1. avgusta začnejo v Braziliji veljati nova pravila na področju e-trgovine

torek, 04. julij 2023
 

S 1. avgustom začnejo v Braziliji veljati nova pravila za mednarodne nakupe prek spleta 

Brazilsko ministrstvo za finance je zadnji dan v juniju objavilo uredbo z novimi pravili za mednarodne nakupe prek spleta.
 
Podjetja, ki sodelujejo v novem programu za izpolnjevanje davčnih predpisov, bodo od 1. avgusta dalje oproščena plačila zveznih davkov za spletne nakupe do 50 USD.
 
Cilj novega programa je uravnotežiti konkurenco med trgi in zaščititi lokalne trgovce na drobno. Ti se namreč pritožujejo glede nelojalne konkurence velikih azijskih spletnih ponudnikov, kot so AliExpress, Shopee in Shein. 
Nekatera podjetja namreč od teh spletnih ponudnikov uvažajo izdelke kot posamezniki, da bi se izognila plačilu davka.
 
Trenutno velja za pošiljke podjetij katere koli vrednosti 60 % zvezna davčna stopnja na uvoz, medtem ko so pošiljke posameznikov oproščene plačila davka za naročila do 50 USD, nad tem zneskom pa se uporablja enaka davčna stopnja.
 
Novi program ponuja hitrejšo in cenejšo carinsko obravnavo za podjetja, ki delujejo na področju e-trgovine in ki prostovoljno izpolnjujejo kriterije, ki jih je določila vlada. 
Ti kriteriji vključujejo prijavo uvoza in pobiranje davkov na način, da se ta doda k ceni izdelkov, preden blago prispe v državo.
V skladu s programom morajo spletni ponudniki potrošnike obveščati tudi o izvoru in skupni vrednosti izdelkov, vključno z zveznimi in državnimi davki. Trenutno so ti postopki neobvezni.
 
Davke, če obstajajo, trenutno plačajo potrošniki po prihodu blaga, po analizi in obvestilu davčne službe, kar povzroča daljše dobavne roke.
 

Brazilija je privlačen trg za spretne ponudnike iz vsega sveta

Brazilija je 4. največji internetni trg na svetu s 150 mio uporabnikov interneta med več kot 209 mio prebivalstva.
Leta 2022 se je število Brazilcev, ki nakupujejo prek spleta, povečalo za 24 % v primerjavi s prejšnjim letom in doseglo 108,9 mio ljudi.
 
Brazilija je privlačen trg za spretne ponudnike iz vsega sveta, saj ima velik potrošniški trg, ki povprašuje po mednarodnem blagu in storitvah, ter mlado prebivalstvo, ki sprejema tujo kulturo.

Velikani e-trgovine, kot sta AliExpress in Light in the Box, veliko vlagajo v ta sektor, saj je za brazilske stranke ceneje kupovati na teh mednarodnih spletnih platformah, kot v lokalnih trgovinah.

Kibernetska varnost je še vedno velik izziv, zlasti ko gre za spletne goljufije. Ker večina Brazilcev nima tujih kreditnih kartic, so mednarodne transakcije lahko težavne.

Medtem ko je uporaba kreditnih kartic v hotelih in turističnih znamenitostih dokaj enostavna, to ne velja za spletne nakupe. Številna brazilska spletna mesta ne sprejemajo mednarodnih kreditnih kartic, zaradi česar ljudje težko plačujejo storitve prek spleta.

E-trgovina v Braziliji v zadnjih letih vztrajno narašča. Količina naročil, ki se je leta 2021 v primerjavi z letom 2020 povečala za 15 %, je spodbudila rast čezmejne trgovine.

Brazilska e-trgovina je osredotočena predvsem na mlajšo populacijo. Južna in jugovzhodna regija imata največjo koncentracijo prodaje, kar odraža visoko gostoto interneta in virov v državi.

V začetku leta 2022 je bila Mercado Livre najbolj obiskana spletna platforma v Braziliji. Na 2. mestu je Americanas.com, na 3. mestu pa brazilska spletna platforma OLX. Na 4. mestu je Magazine Luiza, tradicionalni trgovec na drobno, ki ima sedež v São Paulu. To podjetje je imelo leta 2020 največji spletni bruto prihodek med trgovci na drobno v Braziliji.Po podatkih ABComm (Associação Brasileira de Comércio Eletrônico) je brazilska spletna prodaja v prvi polovici leta 2023 ustvarila 40 mlrd BRL (7,35 mlrd EUR), kar predstavlja 4,3 % padec v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta.

Analitiki MarketResearch napovedujejo, da bo brazilski trg e-trgovine v obdobju 2023-2027 zabeležil 10,23 % povprečno letno stopnjo rasti.


Viri: Factiva, Reuters, CE NoticiasFinancieras, MarketResearch 
 

 
Preberite še:

 
Spletne prodajne platforme

Kako e-izvažati

Globalni trendi na področju IKT


Gospodarstvo ter možnosti vstopa na brazilski trg
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: