Vzpon ZAE kot globalnega središča športne diplomacije

torek, 23. maj 2023
   
 • Združeni arabski emirati so se uveljavili kot svetovno športno središče, saj so gostili številne odmevne športne dogodke, vključno s svetovnim nogometnim prvenstvom v Dubaju, veliko nagrado Formule 1 v Abu Dabiju in prvenstvom v ragbiju Dubai Rugby Sevens v Dubaju. 
 •  Ti dogodki so povečali mednarodni ugled in spodbudili rast turistične industrije ZAE. Hkrati so bili tudi učinkovito orodje na področju javne diplomacije, imenovane športna diplomacija, ki je postala vse pomembnejši vidik zunanje politike ZAE. 
 • Medtem ko tradicionalna diplomacija vključuje vladne akterje in diplomate, ki se pogajajo o pogodbah in sporazumih, športna diplomacija vključuje neuradne akterje, kot so ekipe, športniki in navijači. 
 • Najvidnejši primeri športne diplomacije so veliki mednarodni dogodki, kot so olimpijske igre ali svetovna prvenstva, vendar so lahko učinkovita tudi manjša tekmovanja.  
 • Pristop ZAE do izvajanja športne diplomacije se nekoliko razlikuje od drugih držav.
 

 

Zgodovina in vpliv športne diplomacije 

Uporaba športne diplomacije ima dolgo zgodovino, ki sega vse do starodavnih olimpijskih iger v Grčiji, ki so spodbujale mir in enotnost med sodelujočimi mestnimi državami. 

Eden najvidnejših primerov športne diplomacije v zadnjih letih, so bile zimske olimpijske igre leta 2018 v Pyeongchangu v Južni Koreji, kjer so severnokorejski in južnokorejski športniki med otvoritveno slovesnostjo korakali pod enotno zastavo, kar je nakazalo potencialno otoplitev odnosov med obema državama. 

Nedavno je svetovno prvenstvo 2022 v Katarju služilo kot platforma za srečanja mednarodnih voditeljev in sodelovanje v diplomatskem dialogu. 
 

Prednosti in omejitve športne diplomacije 

 • Športni dogodki so lahko dobra priložnost za neformalna srečanja med političnimi voditelji, zlasti za večstranske razprave, in se lahko uporabijo kot stik z mednarodno skupnostjo, ali za krepitev odnosov med posameznimi državami. 
 • Športni dogodki lahko nudijo tudi vpogled v infrastrukturo, zanimivosti in kulturo države gostiteljice, kar državi gostiteljici koristi na več načinov, vključno s spodbujanjem turizma in tujih naložb.  
 • Prav tako lahko ustvarijo pomembno zapuščino za državo gostiteljico, s tem da ji izboljšajo njeno podobo in poudarijo njene institucionalne in organizacijske prednosti. 
 • Čeprav lahko športna diplomacija omogoči pozitivne rezultate, sama po sebi ne more zagotoviti trajnega in bistvenega diplomatskega napredka. Služi le kot dopolnilno orodje v širši diplomatski strategiji. Učinek pobud športne diplomacije morda ne bo dolgotrajen in njene koristi lahko sčasoma zbledijo. Odličen primer, kako veliki športni dogodki niso mogli vzdržati ideje diplomacije, so poletne olimpijske igre leta 1972 v Münchnu. Igre so bile namenjene spodbujanju mednarodnega sodelovanja ter predstavitvi nemške povojne obnove in demokracije. Vendar pa je igre tragično zaznamoval napad palestinske teroristične skupine, ki je povzročil smrt 11 izraelskih športnikov in trenerjev. Incident je šokiral svet in poudaril nenehni konflikt na Bližnjem vzhodu ter spodkopal diplomatske cilje dogodka. 
 • Pobude športne diplomacije so lahko drage in logistično zahtevne za organizacijo, zlasti v državah, ki nimajo potrebnih sredstev ali infrastrukture
 • Komercializacija športa lahko spodkopava pozitivne učinke športne diplomacije, saj daje prednost interesom podjetij pred cilji javne diplomacije. Številna olimpijska športna mesta so na primer po koncu iger premalo izkoriščena, zapuščena ali spremenjena v druge namene. Stroški vzdrževanja in delovanja teh objektov so pogosto večji od njihovih koristi, še posebej, če so bili zgrajeni za določen dogodek ali namen in nimajo dolgoročne uporabe. Stadion za bejzbol, zgrajen za olimpijske igre leta 2004, je na primer stal v ruševinah le 10 let pozneje in je bil leta 2018 nazadnje uporabljen za nastanitev sirskih beguncev. 
 

Strategije športne diplomacije ZAE 

 • ZAE si prizadevajo, ga bi gostila tudi nišne športe, kot so golf, konjske dirke in moto-šport. ZAE so že dokazali, da so sposobni gostiti vrsto velikih športnih dogodkov, kar je državi omogočilo vstop na številne nove trge. Med pandemijo Covid-19 je Abu Dhabi gostil serijo dogodkov v borilnih veščinah, (Fight Island) na otoku Yas. V času, ko so bili skoraj vsi mednarodni športni dogodki odpovedani ali preloženi, je Abu Dhabiju uspelo izpeljati te dogodke, ki so jih potem predvajali svetovnemu občinstvu. 
 • Pomembne naložbe v prvovrstne stadione in športne objekte, so ZAE omogočile, da so se uveljavili kot središče športnega turizma v regiji. Samo investicija v izgradnjo dirkališča Yas Marina Circuit je leta 2008 znašala približno 1,3 mlrd USD (1,2 mlrd EUR) in je najdražja steza F1 na svetu.  
 • ZAE vlagajo tudi v športne akademije in prostore za usposabljanje za razvoj lastnih športnikov in ekip, zlasti v nogometu. 
 • ZAE so prav tako izkoristili svoj svetovni vpliv in finančna sredstva, da bi v državo privabili ugledne športne zvezdnike in ekipe. To vključuje partnerstva z legendami, kot so Roger Federer, Cristiano Ronaldo in Lionel Messi, ter lastniške deleže v odmevnih nogometnih klubih, kot sta Manchester City in Paris Saint-Germain.  
 • ZAE vedno bolj poskušajo konkurirati tradicionalnim destinacijam za treninge in športne prireditve zimskih športov in se povezujejo z lokalnimi podjetji, ki nudijo ekskluzivne potovalne in nastanitvene pakete za ekipe in posamezne športnike. 
 • Pomemben del strategije športne diplomacije ZAE je tudi spodbujanje enakosti spolov v športu. To vključuje pobude, kot so Ženska nogometna liga ZAE, Abu Dhabi Women's Run in Dubai Women's Cycling Tour, ki so pomagale ustvariti nove priložnosti za ženske v športu in izpodbijati stereotipe o spolih v regiji.  
 

Športna diplomacija med ZAE in Brazilijo 

Leta 2008 je bila brazilska borilna veščina jiu-jitsu razglašena za nacionalni šport v ZAE. Do leta 2016 je bilo na 130 šolah vpisanih že več kot 76.000 učencev te borilne veščine, ki ima danes pomembno kulturno in športno veljavo v ZAE, hkrati pa je primer edinstvenega pristopa ZAE k športni diplomaciji.
 
Zveza ZAE za jiu-jitsu ozavešča o tem športu. Leta 2015 so ustanovili tudi turnir Abu Dhabi Grand Slam Jiu-Jitsu, ki je najbolj znan turnir v tem športu.
 

 
Vezi, ki so jih ZAE zgradili z Brazilijo prek športa, so nedvomno okrepile politične vezi med obema državama, kar dokazuje topel sprejem, ki ga je bil deležen brazilski predsednik Luis Inácio Lula da Silva, ko je 15. aprila 2023 obiskal Abu Dabi.
 
 
Viri: Factiva, Gulf News
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju športnega turizma

Italija si prizadeva, da bi gostila Euro 2032 ter svetovno prvenstvo v ragbiju
 
Priložnosti na trgu ZAEZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: