Južna Koreja

Gospodarske panoge Južne Koreje


Oglejte si predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje
Gospodarstvo ter možnost vstopa na južnokorejski trg
Gospodarske panoge Južne Koreje – Industrija polprevodnikov
Ostale perspektivne panoge na trgu

Gospodarstvo ter možnost vstopa na južnokorejski trg

Vpogled v trg

Južna Koreja je 4. največje gospodarstvo v Aziji.

Proizvodni sektor je močno razvit in izvozno usmerjen, v njem pa prevladujejo proizvodnja polprevodnikov, vozil in petrokemičnih izdelkov.


Južna Koreja je precej odvisna od zunanjega sektorja, zato je zelo izpostavljena nihanjem v svetovni trgovini. Skupaj s Tajvanom je Južna Koreja glavni izvoznik polprevodnikov, pri čemer ima močno svetovno prevlado na področju pomnilniških čipov.

Storitveni sektor je največji in najhitreje rastoči gospodarski sektor, ki ustvari 62 % BDP in zaposluje okoli 70 % aktivnega prebivalstva.

Slovenija je v letu 2022 v Južno Korejo izvozila za 71 mio EUR blaga, uvozila pa ga je za 370 mio EUR.

V izvozu Slovenije v Južno Korejo prevladujejo električni stroji in oprema. V tej kategorij je imela Slovenija v letu 2022 za 14,19 mio EUR izvoza, kar predstavlja 20 % celotnega uvoza Slovenije iz Južne Koreje.

Iz Južne Koreje Slovenija največ uvaža železo in jeklo (40 % celotnega uvoza Slovenije iz Južne Koreje).


Vrednost blagovne menjave Slovenije in Južne Koreje v kategoriji električnih strojev in opreme (v 1.000 EUR) 

(Kombinirana nomenklatura: 85 Električni stroji in oprema ter njihovi deli, aparati za snemanje ali reprodukcijo slike in zvoka ter deli in pribor za te izdelke)

Industrijski sektor

Industrijski sektor Južne Koreje predstavlja 36 % BDP in zaposluje približno 1/4 delovne sile. 

Glavne industrijske panoge so tekstilna industrija, jeklarstvo, avtomobilska industrija, ladjedelništvo in proizvodnja elektronskih izdelkov.

Južna Koreja je tudi največja svetovna proizvajalka polprevodnikov.

V letu 2022 je Južna Koreja beležila 1,3 % rast industrijske proizvodnje. V letu 2023 naj bi industrijska proizvodnja po napovedih EIU upadla za -4,7 %, potem pa v letih 2024 in 2025 ponovno zrasla za 5,1 %, oziroma za 3,1 %.

 

Tržni izzivi

 • specifični industrijski standardi
 • nepregledni uvozni predpisi
 • odpor do tujih poslovnih modelov
 • močna konkurenca
 

Priložnosti na trgu

Južna Koreja ima enega največjih maloprodajnih trgov v Aziji.
 
Svetovna banka državo uvršča med države z visokim dohodkom.
 
EIU ocenjuje, da bo maloprodaja v obdobju 2023–2027 še naprej rasla, na podlagi naraščajočega razpoložljivega dohodka gospodinjstev, ki je posledica stalne gospodarske rasti in stabilnega zaposlovanja.

 
Sprememba zakona o delovnih standardih, je julija 2018 privedla do uveljavitve tedenske omejitve 52 delovnih ur (s prejšnjih 68 ur), vključno z nadurami med tednom in vikendom. Predlog vlade pod vodstvom konservativcev, da razveljavi ta zakon in poveča delovni čas na 69 ur na teden, so v začetku leta 2023 izničili množični protesti sindikatov in zlasti mladih delavcev. Povečanje prostega časa za delavce bo pozitivno vplivalo na rast potrošnje v maloprodaji.
 
Dva dejavnika, ki bosta vplivala na prihodnje trende, sta hitro staranje prebivalstva in vse manjše število mladih.
Ta dva dejavnika bosta dolgoročno bistveno vplivala na trende potrošnje.
 
Za tuje izvoznike je največ poslovnih priložnosti v kemični industriji, na trgu kozmetike, na področju umetne inteligence in pametnih tovarn. 

 
Vstop na trg  

 • Vzpostavitev in vzdrževanje močnega poslovnega odnosa je ključnega pomena za uspeh v Koreji.
 • Lokalna prisotnost je nujna za uspeh. Tuja podjetja lahko vzpostavijo sodelovanje z lokalnim predstavnikom ali distributerjem, ali pa ustanovijo podružnico na korejskem trgu.
 • Korejski potrošniki se hitro prilagajajo novim tehnologijam in inovativni tehnološki izdelki so v državi dobro sprejeti.
 • Večkrat so potrebna prilagajanja korejskim poslovnim partnerjem v zvezi s pogodbenimi pogoji, kot so cena, količina in dobavni pogoji.


Gospodarske panoge Južne Koreje – Industrija polprevodnikov

Vpogled v trg

Južna Koreja ima pomembno vlogo v svetovnih dobavnih verigah polprevodnikov. Medtem ko imata Evropa in Japonska ključno vlogo pri proizvodnji opreme in kemikalij, potrebnih za proizvodnjo polprevodnikov, je Južna Koreja ključni končni proizvajalec polprevodnikov, vključno z nekaterimi najnaprednejšimi čipi na svetu.

Južnokorejska podjetja so tehnološko napredna. Po podatkih McKinseyja ima Južna Koreja 37 % svetovne proizvodne zmogljivosti za polprevodnike.

Polprevodniki so tudi ključni del sodelovanja med ZDA in Južno Korejo. Leta 2021 sta se državi dogovorili, da bosta sodelovali pri raziskavah in razvoju ter podpirali naložbe v vrhunsko proizvodnjo v obeh državah.

Južnokorejski proizvajalci so pomembni za domače gospodarstvo, ki je močno odvisno od mednarodne trgovine. Skupen južnokorejski izvoz predstavlja 42 % BDP, polprevodniki pa so največji izvozni artikel Južne Koreje. Leta 2022 je izvoz polprevodnikov predstavljal skoraj 18,9 % celotnega izvoza.

Južna Koreja sprejema številne ukrepe za zaščito dolgoročne prihodnosti industrije, ki je ključnega pomena za njeno gospodarstvo.

Državni zbor je nedavno sprejel svojo različico zakona o čipi. Zakon K-CHIPS, kot se imenuje, zagotavlja 15 % davčno olajšavo za investicije velikih podjetij in do 25 % za mala podjetja. Zagotavlja tudi davčne olajšave v višini 30 % do 40 % za raziskave in razvoj velikih podjetij in do 50 % za mala podjetja.

Južnokorejska vlada načrtuje ustvarjanje največjega grozda polprevodnikov na svetu, zunaj Seula. Do leta 2042 bo Samsung prispeval 228 mlrd USD (216,52 mlrd EUR) naložb, vključno z gradnjo 5 novih tovarn.
 

Konkurenti na trgu

2 največja južnokorejska proizvajalca polprevodnikov, Samsung Electronics in SK Hynix, predstavljata 17 % svetovnega tržnega deleža.
Leta 2022 sta Samsung Electronics in SK Hynix predstavljala približno 50 % svetovnega tržnega deleža v pomnilniških čipih NAND flash.
V segmentu DRAM-a ti dve podjetji predstavljata skoraj 70 % svetovnega trga.

Največji proizvajalec polprevodnik v Južni Koreji je družba SK Hynix, ki ima tudi vodilni položaj na svetovnem trgu polprevodnikov. Družba ima proizvodne lokacije v Južni Koreji in na Kitajskem, pa tudi več lokacij za raziskave in razvoj po vsem svetu. 
V poslovnem letu 2022 je družba ustvarila prihodke v višini 34,7 mlrd EUR, kar je 3,8 % več kot v poslovnem letu 2021. 
 

Največji proizvajalci polprevodnikov v Južni Koreji

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
SK hynix, Inc. 34.707,01
System Engineering Mega Solution Co. Ltd. 2.573,50
Amkor Technology Korea Inc. 2.562,08
SAMT Co., Ltd. 1.979,04
LX Semicon Co., Ltd. 1.648,44
Sk Siltron Co. Ltd. 1.517,76
Jcet Stats Chippac Korea Limited 1.393,37
 

Ostale perspektivne panoge na trgu

Kemična industrija

Korejska kemična industrija se hitro razvija. Največ povpraševanja je po sofisticiranih specialnih kemikalijah, kar predstavlja priložnost za tuje uvoznike.

Koreja uvaža surovine za predelavo in ponovni izvoz v tretje države. Uvožene kemikalije so bistvenega pomena pri proizvodnji nekaterih največjih korejskih izvoznih izdelkov, kot so polprevodniki, elektronika, brezžična komunikacijska oprema, ravni zasloni, računalniki, avtomobilski deli, ladje, plastika in petrokemični izdelki.

Največje priložnosti za izvoz predstavljajo:
 • specialne kemikalije za farmacevtsko industrijo
 • specialne kemikalije za kozmetično industrijo
 • specialne kemikalije za IKT (polprevodniki/zasloni)

V zadnjem času je veliko povpraševanje po visoko molekularnih novih materialih in kemičnih sestavinah za elektroniko in IT, ter po biološko aktivnih materialih.


Kozmetični izdelki 

Južna Koreja je eden od 10 največjih kozmetičnih trgov na svetu. Posebno je v porastu spletna prodaja kozmetike.

Močan potencial za tuje izvoznike v Južno Korejo, predstavljajo:
 • veganska dekorativna kozmetika
 • derma kozmetika
 • organska/naravna kozmetika
Večina ključnih trendov med korejskimi potrošniki je povezanih s trajnostnim, okolju prijaznim in podnebno ozaveščenim načinom življenja. Zato imajo prednost izdelki, opremljeni s trajnostno embalažo. Vse več podjetij se odloča za biološko razgradljive materiale, ter zmanjševanje plastične embalaže.Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.
 
Viri:
 • Factiva
 • EIU
 • Market Line
 • The National Bureau of Asian Research
 • Statistični urad RS 
 
 
Posodobljeno: junij 2023
 
 
Poglejte si tudi: