Turčija in Rusija za plačila v nacionalnih valutah v turizmu

torek, 29. marec 2022
 

Pogajanja za krepitev transakcij v nacionalnih valutah v turističnem sektorju

Turčija in Rusija se pogajata za okrepitev transakcij v nacionalnih valutah v turističnem sektorju, je za turške medije povedal turški predsednik Erdogan.
 
Turško ministrstvo za turizem se o krepitvi transakcij v nacionalnih valutah pogaja z vsemi državami in regijami, vključno z Rusijo, Ukrajino in Poljsko. V teh državah so po besedah Erdogana zagotovili, da ne bodo ovirali turističnega sektorja, temveč ga bodo spodbujali in svojim državljanom ne bodo preprečili obiska Turčije.

Poleg tega potekajo pogovori o možnostih plačila v ruskih rubljih ali v turških lirah.
 
Turški predsednik Erdogan je prepričan, da Turčija letos ne bo imela težav s privabljanjem turistov. Turčijo vsako leto obišče približno 2 mio turistov iz Ukrajine in več kot 5 mio turistov iz Rusije. Tudi v letošnjem letu ne vidi težav pri privabljanju turistov, saj meni, da je Turčija zanesljiva turistična država. V Turčiji si tudi prizadevajo, da bi letos privabili več turistov iz Združenega kraljestva in iz Nemčije.
 
Rusija in Turčija sta oktobra 2019 podpisali sporazum o poravnavah in plačilih v nacionalnih valutah. Dogovor predvideva tudi nadaljnjo širitev infrastrukture za sprejem ruskih kartic Mir na turških tleh ter povezovanje turških bank in podjetij v sistem za prenos finančnih transakcij Banke Rusije, ruskega analoga sistema SWIFT.
 
Rusija se je konec februarja po začetku vojne v Ukrajini soočila z številnimi globalnimi sankcijami. Zlasti ZDA in EU so uvedle sankcije proti ruskemu bančnemu sistemu, ruske banke, kot so VTB, Rossiya in Otkritie, Novikombank , Promsvyazbank , Sovcombank in VEB.RF, odrezane od sistema SWIFT. Sankcije ZDA in EU so bile usmerjene tudi na ruski državni dolg in delovanje Centralne banke Rusije.
 

Turški turizem v številkah 

Turčijo je leta 2019 obiskalo rekordnih 40,7 mio tujih turistov. Leta 2020 se je ta številka zaradi posledic koronavirusa zmanjšala za skoraj 72 % na 12,7 mio.

V prvih 10 mesecih leta 2021 je Turčija sprejela več kot 21 mio tujih turistov, kar je 88 % več ma medletnem nivoju.
 
Po ocenah MarketLine naj bi turška turistična industrija v letu 2021 ustvarila prihodke v višini 36,18 mlrd EUR. Do leta 2025 naj bi vrednost turške turistične industrije rasla po 18,5 % povprečni letni stopnji ter v letu 2022 dosegla 46,8 mlrd EUR, v letu 2025 pa 56,1 mlrd EUR.

Napovedi vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2021. 
Viri: Factiva, World Service Wire, MarketLine
 
 

Preberite še:

 
Globalni trendi na področju turizma

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na turistični sektor
 
Turistični sektor vzhodne Evrope se boji vpliva rusko-ukrajinske vojne