Južna Koreja

Poslovni obisk Južne Koreje

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Južni Koreji

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
11. februar Seollal, lunarno novo leto (dela prost dan)
12. februar Seollal
13. februar Seollal (dela prost dan)
1. marec dan gibanja za neodvisnost
5. maj dan otrok
19. maj rojstni dan Bude
6. junij dan spomina na vojne žrtve
15. avgust dan osvoboditve
20. september Chuseok, praznik žetve (dela prost dan)
21. september Chuseok
22. september Chuseok (dela prost dan)
3. oktober dan ustanovitve države
9. oktober dan korejske abecede Hangeul
25. december božič
 

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

110/220V, 60 Hz

 

Poslovni običaji

Korejci raje poslujejo z ljudmi, s katerimi so razvili osebne prijateljske odnose. Zato je bistveno, da se povežete z nekom iz Južne Koreje, ki ima že razvito mrežo kontaktov in vas potem povezuje s tamkajšnjimi podjetji. Prijateljska in poslovna razmerja se negujejo s pomočjo neformalnih družabnih srečanj, ki pogosto vključujejo kosila in večerje. Korejski poslovneži so izjemno direktni komunikatorji, kar pomeni, da bodo vprašali vse, kar jim ni jasno. Odgovore pripravljajte neposredno in jedrnato. Prav tako je potrebno paziti na postavljena vprašanja. Raje uporabljajte direktna vprašanja, na primer: "Kdaj lahko pričakujemo pošiljko?" namesto "Ali lahko pričakujemo pošiljko v treh tednih?".

Poslovni sestanki
Sestanki so potrebni in zanje se je treba dogovoriti tri do štiri tedne vnaprej. Pravočasen prihod na sestanek pomeni, da izkazujete spoštovanje poslovnežu. Najstarejši južnokorejski poslovnež praviloma prvi vstopi v sobo. Preden se udeležite sestanka, pripravite dnevni red in osnovne informacije o svojem podjetju. Glavni namen prvega srečanja je medsebojno spoznavanje. Sestanki se uporabljajo za razumevanje strankinih potreb, kar je poglavitni temelj za izgradnjo odnosov. Ne slecite si suknjiča, razen če tega ne naredi najstarejši poslovnež s korejske strani. Vse pisno gradivo imejte na voljo v angleškem in korejskem jeziku.

Poslovna obleka
Poslovna oblačila so konservativna. Moški morajo nositi temno obarvane, konservativne obleke v kombinaciji z belo srajco. Ženske morajo nositi konservativno obleko umirjenih barv. Moški naj se izogibajo nošenju nakita, razen ure in poročnega prstana.

Vizitke
Vizitke se izmenjajo na prvem sestanku na zelo svečan način. Način, kako vzamete vizitko od poslovneža in kako jo držite, kaže vaš odnos do njega. Ena stran vizitke naj bo v korejskem jeziku. Vizitko izročite z obema rokama, pri tem pa pazite, da je korejska stran obrnjena navzgor in berljiva s strani prejemnika. Preverite in preberite vse vizitke, ki jih pozorno vzemite v roko. Nikoli ne pišite ničesar na vizitko korejskega poslovneža v njegovi navzočnosti.

 

Jezik

Korejci govorijo svoj jezik, Hangenul, ki izvira iz leta 1443. Pred tem je bil v uporabi med »elito« kitajski jezik, običajne množice pa so lahko uporabljale razne dialekte, iz katerih se je razvil Hangenul. Abeceda je sestavljena iz 17 soglasnikov ter 11 samoglasnikov. Korejski jezik vsebuje številne tujke, tako kitajske, japonske kakor tudi zahodne besede, kar je posledica zgodovinskih ter modernih razvojnih razlogov.
Korejski jezik je za tujce zapleten, zato se veliko uporablja angleški jezik. Korejci znajo ceniti trud tujcev, da se naučijo vsaj par osnovnih besed v njihovem jeziku, kot na primer hvala [kam sa ham ni da] ali zdravo [an nyeong ha se yo].