Ambicije ZAE za razvoj lastne vesoljske industrije

torek, 28. november 2023
 

Specializirana prosta vesoljska ekonomska cona Abu Dabija v mestu Masdar 

Oblasti ZAE so objavile, da je 14 podjetij, od katerih jih je 10 v lasti ZAE, ustanovilo podjetje v specializirani prosti vesoljski ekonomski coni Abu Dabija v mestu Masdar, ki je bila ustanovljena leta 2022, da bi podprla ambicije ZAE za razvoj vesoljske tehnologije.


 
Osredotočenost na vesoljsko tehnologijo in raziskave je v skladu s širšimi ambicijami ZAE za diverzifikacijo gospodarstva Emiratov stran od nafte, z velikim poudarkom na tehnologiji.

Vesoljska agencija ZAE želi, da bi nova podjetja iz zasebnega sektorja promovirala položaj ZAE kot pionirja na področju vesoljskih naložb in podjetništva, vlada pa je v zadnjih letih začela tudi več vesoljskih misij.

14 podjetij, dejavnih v coni, ki obsegajo vse od vesoljskih podatkovnih centrov do satelitskih sledilnikov, že kaže nekaj uspeha na tem področju v tem nastajajočem sektorju sodelujejo z vladnimi agencijami.
 
Namen vesoljske ekonomske cone v mestu Masdar je ponuditi vrhunsko infrastrukturo in ugodno okolje za spodbujanje razvoja nacionalne vesoljske industrije, ki ponuja spodbude in naložbene priložnosti ter prednostni dostop do vladnih pogodb za podjetja iz zasebnega sektorja.

Zaenkrat so zanimanje pokazala predvsem podjetja iz Emiratov. ZAE si prizadevajo privabiti tudi večje globalne subjekte, osredotočene na vesolje, kot je SpaceX.
 
ZAE tujim podjetjem ponujajo nekaj prednosti, vključno z močnim splošnim poslovnim okoljem, pa tudi vladnimi spodbudami za posamezne sektorje. Poleg tega nudi ZAE optimalno geografsko lego in stabilno podnebje skozi vse leto, ki je idealno za izstrelitve v vesolje.

Vladna poraba ZAE za vesoljski program je od ustanovitve vesoljske agencije leta 2014 dosegla že več 10 mlrd AED.
Sredi leta 2022 je bil ustanovljen državni naložbeni in razvojni sklad za vesoljski sektor v vrednosti 3 mlrd AED (757 mio EUR), namenjen razvoju infrastrukture, ki podpira vesoljsko industrijo, ter ustvarjanju ustreznega okolja za privabljanje novoustanovljenih podjetij.
Poraba v vesoljskem sektorju postaja z njegovim razvojem vse bolj uravnotežena, saj javni sektor predstavlja 56 %, zasebni sektor pa 44 % porabe.

ZAE so postavili temelje za spodbujanje podjetij, ki želijo delovati na področju inženiringa, znanosti in raziskav v vesoljskem sektorju, vendar je industrija še vedno majhna.
Sporazum med Vesoljsko agencijo ZAE in Amazon Web Services o sodelovanju v različnih vesoljskih programih nakazuje, da bodo mednarodna podjetja začela obravnavati ZAE kot bazo za dejavnosti v tem sektorju.
 

Vesoljski sektor ZAE

Vesoljski sektor ZAE postaja vse pomembnejši za nacinalno gospodarstvou, saj ustvarja nova delovna mesta, spodbuja gospodarsko rast in privablja tuje naložbe. Z ambicioznimi strategijami in obetavnimi naložbami v vesoljski sektor postajajo ZAE pomemben akter v globalnem vesoljskem gospodarstvu.

Vesoljski sektor ZAE se je začel z ustanovitvijo podjetja Thuraya Telecommunications Company leta 1997 in se nato razširil z vesoljskim centrom Mohammed bin Rashid leta 2006 in Yahsat leta 2007. Sledilo je veliko projektov, dokler ni bila ustanovljena vesoljska agencija ZAE.

ZAE imajo bogato in raznoliko okolje, ki privablja lokalna in mednarodna podjetja, da vlagajo v ta obetavni sektor.

Vesoljski sektor je od ZAE prejel že več kot 22 mlrd AED (5,6 mlrd EUR) in pokriva različna področja, kot so satelitske komunikacije, raziskovanje Zemlje in vesolja, storitve prenosa podatkov, satelitsko oddajanje in mobilne satelitske komunikacije.

Nacionalna vesoljska strategija 2030 vesoljske agencije ZAE dopolnjuje regulativni in zakonodajni okvir države ter podpira strateški cilj organizacije domačega vesoljskega sektorja.
 

Bližnjevzhodni vesoljski trg ima velik potencial za rast in inovacije

Vesoljski trg na Bližnjem vzhodu je dinamičen trg, ki se hitro razvija.

Inovativna partnerstva in težnje po gospodarski diverzifikaciji dodatno oblikujejo ta trg, pri čemer imajo države, kot so ZAE, Savdska Arabija in Iran, osrednjo vlogo v medsebojnem delovanju regionalnih sil. Vendar pa poleg obetavnih priložnosti za rast predstavljajo pomanjkanje domačih zmogljivosti, nerazvite regulativne politike in institucionalni okviri resne izzive.

S pomočjo svojih močnih finančnih virov in strateške geografske lege so države Bližnjega vzhoda vztrajno pridobivale na pomenu v svetovni vesoljski industriji, ki jo vodijo ambiciozni vesoljski programi in strateško mednarodno sodelovanje pod vodstvom ZAE in Savdske Arabije.

V poslovnem letu 2022 sta imeli vesoljska agencija ZAE in Savdska vesoljska komisija okviru Vizije 2030 znaten proračun v višini 820 mio USD (779 mio EUR) oziroma 2,1 mlrd USD (1,99 mlrd EUR). Za primerjavo, Evropska vesoljska agencija ima proračun v višini 9,6 mlrd USD (9,1 mlrd EUR), Nacionalna uprava za letalstvo in vesolje (NASA) in ameriške vesoljske sile (USSF) pa sta imeli v istem obdobju proračun v višini 24,04 mlrd USD (22,8 mlrd EUR) oziroma 18,5 mlrd USD (17,6 mlrd EUR).

Infrastruktura, storitve in delovna sila vesoljskega trga Bližnjega vzhoda so neenakomerno razporejeni po regiji. Glavni akterji so skoncentrirani v nekaj državah in v peščici organizacij, ki zadovoljujejo večino povpraševanja v regiji, povezanega z vesoljem

Naložbe v raziskave in razvoj so usmerjene predvsem v satelitske storitve in aplikacije,
s poudarkom na strateških povezavah in skupnih raziskavah, da bi nadomestili pomanjkanje lokalnega strokovnega znanja.

V preteklosti so bile naložbe v regiji usmerjene predvsem v vladne vesoljske subjekte. Vendar so nedavni premiki v institucionalnih strategijah in politikah spodbudili preusmeritev državnih sredstev v rastoča zasebna podjetja, predvsem s pospeševalnimi programi in skladi tveganega kapitala.

Vesoljski trg na Bližnjem vzhodu ima velik potencial za rast in inovacije. Z usklajevanjem vesoljskih pobud z nacionalnimi cilji gospodarske diverzifikacije in prehoda na gospodarstva, ki temeljijo na znanju, so države Bližnjega vzhoda pripravljene narediti pomembne korake na svetovnem vesoljskem prizorišču.
 

Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit, The Emirates News Agency, ResearchandMarkets


 

Preberite še:


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Evropska vesoljska industrija zaostaja za velikimi vesoljskimi silami

Indija se je s pristankom na Luni pridružila svetovnim vesoljskim velesilamZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: