Italija si prizadeva, da bi gostila Euro 2032 ter svetovno prvenstvo v ragbiju

četrtek, 11. maj 2023
 

Italija načrtuje, da bo v prihodnjih 5 letih gostila 3 velike mednarodne športne dogodke 

Italija želi prepričati mednarodni športni organizaciji UEFO in World Rugby, da bi na italijanskih tleh organizirali evropsko prvenstvo v nogometu Euro 2032 ter svetovno prvenstvo v ragbiju za moške (2035) in ženske (2037).

Aprila letos je Italija že oddala uradno kandidaturo za Euro 2032. UEFA bo odločitev med Italijo in Turčijo sprejela oktobra 2023. Kandidaturo za oba svetovna prvenstva v ragbiju pa namerava Italija šele vložiti. 
 

Partnersko sodelovanje italijanske nogometne zveze in italijanske ragbi zveze

Italijanska nogometna zveza (FIGC) in italijanska ragbi zveza (FIR) sta se povezali, da bi v prihodnjih 5 letih pridobili pravice za gostovanje 3 velikih mednarodnih športnih dogodkov in pospešili prenovo propadajoče stadionske infrastrukture v državi.

Načrti, ki jih podpira tudi italijanski olimpijski komite (CONI), vključujejo znatne javne naložbe v izbrana prizorišča, ki so potrebna prenove, saj so bila zadnjič renovirana leta 1990, preden je Italija gostila svetovno nogometno prvenstvo.

Ker je večina največjih igrišč v državi v lasti lokalnih svetov, so imeli klubi omejene možnosti, da v celoti izkoristijo svoj potencial za ustvarjanje prihodkov ali vlaganja v izboljšave.

Italijanska reprezentanca v ragbiju že ima sedež na nogometnem stadionu, rimskem Stadio Olimpico, kjer igrata Lazio in Roma, pa tudi številne tekme so potekale na drugih nogometnih prizoriščih, kot so San Siro v Milanu, stadion Allianz v Torinu, Stadio Artemio Franchi v Firencah in Stadio Ferraris v Genovi. Ta igrišča in zunanje objekte je bilo potrebno ustrezno prilagoditi, da so lahko zadostili potrebam za igralce in navijače ragbija.

Italijanska ragbi zveza je z italijansko nogometno zvezo že leta 2021 podpisala memorandum o soglasju medsebojnega povezovanja. Združevanje pri velikih športnih dogodkih je le naslednji korak v tem partnerskem odnosu.

FIR je FIGC ponudila podporo pri pripravi kandidature za EURO 2032 v upanju, da bodo ta igrišča in objekti, ki bodo prenovljeni za Euro 2032, narejeni tako, da bodo stadioni lahko gostili tudi tekme svetovnega prvenstva v ragbiju.

Vprašanje dotrajanih stadionov je v Italiji znova prišlo v ospredje pred pripravami na največjo tekmo v zadnjih 20 letih, prvo polfinalno tekmo Lige prvakov med AC Milanom in Interjem iz Milana.

Milanski klubi so že dolgo napovedovali, da se nameravajo preseliti na novo prizorišče na istem mestu, toda ker je bil napredek zelo počasen, so začeli iskati možnost, da bi se namesto tega preselili v ločene nove objekte drugje v mestu.

Ne glede na to je San Siro eden od 10 stadionov, vključenih v ponudbo za Euro 2032. Drugi so v Torinu, Veroni, Genovi, Bologni, Rimu, Firencah, Neaplju, Bariju in Cagliariju na Sardiniji.


 
Viri: Factiva, The Times

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju športnega turizma

Zimske olimpijske igre v Pekingu so pustile trajen pečat v kitajski družbi

Pariz hiti z gradbenimi deli, da bi pravočasno končal prizorišča za OI 2024Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: