Velikopotezni načrti proizvajalcev čipov za gradnjo tovarn v Evropi, ZDA in Aziji

četrtek, 22. junij 2023
 

Proizvajalci čipov po vsem svetu vlagajo milijarde dolarjev v gradnjo novih tovarn

Načrte spodbuja vse večja uporaba polprevodnikov v vsakdanjih napravah ter velikodušne subvencije v ZDA in EU, katerih cilj je razvoj lastne proizvodnje čipov in zmanjšanje odvisnosti od Kitajske.
 
Evropska komisija je za javne in zasebne polprevodniške projekte do leta 2030 namenila 15 mlrd EUR, medtem ko je ameriški industriji polprevodnikov na voljo več kot 52 mlrd USD subvencij.
 
Indija, Tajvan in Južna Koreja so prav tako ponudile spodbude, kot so davčne olajšave za povečanje domače proizvodnje čipov.
 

Načrti proizvajalcev čipov za gradnjo tovarn po regijah

 

Evropa

Družba Infineon je pridobila dovoljenje za začetek del na 5 mlrd EUR vrednem projektu izgradnje tovarne polprevodnikov v nemškem mestu Dresden. Proizvodnja naj bi se začela leta 2026.
 • Družba Intel bo namenila več kot 30 mlrd EUR za razvoj dveh tovarn za proizvodnjo čipov v nemškem mestu Magdeburg. To nemško mesto je bilo marca 2022 izbrano kot ključno regijo za Intel naložbe v Evropi, v vrednosti 88 mlrd USD. Ta ameriški proizvajalec čipov bo dobil 10 mlrd EUR subvencij iz Nemčije. Družba se prav tako dogovarja z Italijo glede gradnje naprednega obrata za pakiranje in sestavljanje, napovedala pa je tudi 4,6 mlrd USD vredno investicijo v nov obrat za sestavljanje in testiranje polprevodnikov na Poljskem.
 • Francosko-italijanska družba STMicroelectronics je oktobra najavila, da namerava izdelati 730 mio EUR vredno tovarno rezin iz silicijevega karbida v Italiji. Gradnja naj bi bila končana leta 2026. Julija 2022 je družba tudi objavila načrte za izgradnjo tovarne polprevodnikov v Franciji, v sodelovanju z GlobalFoundries.
 • Tajvanski TSMC se dogovarja za izgradnjo svoje prve evropske tovarne polprevodnikov v Dresdnu v Nemčiji.
 • Proizvajalec čipov Wolfspeed Inc. bo v Nemčiji zgradil 3 mlrd USD vredno tovarno čipov za EV in center za raziskave in razvoj. To bo eden največjih proizvodnih obratov za čipe iz silicijevega karbida na svetu.
 

Severna Amerika

 • Lani je družba Intel napovedala, da bo vložila do 100 mlrd USD v gradnjo potencialno največjega svetovnega kompleksa za izdelavo čipov v Ohiu. Družba je septembra 2021 prav tako začela graditi 2 novi tovarni v Arizoni. 
 • Tajvanski proizvajalec čipov TSMC je decembra lani napovedal, da namerava vložiti 40 mlrd USD v tovarno polprevodnikov v Arizoni. Tovarna naj bi začela obratovati leta 2024.
 • Septembra 2022 je družba Wolfspeed Inc. napovedala gradnjo več milijard USD vredno tovarno rezin silicijevega karbida v okrožju Chatham na severu Caroline, ki je potreben za izdelavo čipov za EV.
 • Micron Technology je oktobra lani napovedal, da namerava v naslednjih 20 letih vložiti do 100 mlrd USD v izgradnjo kompleksa tovarne računalniških čipov v severnem delu države New York. Družba je za letos septembra tudi napovedala gradnjo15 mlrd USD vredne tovarne v državi Idaho.
 • Družba GlobalFoundries je julija 2021 napovedala gradnjo svoje 2. tovarne v vrednosti 1 mlrd USD, da bi prispevala k reševanju svetovnega pomanjkanja čipov.
 • Družba Texas Instruments gradi več tovarn, vključno z Richardson in Sherman v Teksasu in v Utahu. Proizvodnja v tovarni v Utahu, ki jo je družba kupila od Microna za 900 mio USD, naj bi se začela leta 2026.
 • Leta 2021 je Samsung Electronic napovedal, da bo vložil v 17 mlrd USD v tovarno čipov v Texasu, kjer bodo izdelovali napredne čipe za mobilnike, 5G, visoko zmogljivo računalniško opremo ter umetno inteligenco.
 • SkyWater je julija lani objavil načrte za 1,8 mlrd USD vredno naložbo v obrat za raziskave in proizvodnjo tehnoloških čipov v Indiani, v sodelovanju z državo in univerzo Purdue.
 

Azija

 • Družba Intel načrtuje, da bo znatno povečala svojo obstoječo, 1,5 mlrd USD vredno naložbo v tovarno za testiranje čipov in pakiranje v Vietnamu. 
 • Tajvanski proizvajalec TSMC načrtuje, da bo v drugi polovici tega desetletja zgradil 2 tovarni čipov na Japonskem.
 • Samsung Electronics je 15. marca sporočil, da bo do leta 2052 vložil približno 233 mlrd USD v razvoj največje svetovne baze za izdelavo čipov, kar je v skladu s prizadevanji za krepitev južnokorejske industrije čipov. 
 • Foxconn in indijski konglomerat nafte in kovin Vedanta, sta lani septembra podpisala sporazum z indijsko zvezno državo Gudžarat, za 10,5 mlrd USD vredno investicijo v postavitev proizvodnih obratov za polprevodnike in zaslone.
 • Micron Technology namerava v naslednjih nekaj letih vložiti 603 mio USD v obrat za pakiranje čipov v kitajskem mestu Xian.
 • STMicroelectronics in Sanan Optoelectronics načrtujeta ustanovitev skupnega podjetja za proizvodnjo silicijevega karbida v Chongqingu na Kitajskem.
 • Japonski proizvajalec Rapidus namerava zgraditi tovarno polprevodnikov v Chitoseju, v proizvodnem središču na severnem otoku Hokkaido.
 

Globalni trg polprevodnikov

 

Vrednost trga in napovedi

Globalni trg polprevodnikov je leta 2022 ustvaril skupne prihodke v višini 592,4 mlrd USD, kar predstavlja 7,1 % povprečno letno stopnjo v obdobju 2017-2022.
 
(Trg polprevodnikov sestavljata proizvodnja in prodaja integriranih vezij (vključno z analognimi, mikro, logičnimi in pomnilniškimi vezji) in diskretnih polprevodniških naprav.)
 
Po podatkih Združenja polprevodniške industrije (SIA) je regionalno Amerika v letu 2022 zabeležila najvišjo rasti prodaje (16,2 %). V letu 2022 se je prodaja polprevodnikov v Evropi povečala za 12,8 %, na Japonskem pa za 10,2 %.
 
Kitajska je v letu 2022 ostala največji posamezni trg za polprevodnike s prodajo v višini 180,4 mlrd USD, kar je -6,2 % manj kot v letu 2021. 
 
Analitiki MarketLine napovedujejo, da se bo rast globalnega trga polprevodnikov v prihodnjih 5 letih nekoliko upočasnila, s pričakovano 3,6 % povprečno letno stopnjo rasti. Do konca leta 2027 naj bi bil globalni trg polprevodnikov vreden 705,7 mlrd USD.
 

Regijska segmentacija 

Azijsko-pacifiška regija je največji regionalni trg polprevodnikov. V letu 2022 je imela ta regija 64,9 % tržni delež.
 

Regijska segmentacija globalnega trga polprevodnikov (v % glede na vrednost, za leto 2022)


 

Največji proizvajalci polprevodnikov na svetu

Podjetje Prihodki v mio USD (2022)
MIKRON AO 199.997,72
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd. 73.883,66
Intel Corp. 63.054,00
QUALCOMM, Inc. 44.200,00
SK hynix, Inc. 35.359,50
Broadcom Inc. 33.203,00
Applied Materials, Inc. 25.685,00
Texas Instruments Incorporated 20.028,00
STMicroelectronics NV 16.423,03
Infineon Technologies AG 13.936,48
 

Viri: Factiva, Reuters, MarketLine Industry Profiles

 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 
 
Južnokorejska industrija polprevodnikov
 
Trg polprevodnikov na Japonskem
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: