V Albaniji bodo po 4 letih prepovedi spet legalizirali spletne igre na srečo

torek, 11. april 2023
 

V Albaniji so objavili osnutek zakona o spletnih igrah na srečo 

Albanija je v 5. aprila 2023 objavila osnutek zakona o legalizaciji spletnih stav, potem ko je leta 2019 prepovedala vse oblike iger na srečo, z izjemo v nekaj kopenskih igralnicah.

Osnutek zakona predvideva, da bo spletno igranje iger na srečo dovoljeno le pri registriranih in licenciranih operaterjih, zanje pa bodo veljale stroge zahteve, kot so sprejemanje izključno digitalnih plačil, registracija igralcev in hramba njihovih osebnih podatkov najmanj 3 leta.
 

Pogoji za izvajanje spletnih iger na srečo 

  • V 26. členu osnutka zakona je navedeno, da je prireditelj športnih stav dolžan predhodno prijaviti vsakega igralca, ki bo sodeloval pri spletnih športnih stavah, ter prejeti in hraniti njegove podatke o identiteti najmanj 3 leta. Shranjevanje teh podatkov poteka v skladu z veljavno zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. 
  • Poleg tega denarni depoziti ne bodo opravljeni neposredno pri operaterju, temveč prek pooblaščenega finančnega posrednika. Prireditelj spletnih športnih stav ne sme sprejemati gotovine od igralcev, ampak le preko pooblaščenih finančnih agentov po tem zakonu, je navedeno v spremembah 26. člena. Po zakonu zastopniki vključujejo banke druge stopnje, albansko pošto in finančne institucije z licenco Banke Albanije, kot sta Western Union in Unionnet. 
  • Izvajalec mora biti tudi sposoben zagotoviti jamstvo za dobitnike iger na srečo, tako da zagotavlja likvidnost v vrednosti 1,5 mio EUR na za to posebej namenjenem bančnem računu. Ta znesek nikoli ne sme biti nižji od 5 % vseh depozitov, ki so jih igralci opravili v preteklem finančnem letu, dostop do računa pa nadzoruje albansko Ministrstvo za finance. 
  • Poleg tega mora izvajalec nameniti še en depozit v višini 450.000 EUR za obveznosti v zvezi z oblastmi. 
  • Izvajalec spletnih iger na srečo mora biti delniška družba s sedežem v Albaniji in registrirana pri nacionalnem poslovnem centru. Delničarji družbe ne smejo biti kazensko obsojeni ali v sodnem postopku zaradi kaznivih dejanj. 
  • Osnutek predvideva tudi oblikovanje posebnega sklada, v katerega se bo nalagal 15 % davek od dohodkov pravnih oseb, ki ga plačujejo operaterji. Ta sklad bo namenjen podpori projektov na področju športa, kulture, inovativnosti in inovacijske tehnologije, na podlagi zahtevkov za financiranje projektov, ki jih predložijo državne institucije, po prejemu mnenja javnih institucij s področja. Za kopenske igralnice mora izvajalec v sklad položiti 0,4 % letnega prometa ter 15 % davek od dobička pravnih oseb. Poleg tega bo Državna loterija v sklad plačala 5,4 % letnega prometa.
 
Osnutek zakona bo poslan Nacionalni agenciji za informacijsko družbo, ki ga bo ocenila glede standardov, ki se nanašajo na identifikacijo in registracijo igralcev, zahteve programske in strojne opreme, sistemsko certificiranje, procese v zvezi z računi in plačilnimi transakcijami, varnost in skladnost. Končni osnutek bo po posvetovanju z agencijo sprejela vlada s posebnim sklepom.

Ko bo zakon sprejet, bodo pri Agenciji za nadzor iger na srečo ustanovili komisijo za izdajo dovoljenj. 
 

Novi zakon ne bo omejeval števila izdanih dovoljenj in odprtih računov 

Odkar so bile v Albaniji igre na srečo pred 4 leti prepovedane, so oblasti izvedle številna preverjanja, da bi preprečile nedovoljene stave.
 
V letih 2020, 2021 in 2022 so na celotnem ozemlju Republike Albanije opravili skupno 1.421 kontrol, na podlagi katerih so opravili številne zaplembe, uvedeni so bili kazenski postopki in izdani upravni ukrepi z globami za 135 subjektov in posameznikov, ki so na albanskem trgu iger na srečo delovali nezakonito. 
 
Pred prepovedjo iger na srečo je bilo po vsej državi več kot 4.700 igralnic, po novem zakonu pa ne bo omejitve števila izdanih dovoljenj in odprtih računov.
 


Viri: Factiva, EurActiv.com

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju turizma, športa in prostega časa

Priložnosti na albanskem trgu

Razcvet spletnih iger na srečo v Latinski AmerikiZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: