak položaj poljske pohištvene industrije

torek, 11. oktober 2022
 

Gospodarski položaj poljskih pohištvenih podjetij je najslabši od januarja 2014

V poljski zbornici proizvajalcev pohištva (OIGPM) opozarjajo na težko situacijo, v kateri se je znašla poljska pohištvena industrija, ki je bila doslej vodilna v svetu po proizvodnji in izvozu. Samo v obdobju od marca do junija letos se je količina prodanega pohištva v tujino zmanjšala za skoraj 100.000 ton. 

Gospodarski položaj poljskih pohištvenih podjetij je najslabši od januarja 2014. Strmo upadajo tako domača kot tuja naročila, ki so se letos v obdobju marec-junij znižala že za -35,7 %.
 
Zaradi visoke rasti stroškov električne energije, materialov za proizvodnjo pohištva, plač in drugih proizvodnih stroškov je poljska pohištvena industrija izgubila cenovno konkurenčnost na tujih trgih.
 
Po napovedih študije OIGPM in R&D Studia se bo vrednost poljske pohištvene industrije v letu 2023 zmanjšala za -8 %,obseg prodaje pa za -30 %.
 

OIGPM poziva poljsko vlado, da pomaga domači pohištveni industriji

V zvezi z vedno težjim položajem poljskih proizvajalcev pohištva, OIGPM poziva premierja, naj sprejme ukrepe, ki bi industrijo zaščitili pred propadom in kolektivnimi odpuščanji:
  • Poziva k nujni vključitvi poljske pohištvene industrije v sistem nadomestil v zvezi z visokim dvigom cen električne energije in k ne-uvedbi tako imenovanega davka na presežne dobičke.
  • Prosi tudi za rešitev problematike prodaje lesne surovine s strani državnih gozdov. Po mnenju OIGPM je treba ustaviti nadaljnjo rast cen lesne surovine, njen izvoz na tuje trge in subvencioniranje industrijskega kurjenja lesa.
  • OIGPM prav tako poziva k ohranitvi in nujni ponovni vzpostavitvi certifikata FSC v vseh regionalnih direktoratih državnih gozdov. Izguba tega certifikata, ki ga zahteva večina izvajalcev, bo povzročila nadaljnje zmanjšanje naročil poljskega pohištva.
 

Poljska pohištvena industrija v številkah

  • Poljska je bila v letu 2021 2. največja izvoznica pohištva na svetu, takoj za Kitajsko.
  • Leta 2021 so poljski proizvajalci v tujino prodali za 12,9 mlrd EUR blaga, kar je 17 % več kot leta 2020.
  • Poljska pohištvena industrija predstavlja približno 15 % BDP in zaposluje skoraj 200.000 ljudi v državi.
  • Prihodki poljske pohištvene industrije so leta 2021 dosegli skoraj 60 milijard PLN (približno 13,14 mlrd EUR), kar je 18 % več kot leta 2020.
  • Po podatkih KPMG 80 % poljske proizvodnje pohištva obvladuje le 13 podjetij.
Viri: Factiva, Esmerk Eastern European News, Warsaw Business Journal
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije
 
Motnje v svetovni trgovini z lesnimi proizvodi

Poljska pohištvena industrija

Priložnosti na poljskem trgu


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: