V Dubaju letos napovedana močna rast turističnega sektorja

torek, 07. junij 2022
 

Močno okrevanje turističnega in nepremičninskega sektorja

V Dubaju se je letos marca zaključila svetovna razstava Dubai Expo, prav tako pa so se sprostile mednarodne omejitve potovanj. To je v Dubaju povzročilo močno okrevanje turističnega sektorja. Število obiskovalcev se je povečalo, raven zasedenosti hotelov pa se je vrnila na skoraj 84 % raven, zabeleženo v Q1 2021.

Na področju nepremičnin so v Dubaju aprila 2022 zabeležili 6.983 prodajnih transakcijah v vrednosti 18,2 mlrd AED, kar je približno 4,16 mlrd EUR. Po podatkih Dubai Land Department je bil to najmočnejši mesec po letu 2009. Emiratske in zvezne oblasti so pospešile prizadevanja za podporo zasebnim podjetjem zunaj naftnega sektorja, da bi gospodarstvo postalo privlačnejše kot naložbeno in poslovno središče. 
 

Q1 2022 - najbolj frekventno četrtletje za mednarodno letališče Dubaj od začetka pandemije 

Mednarodni ugled Dubaja na področju turizma in poslovnih potovanj je ključni sestavni del gospodarskega modela emirata. Dubaj je razmeroma zgodaj odpravil omejitve potovanj, ZAE pa so liberalizirale vizumske zahteve tako za bodoče tuje prebivalce, kot za turiste. Q1 2022 je bilo najbolj frekventno četrtletje za mednarodno letališče Dubaj od začetka pandemije, saj je sprejelo 13,6 mio potnikov, kar predstavlja 140 % povečanje na letni ravni. Močna rast turističnega in nepremičninskega trga bo oblikovalcem politik zagotovila, da njihove politične pobude obrodijo sadove. Dubaj se sooča z naraščajočo regionalno konkurenco, vendar je izkoristil svojo močno obstoječo fizično in storitveno infrastrukturo ter bolj odprto družbeno in poslovno klimo, da bi se razlikoval od svojih konkurentov v Zalivu.

Naraščajoči inflacijski pritiski ter gospodarski učinki vojne med Rusijo in Ukrajino nekoliko zavirajo povpraševanje v turističnem sektorju, kar bi lahko upočasnilo sedanjo hitro rast. Vendar pa je v Q1 2022 velik del turistov (35 % vseh obiskovalcev) prišel iz regije, kjer visoke mednarodne cene nafte krepijo regionalno likvidnost in privabljajo obiskovalce v Dubaj. Kljub temu obstaja tveganje, da se bo hitra rast sektorja ustavila, saj se bodo po napovedih cene nafte od leta 2023 znižale.
 

EIU napovedi za turistični sektor v Dubaju

Dubaj bo poskušal utrditi svoj položaj glavnega turističnega središča v regiji, čeprav se na turistični sektor vse bolj osredotoča tudi Savdska Arabija, pa tudi Katar, ki bo letos v novembru in decembru gostil svetovno prvenstvo v nogometu. ZAE pri privabljanju obiskovalcev in zanimanju za naložbe kljub temu ostajajo pred svojimi regionalnimi konkurenti ter bodo še naprej ohranjali svoj proaktiven pristop. Nedavna uvedba zlatega vizuma (Golden Visa), ki lastnikom kupljenih nepremičnin v ZAE omogoča desetletno bivanje, bo prav tako pospešila rast turističnega sektorja v ZAE, ki je nekoliko stagniral že pred pandemijo. EIU napoveduje, da se bo hitrost rasti v turističnem in nepremičninskem trgu ZAE nekoliko upočasnila, ko se bodo cene nafte umirile in bo oslabljena svetovna gospodarska rast vplivala na zmanjšane mednarodne naložbe.
 

Prihodi potnikov na Dubai International Airport (po mesecih v letu 2022) 

Prihodi potnikov na Dubai International Airport (po letih, v mio)


Vir: Dubai Civil Aviation Authority


Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit, Dubai Civil Aviation Authority

 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju turizma

Dubai Expo je spodbudil gospodarsko aktivnost v ZAE

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na turistični sektor