Indija se je s pristankom na Luni pridružila svetovnim vesoljskim velesilam

torek, 29. avgust 2023
 
Indija je 23. avgusta 2023 postala 4. država, ki je na Luni pristala z vesoljskim plovilom, po podobnih podvigih ZDA, takratne Sovjetske zveze in Kitajske.
 
Indija je hkrati 1. država, ki je pristala z roverjem blizu Luninega južnega pola, območja, za katerega verjamejo, da vsebuje dragocene elemente in zaloge zamrznjene vode, ki bi jo lahko pretvorili v raketno gorivo.
 
Vesoljsko plovilo Chandrayaan-3 je bilo izstreljeno 14. julija 2023, po neuspešni lunarni misiji Indije leta 2019.
 

  

Pomen vesoljskega dosežka za Indijo 

Pristanek pomeni največji preboj v indijskih prizadevanjih za raziskovanje vesolja doslej, hkrati pa uvršča Indijo med svetovne vesoljske velesile. Gre za pomemben dosežek države v razvoju, zlasti ker se podoben podvig ni posrečil razvitejšim državam, kot so Japonska, ZAE in Izrael.
 
Dosežek bo okrepil tudi podobo indijskega premierja Narendre Modija, kot zagovornika tehnološkega napredka, kar mu bo pomagalo pri prihajajočih splošnih volitvah, napovedanih za leto 2024. Pristanek na Luni bo tudi okrepil njegovo referenco globalnega voditelja v letu, ko bo Indija predsedovala G20 (G20 je ime za mednarodna skupinska srečanja vlad in guvernerjev centralnih bank 20 največjih svetovnih gospodarstev). 

Geopolitična konkurenca na zemlji se bo v prihodnjih letih zrcalila v vesolju. Indija je nedavno podpisala Artemisov sporazum pod vodstvom ZDA, katerega namen je spodbujati sodelovanje v vesolju prek skupnih pravil in načel, sledijo pa mu zavezniki in partnerji ZDA. Ker pa Kitajska in Rusija nista podpisnici, obstaja velika verjetnost močne konkurence pri raziskovanju vesolja. Rusija je istočasno z Indijo začela vesoljsko  misijo, vendar je njeno vesoljsko plovilo strmoglavilo.

Pristanek na Luni bo spodbudil tudi indijske zasebne programe raziskovanja vesolja. Vesoljski sektor je bil prednostno opredeljen v političnem programu indijske vlade in leta 2022 je vlada odprla vesoljski sektor za javno-zasebna partnerstva prek regulativnega organa, Indian Space Promotion and Authorization (IN-SPACe).

Medtem ko bodo vesoljski programi v Indiji ostali v veliki meri financirani s strani vlade, bodo neizkoriščeni potencial sektorja in uspešni podvigi pritegnili zasebni interes in naložbe.
 

EIU napovedi

EIU napoveduje, da bo do indijska vlada do konca leta 2023 uvedla politiko, ki omogoča neposredne tuje naložbe v vesoljski sektor, kamor sodijo proizvodnja podsistemov, delovanje nosilnih raket in satelitsko delovanje.

V Indiji bodo vzpostavili tudi ustanove za spodbujanje močnejšega sodelovanja zasebnega sektorja, zlasti glede na nedavni uspeh Indije.

Indija bo še naprej sodelovala z drugimi državami na področju vesolja, da bi razširila svoj raziskovalni potencial.

 
Druge tržne priložnosti v Indiji

Največjo privlačnost Indije predstavlja velik tržni obseg, ki ga zagotavlja številčno prebivalstvo, ki ustvarja vse večje povpraševanje po potrošniških dobrinah, tako nizkocenovnih kot premium.

EIU napoveduje, da se bodo izdatki za potrošnjo gospodinjstev v obdobju 2023 – 2027 povečali za približno 8 % na leto, vendar bo BDP na prebivalca ostal nizek, prav tako pa bodo še vedno prisotne velike razlike v dohodku in različni vzorci potrošnje med podeželskimi in mestnimi regijami.

Zaradi hitre rasti osebnih dohodkov in bolj odprtega domačega trga, postaja Indija vse bolj privlačen trg za tuja podjetja, ki si želijo vstopiti v državo. Stopnje priložnosti za maloprodajna podjetja so višje na zahodu in jugu države, kjer so ravni prihodkov višje v primerjavi z vzhodom in severom.

Do leta 2030 naj bi gospodinjstva z višjimi, srednjimi in visokimi dohodki, predstavljala že 60 % indijske potrošnje, v primerjavi s 37 % leta 2019.

O tem, da Indija postaja vse bolj privlačen trg za tuje proizvajalce, si lahko preberete v tem prispevku.

Sektorji, ki ponujajo največ priložnosti na indijskem trgu, so kemijska industrija, IKT, Okoljske tehnologije, zdravstvo in e-trgovina.

Na indijskem trgu naraščajo priložnosti na področju e-trgovine, zaradi vse večjega prodora širokopasovnih povezav in pametnih telefonov.

Indija sodi med 10 trgov z največjo napovedano stopnjo rasti v obdobju 2023-2027. Po napovedih analitikov ResearchAndMarkets, naj bi indijski trg e-trgovine v tem obdobju rasel po 13,9 % povprečni letni stopnji.

Z naraščanjem razpoložljivosti interneta in logistike bo e-trgovina prevzela večji del potrošniškega trga v državi, kar bo ustvarilo priložnosti tako za domača kot tuja podjetja, ki si želijo izkoristiti ta trend.

Kljub temu bo regulacija povzročila nekatere ovire za njihovo konkurenčnost. Uprava je uvedla stroge omejitve za e-trgovinska podjetja, povezana z maloprodajo, da bi zaščitila interese malih fizičnih podjetij. Vendar pa tuja podjetja vidijo te ukrepe kot diskriminatorne, zato je vlada pod pritiskom, da jih revidira.


Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit, ResearchAndMarkets, India Today

 
Preberite še:

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 
 
Globalni trendi na področju IKT
 
Izvozni trgi za spletno prodajo

Gospodarstvo ter možnost vstopa na indijski trg Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: