Twitter omejil objave beloruskih državnih medijev

torek, 15. marec 2022

Twitter je označil in omejil širjenje objav beloruskih državnih medijev in njihovih višjih uradnikov, s čimer želi omejiti dezinformacije ruske zaveznice pri njeni invaziji na Ukrajino.

Družbeni mediji, vključno s Twitterjem, so v zadnjih letih začeli označevati profile državnih radiotelevizij in novičarskih spletnih mest, da bi ugotovili, če te organizacije podpira vlada. Označeni profili in njihove objave so omejeni v rezultatih iskanja in priporočilih na Twitterju.
 

Omejitev vsebin za medije, ki so povezani z državo

Iz družbe Twitter Inc. so sporočili, da bodo označili približno 15 profilov beloruskih medijev, med njimi tudi tiskovno agencijo BelTa, ki ima na svojem profilu skoraj 37.000 sledilcev.

V družbi pravijo, da je evidentno, da so te medijske hiše skupaj z njihovimi podružnicami v Rusiji sodelovale v informacijski vojni, saj plačujejo in nadzorujejo medije, da širijo prilagojene vsebine in s tem zavajajo javnost in jo odvrnejo od resničnega dogajanja.

Med takšne medije spada tudi beloruska radijska postaja Belteleradio in številne radijske postaje, ki si delijo s strani vlade postavljena uredniška mesta.

BelTa in Belteleradio se na prošnje agencije Reutres za komentar nista odzvala.

Belorusija je Rusiji omogočila invazijo na Ukrajino, ki jo Rusija imenuje zgolj posebna operacija.
Vodja Belorusije Aleksander Lukašenko je svojemu obrambnemu ministrstvu naročil, da mora preprečiti vsak poskus prereza ruskih oskrbovalnih linij in udariti na Ruse od zadaj, poroča BelTa.

Twitterjeva politika je, da označuje samo tiste medije, ki so povezani z državo, in kjer država izvaja nadzor nad uredniško vsebino s finančnimi sredstvi, neposrednimi ali posrednimi političnimi pritiski in/ali z nadzorom nad produkcijo in distribucijo.

Twiter je že označil medije več kot 20 velikih držav z načrti za globalno širitev. Belorusija je bila pri tem prednostna država, glede na kontekst konflikta med Rusijo in Ukrajino.


 

Medtem se sankcije in omejitve za Belorusijo hitro povečujejo.

Evropska unija je že prepovedala 70 % vsega uvoza iz Belorusije, American Express in Dassault Systemes pa sta med večjimi družbami, ki so v Belorusiji začasno ustavile poslovanje.

Svetovna atletska zveza je Belorusiji prepovedala gostovanje atletskih prireditev, potem ko je pred tem že prepovedala nastope beloruskim atletom.


Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT


Preberite tudi:

EU je v odziv na ravnanje Belorusije sprejela sveženj individualnih in gospodarskih sankcij

Gospodarske sankcije prizadele tudi Belorusijo