V Španiji bodo odprli prvo tovarno gojenega mesa

torek, 06. december 2022
 

Podjetje Biotech Foods bo leta 2024 odprlo prvo tovarno gojenega mesa v Španiji

Biotech Foods, baskovsko podjetje, ki se ukvarja s prihodnjim razvojem tako imenovanega gojenega mesa, bo vložilo 30 mio EUR v prvo tovrstno tovarno v Španiji in eno prvih na celini.

Ta perspektivni sektor privablja številne vlagatelje po vsem svetu, kot so na primer ustanovitelj Microsofta Bill Gates, Sergey Brin, soustanovitelj Googla in Richard Branson iz Virgina.

Prva tovarna gojenega mesa bo v Španiji odprta predvidoma leta 2024. 11.000 m² velik center bo v industrijskem območju Eskusaitzeta v Donostii, kamor bodo preselili tudi vse dejavnosti podjetja. Trenutno predeluje gojeno meso v pilotnem centru.

Proizvodnja gojenega mesa, ki ne zahteva zakola živali, se začne z odvzemom celic ali biopsijo živali. Odvzeti vzorec ustreza mišičnim celicam, beljakovinam, ki jih je mogoče industrijsko reproducirati. To tkivo se postavi v rezervoarje iz nerjavečega jekla, podobne tistim, ki se uporabljajo v mlečni industriji ali vinarstvu, kjer se celice napajajo z aminokislinami, vitamini, solmi in kisikom. Od tam tkivo raste in ekstrahira se masa, znana kot gojeno meso.
 
Podjetje Biotech Foods bo gojeno meso namenilo kupcem, ki izdelujejo predelano hrano, ti pa ga bodo uporabili kot surovino za izdelavo svojih mesnih izdelkov.
 
Podjetje ima v načrtu tudi gradnjo dodatnih novih obratov, saj ima sektor gojenega mesa velik potencial za rast v naslednjem desetletju.
 
Podjetje že razvija projekte sodelovanja s potencialnimi strankami, kot so Aldelis, Sigma Alimentos, Argal in Martínez Somalo ter brazilski JBS.

Trenutno so Singapur, ZDA, Japonska, Avstralija in EU najnaprednejši trgi za gojeno meso.

Brazilska družba JBS, ki je eden od svetovnih prehrambnih velikanov, je pred letom dni prevzela delež v Biotech Food. Borzno podjetje iz São Paula je vložilo 36 mio EUR v dokapitalizacijo podjetja iz Guipuzcoe in s tem postala glavni delničar.
 

Globalni trg gojenega mesa 

Glede na tržno raziskavo Research & Markets, bo do leta 2040 že 60 % mesa ustvarjenega iz celic, vzgojenih v bioreaktorjih ter prodanih v trgovinah z živili in restavracijah po vsem svetu.

Nedavne raziskave kažejo, da skoraj 50 % potrošnikov nima zadržkov glede gojenega mesa. 

V naslednjih 10 do 20 letih naj bi imel trg gojenega mesa močan negativen vpliv na sektor konvencionalnega mesa.

Število zagonskih podjetij, ki se osredotočajo na razvoj gojenega mesa, pa tudi na potrebne medije za gojenje celic, dodatke in metode za njihovo proizvodnjo, iz leta v leto narašča.
 
Trenutno je na svetu že 99 podjetij, ki razvijajo gojene mesne komponente, storitve in končne izdelke. Za primerjavo, v letu 2016 so bila samo 4 takšna podjetja. 

Potencial gojenega mesa je pritegnil številne vlagatelje, raziskovalce in potrošnike.

Trg gojenega mesa je šele v nastajanju. Leto 2020 je bilo za to industrijo prelomno, saj se je gojen piščančji izdelek, ki ga je razvilo podjetje Eat Just, prvič pojavil na meniju restavracije v Singapurju, potem ko je državna agencija za hrano odobrila njegovo prodajo v javnosti. Regulativna odobritev tega celičnega živilskega izdelka v Singapurju daje upanje, da bi lahko sledile druge regulativne odobritve po vsem svetu.

Tudi tok kapitala v industrijo gojenega mesa se je v zadnjih letih močno povečal in v letu 2021 dosegel približno 1 mlrd USD. Poleg tega so naložbe v letu 2020 presegle 360 mio USD, kar je šestkrat več od zneska, vloženega v letu 2019.

Večje naložbe na trgu gojenega mesa vključujejo Cargillovo naložbo v Memphis Meats in Aleph Farms ter naložbe Tyson Foods Venture Fund v Memphis Meats in Future Meat Technologies. 

Trg gojenega mesa zanima tudi bogate vlagatelje. Milijarder Bill Gates in Richard Branson sta se na primer pridružila podjetjem Tyson Foods, DFJ, Atomico in Cargill, da bi vložila v zagonsko podjetje Memphis Meats iz Silicijeve doline.
To zagonsko podjetje je zaslovelo, ko je izdelalo prve v laboratoriju pridelane mesne kroglice na svetu, narejene z gojenjem mišičnega tkiva krave v sterilnem okolju. 

Drugo pomembno ime pri vlaganju v gojeno meso je dr. Rick Klausner, ki je vodilni vlagatelj v nizozemsko podjetje Meatable. Je nekdanji direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za raka (NCI) in nekdanji izvršni direktor Global Health za fundacijo Bill & Melinda Gates.

Industrija gojenega mesa je bila deležna tudi financiranja raziskav in razvoja v javnem sektorju v ZDA in EU. Kitajska je medtem podpisala 300 mio USD vredno pogodbo za nakup laboratorijsko pridelanega mesa, proizvedenega v Izraelu. Ta posel nakazuje, da bo gojeno meso kmalu vstopilo tudi na 1,4 mlrd velik kitajski trg.
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras, Research And Markets

 

Preberite tudi:


Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije

Velik potencial trga gojenega mesa
 
Velik potencial trga rastlinskega mesa v Braziliji


 
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: