V Albanijo vstopajo mednarodne hotelske verige

četrtek, 30. junij 2022
 

InterContinental Hotels Group

InterContinental Hotels Group (IHG) je konec junija letos podpisal franšizno pogodbo z albansko infrastrukturno in turistično družbo Geci Group za odprtje hotela InterContinental Hotels & Resorts v Tirani. 

Hotel bodo zgradili na glavnem mestnem trgu Skanderbeg, v bližini ključnih znamenitosti, kot so Nacionalni zgodovinski muzej, Opera, Umetnostna galerija ter nekatere glavne institucije, kot so albanski parlament, ministrstva, Narodna banka Albanije in občina Tirana. Od lokacije hotela do mednarodnega letališča Tirana je le 15 min vožnje. Hotel bo predvidoma odprt leta 2025.

Hotel InterContinental Tirana bo imel 300 sob in apartmajev, konferenčni center z plesno dvorano za do 1000 ljudi, pa tudi spa, notranji bazen, telovadnico, restavracije, bare in kavarne, igralnico, otroški klub, knjižnico in podzemno parkirišče.

Za družbo IHG predstavlja Albanija ključno vstopno točko na trg Balkana. Družba je leta 2021 podpisala  tudi franšizno pogodbo za hotel Crowne Plaza Durrës, v drugem največjem mestu Albanije. Hotel bo predvidoma oprt leta 2024.

InterContinental Hotels & Resorts ima trenutno po Evropi odprtih 31 hotelov, po vsem svetu pa 214. 79 hotelov je v pripravi in bodo odprti v naslednjih letih. Nedavno je družba podpisala pogodbe za nove hotele v Grčiji, Črni gori in v Uzbekistanu.  
 

Radisson 

Konec junija 2022 je svoj prvi hotel v albanski prestolnici Tirana odprla tudi mednarodna hotelska skupina Radisson.
Novi hotel Radisson Collection Morina se nahaja v bližini Velikega parka Tirane in izven centra mesta Sauk. Osemnadstopni hotel ima 49 sob in apartmajev, restavracijo, bar, dva bazena in konferenčno sobo za do 100 ljudi. V letošnjem maju skupina Radisson odprla tudi svoj prvi Radisson Collection hotel na Hrvaškem, Grand Hotel Brioni Pula.


 

Albanski turizem 

Turizem postaja pomemben del albanskega gospodarstva, saj ustvari več kot četrtino BDP.
V zadnjih nekaj letih je Albanija od neznane destinacije postala pravi raj za številne popotnike. Z več 100 kilometri neokrnjenih plaž, gora, gradov in obilo kulture, se je število tujih obiskovalcev iz leta v leto povečevalo vse do izbruha pandemije.

Konec leta 2019 je turizem predstavljal 27 % BDP ali 1,25 mlrd USD. Poleti 2020 je turistični sektor utrpel velike izgube, padec prihodkov so nekoliko ublažili domači turisti in obiskovalci s Kosova, Srbije in Severne Makedonije. 

Leta 2021 se je skupno število mednarodnih turistov, ki so obiskali Albanijo, povečalo za 114 % na 5,7 mio. Albanska vlada je pred kratkim odobrila niz davčnih olajšav za pomoč pri spodbujanju naložb v turizem. A rast albanskega turističnega sektorja trenutno ovirajo pomanjkanje delovne sile, naraščajoče cene goriva in hrane ter ukrajinska vojna.

Viri: Factiva, SeeNews, Marketline
 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju turizma

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na turistični sektor 

Priložnosti na albanskem trgu