Vabilo k sodelovanju v predstavitvi slovenskega gospodarstva na COP27

petek, 11. november 2022

Podnebna konferenca Združenih narodov (COP27), ki se je udeležujejo pogodbenice Okvirne konvencije ZN o spremembi  podnebja (UNFCCC), letos poteka od 6. do 18. novembra 2022 v Sharm El Sheikhu, pod predsedovanjem Egipta v partnerstvu z Demokratično republiko Kongo.
 
Temeljni namen konference je spodbuditi pogodbenice, da se dogovorijo glede dviga splošne ambicije za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov (TPG) in s tem omejevanja segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija, skladno s Pariškim sporazumom. Konferenca bo naslovila tudi ukrepe za prilagajanje na posledice podnebnih sprememb in zaveze za dvig podnebnega financiranja. 
 
Vzporedno s formalnimi pogajanji v okviru UNFCCC potekajo številni obvezni in drugi dogodki, v sklopu katerih države predstavijo svoje dosedanje in načrtovane ukrepe na področju podnebnih sprememb, prav tako je to priložnost za predstavitev konkretnih rešitev. COP27 tako predstavlja edinstveno priložnost za predstavitev Slovenije kot zelene, ustvarjalne in pametne države, ki je aktivna na področju podnebnih sprememb in usmerjena v zeleni prehod. 
 
Slovenija nadaljuje s pionirsko vlogo v naprednih digitalnih tehnologijah in se bo v sklopu COP27 prvič predstavila z inovativno tehnološko rešitvijo MetaCOP27, z virtualnim paviljonom, ki bo skozi inovativno rešitev v metaverse okolju, omogočila predstavitev slovenskih podjetij, medsebojno interakcijo predstavnikov podjetij s poslovnimi partnerji v realnem času, ustvarjanje podjetniških skupnosti z distribuiranim načinom delovanja in na tak način obogatila njihovo vrednost znotraj verig vrednosti na globalni ravni. 
 
MetaCOP27, ki je inovativna tehnološka rešitev v obliki digitalne prezentacije, je plod medsebojnega sodelovanja Tehnološkega parka Ljubljana in partnerjev. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije ob sodelovanju drugih predstavnikov države in podjetij organizirajo predstavitev slovenskega gospodarstva v metaverse okolju. 
 
17. novembra bo v sklopu COP27 potekal dogodek, kjer bo Slovenija predstavila dosedanje aktivnosti na področju podnebnega ukrepanja ter njen potencial, prav tako pa bo pozornost namenjena predstavitvi slovenskega gospodarstva in konkretnih inovativnih rešitev.
 
Program dogodka na COP27, 17. november 2022
13.30 – 14.00
Tiskovna konferenca
14.30 – 14.45
 Pozdravni nagovor
14:45 – 15.30 Predstavitev inovativnih slovenskih podjetij in organizacij
15.30 – 16.15 Okrogla miza: Potenciali digitalnih inovacij za zeleno transformacijo 
16.15 – 16.45 Slovenski paviljon/hub v Dubaju in aktivnosti COP28 
16.45 – 19.00 Ogled slovenskega paviljona in razstavnih prostorov podjetij in organizacij v MetaCOP 27 ter bilateralna poslovna srečanja v MetaCOP27
 
SPIRIT Slovenija vabi k sodelovanju v predstavitvi slovenskega gospodarstva v sklopu MetaCOP27 podjetja, ki bi želela predstaviti svoje inovativne in trajnosti zavezane rešitve z naslednjih področij:
 
  • Krožno gospodarstvo (vključno s surovinami in materiali), 
  • Trajnostna mobilnost,
  • Energetska oskrba,
  • Nove tehnologije,
  • Testna okolja in ekosistemi.
 
Možnost predstavitve bodo imela podjetja, ki imajo rešitve z navedenih področij in imajo ustrezne materiale za predstavitev v metaverse okolju.

Spletna stran za vstop v MetaCOP27: https://distriverse.io/
 

Rok za prijavo

Rok za prijavo je ponedeljek, 14. november 2022. Prijavo pošljite na e-mail: natasa.hribernik@spiritslovenia.si.
 

Informacije

Za dodatne informacije glede predstavitve na MetaCOP27 je na voljo Nena Dokuzov (MGRT), na telefonskih številkah 01 400 35 34 in 041 675 944 ter na e-mail: nena.dokuzov@gov.si.


Preberite še:

Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: