Vodilni danski proizvajalec oken Dovista je odprl novo tovarno v Litvi

torek, 30. oktober 2018

23. oktobra 2018 je vodilni danski proizvajalec oken in vrat Dovista, odprl novo tovarno v prosto-trgovinski coni Marijampole v Litvi. Lokacijo Marijampole v Litvi so izbrali zaradi močne podpore vlade, občine ter drugih organizacij, ter zaradi razpoložljivosti usposobljene delovne sile. Družba Dovista je novo tovarno začela graditi maja 2017 in letos končala gradnjo dveh poslopij v obsegu 10.800 m2. Eno od teh polopij bodo uporabljali za proizvodnjo oken, medtem ko bodo v drugem skladiščili surovine in izdelke.

Na otvoritveni slovesnosti so bili prisotni številni politiki, med drugim predsednik vlade Republike Litve Saulius Skvernelis, minister za gospodarstvo Virginijus Sinkevicius, danski veleposlanik v Republiki Litvi, Dan Edie Frederiksen ter županja občine Marijampole Irena Lunskiene.

V prvi del gradnje je družba Dovista investirala 45 mio EUR in zaposlila 100 delavcev iz Marijampole in okolice. Za zaposlene družba zagotavlja tudi prevoz na delo in iz dela. V letu 2019 nameravajo zaposliti še dodatnih 150 ljudi. Prvih 100 zaposlenih v novi tovarni se je usposabljalo v tovarni Dovista na Poljskem, druga skupina zaposlenih pa se bo že usposabljala v Litvi. Skupno število zaposlenih naj bi v nekaj letih doseglo število1000.

Po odprtju nove tovarne v Marijampolu bo družba Dovista delovala v osmih državah. V litvanski tovarni Dovista bodo na uro izdelali 60 oken, letni obseg proizvodnje pa bo dosegel 330.000 kosov. Okna bodo izvažali v Združeno kraljestvo, na Dansko, Švedsko, Norveško in v Nemčijo.

Neposredne tuje investicije so zelo pomembne za Litvo, saj povečujejo gospodarsko blaginjo in zmanjšujejo izseljevanje mladih iz države. Leto 2018 je bilo za Litvo na tem področju uspešno. Trenutno je v teku 12 novih proizvodnih in razvojnih projektov, kar bo ustvarilo tudi veliko novih delovnih mest.

Vir: Lithuanian News Agency - ELTA

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije