V Iranu so odprli najmodernejši center za zdravljenje napredovalega raka

torek, 21. marec 2023
 

V Iranu odprli najmodernejši center za zdravljenje raka v regiji 

16. marca je iranski predsednik Ebrahim Raisi v Teheranu uradno odprl center za zdravljenje raka, ki je najnaprednejši te vrste v regiji.

Izgradnja centra, ki je specializiran za diagnosticiranje in zdravljenje raka 3. stopnje, je stala 12 trln IRR ali približno 27 mio EUR.

Rak 3. stopnje velja za napredovalega, v nekaterih primerih se lahko šteje tudi za metastatskega raka. Številni raki stopnje 3 imajo več podkategorij, običajno označenih kot stopnje 3A, 3B in 3C. Te podkategorije so pogosto določene glede na velikost in število tumorjev ter na stopnjo, do katere se je rak lokalno razširil.
 
V novem centru za zdravljenje raka uporabljajo nekaj ultra-modernih naprav, kot so linearni pospeševalnik, CyberKnife, tomoterapija in CT simulator, kar je edinstveno za Zahodno Azijo.
Sistem CyberKnife je neinvaziven robotski sistem za radioterapijo, ki zdravi nekatere rakave in nekancerozne tumorje ter druga stanja. Tomoterapija pa je vrsta terapije, pri kateri je obsevanje usmerjeno na tumor iz več različnih smeri.
 
 
 

Nacionalni program za obvladovanje raka 

Iransko Ministrstvo za zdravje je uvedlo načrt za preprečevanje treh najpogostejših vrst raka pri ženskah, in sicer raka dojke, debelega črevesa in danke ter raka materničnega vratu.
Teh vrst raka je v Iranu največ, saj predstavljajo 40 % raka pri ženskah in 25 % raka pri moških in ženskah.
Pilotna faza načrta je bila izvedena v letih 2016 in 2017, v letu 2018 pa se je začel razvoj prve faze.
V Iranu vsako leto za rakom zboli skoraj 150.000 ljudi, kar je na ravni povprečja drugih držav.

S podporo Svetovne zdravstvene organizacije so v Iranu razvili nacionalni program za obvladovanje raka, katerega namen je zmanjšati razširjenost in umrljivost zaradi raka, ob hkratnem izboljšanju kakovosti življenja bolnikov, kar bo lahko vzor drugim državam, predvsem v vzhodno-sredozemski regiji.

Program vključuje dva pomembna dokumenta, in sicer razvoj nacionalne mreže za pomoč pri raku in razvoj človeških virov za raka.
To je privedlo do vzpostavitve centrov za zgodnjo diagnostiko.

Novembra 2022 je začela delovati prva faza nacionalnega projekta, katerega namen je izkoristiti prednosti genske terapije za zdravljenje otrok z rakom, znane kot CAR T-celična terapija. Ta terapija imunske celice, imenovane T-celice (vrsta belih krvnih celic), pripravi do boja proti raku, tako da jih spremeni v laboratoriju, da lahko potem najdejo in uničijo rakave celice.

Izvedba projekta je trajala skoraj 7 let, je povedal Amir Ali Hamidiyeh, vodja inštituta za raziskave genov, celic in tkiv Teheranske univerze medicinskih znanosti. Povedal je, da je bil po opravljenih celičnih študijah in predkliničnih študijah na živalih ter pridobitvi licence in etičnega kodeksa teheranske univerze medicinskih znanosti za pacienta prvič v državi uporabljen izdelek genske terapije. 
Metoda je trenutno v fazi kliničnega preskušanja, uporabljena pa je bila pri otroku z levkemijo, ki je bil odporen na vse metode zdravljenja.

Julija 2021 so v Iranu odprli center za napredno ionsko terapijo, katerega cilj je zagotoviti dokončno zdravljenje vseh vrst raka.
Ionska terapija je v svetu edinstvena in inovativna oblika obsevanja pri zdravljenju raka, saj lahko sevanje usmeri točno na področje tumorja in tako zagotovi najboljšo zaščito za sevanje občutljivih organov. 
Investicija v opremo centra je znašala približno 200 mio EUR.
Center je edinstven v zahodni Aziji in je hkrati sedma bolnišnica na svetu, ki je opremljena s takšno napredno opremo. 
 

Iran ima enega najmočnejših zdravstvenih sistemov v regiji 

Zdravstvo je eno od področij, ki je v Iranu po islamski revoluciji najbolj napredovalo.

V prvih letih revolucije so morali v Iranu tudi za rutinske operacije, kot je na primer operacija sive mrene, bolnike pošiljati v tujino. Zdaj pa bolniki iz tujine prihajajo v Iran na najnaprednejše operacije.

Na začetku revolucije je bilo v Iranu le 56.000 bolnišničnih postelj, zdaj pa jih je že 156.000. Prav tako se je število specializantov v tem času povečalo od 7.000 na 70.000.

Proračun iranskega zdravstvenega sektorja se je za naslednje iransko koledarsko leto 1402, ki se začne 21. marca 2023, povečal za 29 % in znaša 2.730 trln IRR, kar je približno 6,1 mlrd EUR.


Viri; Factiva, Tehran Times

 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju farmacije in biotehnologije

Priložnosti na iranskem trgu

Iranska industrija matičnih celic je v polnem razcvetu
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: