Razcvet spletnih iger na srečo v Latinski Ameriki

torek, 28. marec 2023
 

Hitra rast brazilskega trga spletnih iger kaže potencial trga za razvijalce in založnike 

Spletne igre na srečo so v Evropi in ZDA že dobro uveljavljene, medtem ko se je trg spletnih iger v Braziliji in Argentini začel razvijati šele v zadnjih dveh letih, oziroma v času pandemije, ko je v državah Latinske Amerike izbruhnila prava igralniška mrzlica. Posebno pionirsko vlogo v tem kontekstu igrajo virtualne igralnice.

V Braziliji so spletne igre na srečo strmo porasle po letu 2021, kar je tudi posledica posebnih okoliščin in z njimi povezanih omejitev socialnih stikov in drugih dejavnosti. Najbolj naseljena država v regiji Latinske Amerike je že dolgo središče igralniške industrije, zdaj pa v tej državi narašča predvsem navdušenje nad e-športom.

Leta 2018 je bilo v Braziliji 7,6 mio aktivnih igralcev, danes pa si približno 12 mio brazilskih igralcev krajša čas z igranjem spletnih iger.

Hitra rast brazilskega trga spletnih iger kaže potencial južnoameriškega trga za razvijalce in založnike.
Največji konkurenti na trgu so predvsem velike igralniške korporacije in manjši igralniški studiji, katerih število v zadnjem času hitro narašča.

Mehika je še ena latinskoameriška država, kjer so igre na srečo zelo priljubljene. Zaradi svoje bližine z ZDA, država privablja številne razvijalce, zaradi česar je Mehika perspektivna lokacija za igralniško industrijo.

Po vsej Latinski Ameriki trenutno igralniška industrija ustvari več kot 5 mlrd USD letno, medtem ko je brazilski sektor iger na srečo ocenjen na 2,3 mlrd USD.
 

Spletne igralnice osvajajo trg 

Veliko ponudnikov izvira iz lokalnih možganskih trustov. Eden od razlogov za to so visoke uvozne dajatve, ki regionalnim razvijalcem omogočajo lažjo uveljavitev lastnih izdelkov na trgu. 

Spletne igralnice imajo na igralniškem trgu vse večji delež.

Južnoameriški trg spletnih igralnic ponuja ljubiteljem iger na srečo z vsega sveta privlačna virtualna igralna mesta in kaže velik potencial za razvojne studie s sedežem v južnem delu celine.

V Nemčiji je potrebno imeti ustrezno nemško ali evropsko licenco, v Latinski Ameriki pa se zakoni razlikujejo od države do države.

Nekatere izmed najboljših igralnic brez nemške licence se danes nahajajo v Curacau, Mehiki in Braziliji. Toda razcvet spletnih igralnic se širi tudi v Argentino, Kolumbijo in Čile. 
Čeprav te države po svojih tržnih deležih še vedno močno zaostajajo za državami, kot sta Brazilija in Mehika, so nekateri trgi v zadnjih letih dosegli visoko rast, ki je delno tudi posledica zelo liberalnih latinskoameriških zakonov o igrah na srečo, ki omogočajo ponudnikom veliko svobode.
 

Klonirane igralne konzole 

V Latinski Ameriki je veliko težje dobiti igralno konzolo od Sonyja ali Nintenda kot v Severni Ameriki ali Evropi. Četudi so na voljo, pa uvozne dajatve drastično zvišajo njihovo ceno.

Vendar pa so lokalni proizvajalci prepoznali potencial trga in začeli posnemati poslovni model velikih proizvajalcev konzol in njihovih izdelkov.
Doba kloniranih konzol je ustvarila nekaj zelo iskanih igralnih sistemov, kot je Phantom System, ki je danes ena izmed klasik.

Proizvajalci sodelujejo z regionalnimi dobavitelji, da bi ohranili tržni delež. Na ta način lahko na primer sistem Sega Master izdelujejo lokalno in ga tako ponujajo po dostopni ceni.

Podobno je tudi pri drugih velikostih konzol, vendar to prodajno taktiko spremlja opazna zamuda pri izdaji. Posledično so številni modeli zadnje generacije v Južni Ameriki še ne tako dolgo nazaj veljali za zelo prodajane.
 

NFT in play to earn igre 

V industriji iger na srečo trendi le redko pridejo sami, zato tehnologija veriženja blokov oblikuje tudi regionalne igre na srečo v Južni Ameriki.

Južnoameriške države so skupaj z Indijo in Hongkongom med glavnimi centri konceptov, kot sta play to earn in NFT igre.

Za sloganom Play-to-Earn se skriva za mnoge igralce zelo privlačen model, ki svojim igralcem ponuja denarna izplačila.
Kratica NFT pomeni non-fungible token ali nezamenljiv žeton. S pomočjo teh žetonov igralci prenašajo lastništvo neke digitalne lastnine, od slik in videoposnetkov do orožij v videoigri. Prenos NFT-jev poteka s pomočjo blockchain tehnologije, podobno kot pri kupovanju in nakazovanju kripto valut. Vsak NFT je povezan s točno določenim umetniškim delom, ki je unikatno in nezamenljivo.
NFT se lahko uporabljajo na različne načine, tudi kot sredstvo za igranje. Služijo lahko kot igralni žetoni in se izplačujejo kot nagrade. Poleg tega je z NFT mogoče trgovati na borzah, tako da igralcem zagotavljajo dodaten nivo igranja. 
 

E-šport

Segment e-športa je eden najpomembnejših dejavnikov, ki spodbujajo rast trga igralniške industrije po vsem svetu. To še toliko bolj velja za države Latinske Amerike.

Samo v Braziliji je okoli 2.000 aktivnih profesionalnih igralcev e-športa, od katerih nekateri dosegajo impresivne rezultate.

Večji e-športni dogodki, kot je ESL-One, pritegnejo na tisoče igralcev, igralski vplivneži pa so že pravi nacionalni superzvezdniki.
Na primer YoDa in Alanzoka imata na platformah, kot je Twitch, več milijonov sledilcev.

Interakcija med industrijo in družbenimi mediji bo verjetno še naprej ustvarjala rastočo bazo oboževalcev e-športa in še več strastnih igralcev.
 

 
Viri: Factiva, The Rio Times

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju IKT

Globalni trendi na področju športnega turizma

Priložnosti na brazilskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: