Ukrepi v odziv na rusko invazijo zadevajo tudi področje letalstva in financ

sreda, 02. marec 2022

Evropska unija je odobrila nove ukrepe kot odziv na neizzvano in neupravičeno vojaško agresijo Ruske federacije proti Ukrajini ter vpletenost Belorusije v to agresijo.

Ukrepi vključujejo: 
  • Ukrepa pomoči v okviru evropskega mirovnega instrumenta, v skupni vrednosti 500 000 000 EUR. V tem okviru bo financirana dobava opreme in blaga za ukrajinske oborožene sile.
  • Strogi omejevalni ukrepi na področju letalstva. Države članice EU ne bodo dovolile pristanka, vzleta ali preleta svojega ozemlja nobenemu zrakoplovu, ki ga upravlja ruski letalski prevoznik, tudi če deluje kot prevoznik, ki trži lete, oziroma nobenemu zrakoplovu, registriranemu v Rusiji, oziroma zrakoplovu, ki ni registriran v Rusiji, je pa v lasti, zakupu ali pod drugim nadzorom katere koli ruske fizične ali pravne osebeOdstopanja se lahko odobrijo le v humanitarne namene.
  • Prepoved transakcij z Rusko centralno banko ali s katero koli pravno osebo, subjektom ali organom, ki deluje v imenu ali po navodilih Ruske centralne banke.
  • Nove sankcije za dodatnih 26 oseb in en subjekt.
Več informacij je na voljo na tej povezavi.


Javna agencija SPIRIT Slovenija je zaskrbljena zaradi posledic rusko – ukrajinske krize na slovensko in svetovno gospodarstvo. Razmere spremljamo in v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo iščemo rešitve. Morebitni ukrepi bodo v nadaljevanju pripravljeni na podlagi ocene škode za slovenska podjetja, ki delujejo na omenjenih trgih.  

Aktualne informacije o dogajanju bomo objaviljali tudi v okviru podatkov o državi Ruska federacija in Ukrajina

 

Poglejte si tudi:

Zemljevid sankcij EU - Rusija
Zemljevid sankcij EU


Naše vsebine:
 
Trgovinske ovire na trgih zunaj EU
Tveganja v mednarodnem poslovanju