Združevanje sončne energije in elektro-mobilnosti

četrtek, 13. junij 2024
 

Prihodnost mobilnosti postaja trajnejša in enostavnejša 

Elli, blagovna znamka skupine Volkswagen za polnjenje in energijo, ter norveška solarna družba Otovo sta sklenili strateško partnerstvo. Njun skupni cilj je ponuditi celostno rešitev, ki združuje čisto sončno energijo z elektro-mobilnostjo.

Do partnerstva je prišlo, ko je povpraševanje po električnih vozilih (EV) izgubilo zagon, zaradi česar so morali večji evropski proizvajalci avtomobilov prilagoditi ali prestaviti svoje načrte za širitev.

Združevanje sončne energije in elektro-mobilnosti bo obema podjetjema omogočalo razvoj prilagojenih rešitev za trg EV.

Osrednji vidik tega sodelovanja je ponuditi opremo, ki bo strankam omogočala povezavo njihovih EV z lastnimi solarnimi sistemi in sistemi za shranjevanje.

Norveška družba Otovo deluje kot tržnica, kjer lahko lastniki stanovanj na 13 evropskih trgih naročijo opremo, vključno s sončnimi kolektorji in baterijami, ter njihovo namestitev.

Od poletja 2024 naprej bodo Volkswagnovi kupci lahko skupaj z novim polnilnikom Elli Charger 2 prek različnih prodajnih kanalov skupine Volkswagen kupili in namestili še foto-napetostni sistem družbe Otovo.

Novi Elli Charger 2 je prilagojen za 28 evropskih trgov in se lahko uporablja tako v zasebnih gospodinjstvih kot v komercialnih okoljih.
 
 

Finančna prednost - znižanje stroškov polnjenja za do -40 % 

Ena ključnih prednosti strateškega partnerstva bo občutno znižanje stroškov polnjenja EV. Ti se bodo po ocenah znižali za -40 %.

Lastniki EV bodo lahko sami proizvajali električno energijo, ki jo potrebujejo za polnjenje, ter bodo tako neodvisni od nihanj cen električne energije.

Uporabniki bodo lahko svoja EV neposredno polnili s foto-napetostnimi presežki in pri tem prihranili pri stroških polnjenja. EV bodo lahko ponoči napolnili s poceni električno energijo iz omrežja, medtem ko bo sončna energija, shranjena v domači bateriji, na voljo za naslednje jutro.

Zaradi finančnih prihrankov in ekoloških koristi je kombinacija sončne energije in elektro-mobilnosti izjemno privlačna za potrošnike.

 
 

O podjetju Elli 

Podjetje Elli je blagovna znamka družbe Vokswagen, ki ponuja širok portfelj energetskih in polnilnih rešitev v Evropi.
Deluje tudi kot ponudnik storitev mobilnosti.

Podjetje Elli je bilo ustanovljeno leta 2018. Zaposluje 370 delavcev in ima lokacije v Berlinu, Wolfsburgu in Münchnu.
 

O družbi Otovo 

Družba Otovo ASA se ukvarja s proizvodnjo, prenosom in distribucijo električne energije. Namešča sončne kolektorje na domove, poslovne zgradbe in kmetije.

Deluje prek segmentov Marketplace in Subscription SVP. Segment Marketplace sestavljajo transakcije v zvezi s prodajo sončnih kolektorjev in povezanih izdelkov. Naročniški segment SVP se osredotoča na transakcije, povezane s strankami, ki se naročijo na uporabo solarnih panelov in povezanih izdelkov.

Družba je bila ustanovljena leta 2015, sedež pa ima v Oslu na Norveškem.

V letu 2023 je družba zaposlovala 383 delavcev ter ustvarila 1.010,55 NOK (88,45 mio EUR) prihodkov, kar je 58,52 % več kot leta 2022.
 
        
Viri: Factiva, Dow Jones
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Norveška je vodilna pri uvajanju EV

Gospodarstvo ter možnost vstopa na norveški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: