Vpogled v turški logistični trg

četrtek, 26. januar 2023
 

Turčija ima velik logistični potencial

Turčija je zaradi svoje edinstvene geostrateške lege med Azijo in Evropo, proizvodnih zmogljivosti in logistične infrastrukture središče gospodarske dejavnosti v regiji.

K velikemu logističnemu potencialu Turčije prispevajo številni dejavniki, kot so gospodarski razvoj, široka in izvozno usmerjena industrijska baza, močan maloprodajni trg in hitro rastoč sektor e-trgovine.

Turčija namerava do leta 2053 veliko vlagati v širitev svojega železniškega in avtocestnega omrežja ter gradnjo novih letališč.

V obdobju 2003 - 2021 je bilo v 5 turških gospodarskih sektorjev vloženih približno 163 mlrd EUR, kar je ustvarilo 17,9 mio delovnih mest. Naložbe naj bi po napovedih do leta 2053 dosegle 188 mlrd EUR.

Z odprtjem mostu Osmangazi in vzpostavitvijo novih organiziranih industrijskih con, bosta regiji Yalova in Corlu-Cerkezkoy BuyUnited Kingdomkaristiran, skupaj z novim projektom hitrega vlaka Kapikule, postali ključni industrijski lokaciji v prihodnje.

V zadnjih 10 letih je bilo v turško logistično industrijo vloženih skoraj 1,8 mlrd EUR tujih naložb, saj je glede na naraščajoče trgovinske tokove med nastajajočimi gospodarstvi Azije in Evrope, rast turške logistične infrastrukture nujno potrebna.

Analitiki ocenjujejo, da bo turški logistični sektor, ki trenutno okreva, v prihodnjih 5 letih beležil 8 % povprečno letno rast.
 

Tržni trendi na turškem logističnem trgu

Razširitev cestnega omrežja

Proizvodna in avtomobilska industrija sta glavni gonilni sili za rast logistične industrije v Turčiji.

Proizvodni sektor prispeva skoraj 22 % BDP države. Glavni vir turškega izvoza blaga je industrija strojev in opreme.

Turčija je tudi 13. največja proizvajalka avtomobilov na svetu in 5. največja v Evropi, z 78 % povprečno stopnjo izvoza.

Prevozni stroški za domače proizvajalce v teh sektorjih predstavljajo pomemben del končnih stroškov izdelkov.
Posledično ima cestni transport prednost pred drugimi načini tovornega prometa. V Turčiji se več kot 85 % domačega tovora prepelje po cestah.Turško cestno omrežje je ključnega pomena za rast logistične industrije v državi. Država izvaja različne projekte za železniške tovorne koridorje, obalne tovorne koridorje in mednarodne avtocestne koridorje, da bi postala vodilni logistični trg v regiji.

V prihodnje bodo projekti, kot sta pobuda Belt and Road (BRI) s strani Kitajske in pobuda Middle Corridor (MCI) s strani Turčije, povečali turški logistični sektor, saj se bodo povečale letne državne naložbe v infrastrukturo države, vključno s širitvijo letališč in morskih pristanišč.
 

Rast sektorja e-trgovine

Kljub depreciaciji turške valute se turško e-trgovinsko poslovanje širi veliko hitreje kot v prejšnjih letih. V Turčiji se je delež e-trgovine v skupni prodaji na drobno povečal z 0,6 % leta 2010 na 7,8 % leta 2021.

Turška podjetja za e-trgovino rastejo na mednarodni ravni. 3 turška podjetja za e-trgovino so že presegla vrednost 1 mlrd USD in postala samorogi.

Spletni ponudnik Trendyol je prvo tehnološko podjetje v Turčiji, ki je bilo opredeljeno kot »decacorn«, saj je njegova vrednost presegla 10 mlrd USD.Število leasing poslov v turški industriji in logistiki izjemno hitro raste, saj se povečuje povpraševanje po kratkoročnem skladiščenju. Povečanje najemnin v logistiki je sorazmerno tudi s povečanjem povpraševanja kupcev.

Turška spletna mesta za e-trgovino, kot so Trendyol, Hepsiburada in Getir, so v zadnjih letih močno rasla. Posledično je bil Istanbul imenovan za enega izmed 20 od 100 najboljših svetovnih ekosistemov za podjetnike v industriji e-trgovine in iger.

O razcvetu turške industrije mobilnih iger si lahko preberete v tem prispevku.
 

Konkurenti na turškem logističnem trgu

Turški logistični trg je zelo razdrobljen. Na njem so prisotna številna domača in mednarodna logistična podjetja.
 

Med ključne konkurente na trgu spadajo:

 • CEVA Logistics
 • XPO Logistics
 • DB Schenker
 • Agility Logistics
 • DHL
 • Kuehne + Nagel
 • Nippon Express
 • C.H. Robinson
 • Hellmann Worldwide Logistics
 • Omsan Logistics
 • Karinca Logistics
 • KITA Logistics
 • Ekol Logistics
 • Netlog Logistics
 • Mars Logistics.
 
Viri: Factiva, Mordor Intelligence Inc, MarketResearch.com

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju transporta in logistike 

Turčija med ukrajinsko krizo išče nove poslovne priložnosti
 
Priložnosti na turškem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: