ZAE se pripravljajo na legalizacijo iger na srečo

torek, 12. september 2023
 

V ZAE so ustanovili splošni regulatorni organ za komercialne igre na srečo (GCGRA)

4. septembra so v ZAE ustanovili zvezno enoto, ki bo uvedla predpise za nacionalno loterijo in komercialne igre na srečo po vsej federaciji.

Regulatorni organ bodo vodili izkušeni ameriški uradniki za komercialne igre na srečo. Zvezni organi ZAE pogosto imenuje višje vodstvo iz tujine za take regulativne organe z namenom sprejemanja najboljših praks.

Zakonodajna ureditev bo pomagala odpraviti odprte mednarodne pomisleke glede finančne preglednosti ter ponudila nove priložnosti turistični panogi.

Večletna ugibanja, ali bodo ZAE dovolili igre na srečo, ki so sedaj nezakonite v konservativni regiji Zaliva, so bila potrjena, ko je Ras Al Khaimah, eden od sedmih emiratov ZAE, odprl prvo igralniško letovišče v državi, 3,9 mlrd USD vreden Wynn Resort.

Splošni regulatorni organ za komercialne igre na srečo (GCGRA) namerava ustvariti družbeno odgovorno in dobro regulirano igralniško okolje, ki bo zagotovilo, da bodo vsi udeleženci upoštevali stroge smernice in najvišje standarde. Usklajeval bo regulativne dejavnosti, upravljal licenciranje na nacionalni ravni in olajšal sprostitev gospodarskega potenciala komercialnih iger na srečo.


 

Legalizacija igralniške dejavnosti odpira ZAE nove priložnosti v turizmu

ZAE so zainteresirani za razširitev svoje turistične in gostinske ponudbe.

Komercialne igre na srečo naj bi imele pri tem pomembno vlogo, zlasti ker je v zadnjem času prišlo do povečanega priliva obiskovalcev iz držav, kot je Rusija, in ker ZAE želijo pritegniti več turistov iz Azije, zlasti v Dubaj, ki je glavno turistično središče ZAE.

Igranje iger je tudi sredstvo, s katerim se ZAE razlikujejo od svoje sosede, Savdske Arabije, ki si prizadeva vse bolj tekmovati z ZAE v svoji turistični ponudbi, vendar se za razliko od ZAE sooča z verskimi izzivi.

Čeprav si močno prizadeva za spodbujanje turizma, namerava zvezna vlada ZAE ohraniti strog nadzor, glede na možnost pranja denarja v igralniški industriji.

V zvezi s tem bi lahko bile v pomoč nedavne poteze ZAE za okrepitev kazenskega pregona proti pranju denarja, ki je bil v preteklosti na nekaterih področjih šibek. Zvezni pravosodni svet je 30. julija napovedal, da bo ustanovil zvezne organe, ki bodo specializirani za pregon gospodarskih kaznivih dejanj in pranja denarja. Vlada se želi odstraniti s "sivega seznama" jurisdikcij pod okrepljenim nadzorom Projektne skupine za finančno ukrepanje, več prizadevanj na tem področju pa bo pomagalo doseči ta cilj.
 

Napovedi

  • Ustanovitvi zvezne regulativne agencije sledi postavitev igralnic in drugih igralnih lokacij v 7 emiratih. EIU napoveduje, da se bo s tem povečala turistična ponudba države, povečale pa se bodo tudi možnosti rasti v zasebnem sektorju. To bo utrlo pot za nastanek potencialno donosnega novega poslovnega področja za gostinski sektor ZAE, ki bi lahko pritegnil nove naložbe.
  • CNN ocenjuje, da bodo legalizirane igre na srečo v ZAE verjetno zanimale tudi ladje za križarjenje, kot sta MSC in Royal Caribbean Cruise, ki pogosto obiskujejo pristanišča ZAE z igralnicami na krovu. Trenutno so igre na srečo v vodah ZAE prepovedane, zato je tudi igralnicam na križarkah prepovedano delovati, ko so zasidrane. Dubaj je središče križarjenj v regiji, saj vsako leto sprejme 1.750 ladij za križarjenje.
  • Skupno turizem v ZAE ustvari približno 9 % BDP. Analitiki Bloomberg ocenjujejo, da če bi 1,6 % BDP ZAE temeljilo na igrah na srečo, kot v Singapurju, bi to ZAE lahko prineslo dodatnih 6,6 mlrd USD prihodkov letno.

Viri: Factiva, Reuters, Economist Intelligence Unit, CNN


 

Preberite še:


Globalni trendi na področju potovalnega turizma

Vzpon ZAE kot globalnega središča športne diplomacije

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na trg ZAE
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: