Trend trajnostnega nakupovanja je v porastu

četrtek, 02. november 2023
 

Ekonomija ponovnega trgovanja postaja vse bolj priljubljena 

Analitiki Barclaycard in Development Economics ugotavljajo, da je bil trg rabljenih izdelkov v Združenem kraljestvu lani vreden že 7 mlrd GBP ali približno 8,2 mlrd EUR.

Britanski potrošniki so leta 2022 porabili približno 5,92 mlrd GBP (6,9 mlrd EUR) za rabljene izdelke in 1,07 mlrd GBP (1,2 mlrd EUR) za najem predmetov.

Na podlagi anket potrošnikov in podatkov urada za državno statistiko analitiki pravijo, da sta nadaljnja prodaja in najem oziroma ekonomija ponovnega trgovanja v zadnjih 12 mesecih postala zelo priljubljena.
 

Rabljenim izdelkom so najbolj naklonjeni potrošniki generacije Z 

Trend poganjajo potrošniki generacije Z, to so mladi, rojeni med 1995 in 2010. Kar 2/3 potrošnikov v tem starostnem razredu ima raje rabljene izdelke kot nove, saj menijo, da so bolj modni. Privlači jih tudi ideja o lastništvu oblačil in dodatkov, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti.
 
Mlajši milenijci, stari od 25 do 34 let, so največji potrošniki pri ponovni prodaji, saj so v Združenem kraljestvu v zadnjih 12 mesecih za rabljene predmete porabili približno 1,95 mlrd GBP (2,3 mlrd EUR), kar predstavlja 28 % celotne ponovne prodaje.
 
V nasprotju s tem je generacija baby boom (65–74 let) prispevala le 602 mio GBP (706 mio EUR) ali 9 % celotne porabe.
 
Ponovno trgovanje vključuje kupljene ali najete izdelke, ki so bili prej v lasti. 

Najbolj priljubljeni izdelki za ponovno prodajo vključujejo oblačila, zlasti dizajnersko blago, pripomočke za dom in otroške igrače.
 
Oblačila in dodatki predstavljajo 17,3 % britanskega trga ponovne prodaje ali približno 1,22 mlrd GBP (1,4 mlrd EUR) in so takoj za avtomobili in vozili.

Potrošniki v Združenem kraljestvu zaslužijo v povprečju 25 GBP (29,3 EUR) na mesec s prodajo nezaželenih predmetov na spletnih tržnicah ali osebno.
 
 
 

Dejavniki razvoja trga 

Naraščajoči življenjski stroški in prehod k bolj trajnostnim navadam spreminjata način nakupovanja Britancev. Ti se vse pogosteje odločajo za nakupovanje rabljenih izdelkov ali za najem predmetov za kratek čas. Trend zajema vrsto sektorjev, kot so varstvo otrok, nega hišnih ljubljenčkov, moda in fitnes.

Življenjski stroški so glavni dejavnik za razvoj trga ponovne prodaje. Kar 62 % potrošnikov v Združenem kraljestvu pravi, da zaradi naraščajočih stroškov bolj skrbno načrtuje nakupe.

44 % se jih za ponovno prodajo odloča zaradi trajnosti, medtem ko 22 % potrošnikom takšen način nakupovanja omogoča dostop do dizajnerskih predmetov, ki sicer ne bi bili dosegljivi.
 

Trend ponovnega trgovanja odpira številne priložnosti 

Več kot tretjina Britancev namerava v prihodnjih letih sprejeti bolj trajnostne nakupovalne prakse. Ta trend nakazuje priložnost za številna podjetja in trgovce na drobno.
 
Da bi podjetja izkoristila ta trend, bi morala razmisliti o tem, kako se prilagoditi, da bi potrošnikom v prihodnosti zagotovila vrsto bolj trajnostnih in cenovno dostopnih načinov nakupovanja.
 
Potrošniki v Združenem kraljestvu vedno bolj prepoznavajo ugodnosti razmerja med ceno in trajnostjo, ki jih prinaša najem ali nakup rabljenih predmetov, ki jih potrebujejo. 
 
Gospodarstvo ponovnega trgovanja torej že ustvarja pomembne gospodarske vplive v Združenem kraljestvu in ti učinki se bodo še povečevali, saj bo vse več potrošnikov prepoznavalo prednosti in razširilo svojo uporabo najema in rabljenih izdelkov na širši nabor izdelkov.
 
Trg podpira tudi veliko število delovnih mest v britanskem maloprodajnem sektorju, ki se bo v naslednjih letih še povečevalo.
 

Viri: Factiva, MarketLine

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Modna industrija si prizadeva preusmeriti svoje delovanje v bolj zeleno

Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg Združenega kraljestva
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: