Indija postaja vse bolj privlačen trg za tuje proizvajalce

torek, 25. april 2023
 

Indija je ena od držav, ki so lani najbolj izboljšale poslovno okolje

Economist Intelligence Unit (EIU) je v začetku aprila objavil svojo lestvico poslovnega okolja (BER).

Na tej lestvici je Indija ena od držav, ki je v zadnjem letu najbolj napredovala na lestvici najboljših poslovnih okolij, saj je napredovala za 6 stopenj na svetovni ravni in se povzpela s 14. na 10. mesto med 17 gospodarstvi v Aziji.


Vendar poročilo EIU opozarja, da bo pot Indije do velike proizvodne sile še dolga zaradi ostre konkurence sorodnih nastajajočih trgov, zlasti v jugovzhodni Aziji. Pretirana birokracija in protekcionistični odnos pa bosta v prihodnjih letih največja izziva za vlagatelje.

Poslovanje v Indiji postaja vedno lažje. EIU je izboljšano uspešnost Indije pripisal dobrim rezultatom v zunanji trgovini, devizni kontroli ter infrastrukturni in tehnološki pripravljenosti.

Indija je država, ki ima najvišjo oceno v kategoriji tržnih priložnosti, k čemur pripomore velik in hitro rastoči domači trg
. Kategorija političnega okolja v Indiji je prejela v oceni EIU najnižjo oceno. 
 

Apple namerava v Indijo preseliti 25 % svoje proizvodnje

Bloomberg je letos marca poročal, da namerava proizvajalec telefonov Apple, tajvanski Foxconn, okrepiti proizvodnjo v Indiji. Foxconn namerava vložiti 700 mio USD (664,8 mio EUR) v izgradnjo tovarne blizu Bengaluruja, kar bi lahko znatno razširilo proizvodnjo Applovih pametnih telefonov v Indiji.

Apple namerava v Indijo preseliti 25 % svoje proizvodnje zaradi skrbi glede Kitajske. Trenutno Indija predstavlja približno 5 % do 7 % celotne proizvodne Applovih komponent.Načrtovani proizvodni obrat bo stal na 300 ha velikem zemljišču v bližini mesta Bengaluru, ki je središče IT. V tovarni bodo sestavljali iPhone in izdelovali njegove komponente. Tovarna bo zaposlovala okoli 100.000 delavcev. Nova tovarna bo imela približno 1/3 velikosti največje tovarne iPhonov na svetu, ki je v kitajskem mestu Zhengzhou.

Nova indijska tovarna bo povečala delež sestavljanja iPhonov v državi na 10 % do 15 %, s trenutnih nekaj manj kot 5 %.
 

Razlogi za selitev globalnih proizvajalcev v Indijo

 
  • Selitev proizvodnje v Indijo je posledica globalnih geopolitičnih trendov, zlasti napetosti med Pekingom in Washingtonom. 
  • Poleg tega so svetovni proizvajalci zaradi pandemije Covid-19 in vojne med Rusijo in Ukrajino ponovno ocenili svoje proizvodne dobavne verige in možnosti zunanjega izvajanja. Nekateri razmišljajo o strategijah za ponovno pridobivanje virov in "lokalizacijo proizvodnje".
  • Mnoga podjetja so postala previdna glede prevelike odvisnosti dobavne verige od Kitajske. Številni globalni proizvajalci že izvajajo, ali pa razmišljajo o strategijah "Kitajska plus ena", katerih cilj je vzpostavitev proizvodnje na več trgih. O tem, da tehnološka podjetja selijo proizvodnjo iz Kitajske, smo pisali v tem prispevku.

Applov načrt za razširitev svoje proizvodnje v Indiji naj bi nadomestil odvisnost od kitajskih tovarn. 

Applovo proizvodnjo na Kitajskem so lani omejevale tudi ostre zapore zaradi Covida v Pekingu, vključno s tistimi, ki so sprožile proteste v Foxconnovi tovarni Zhengzhou, znani kot "iPhone City", kjer Apple proizvaja skoraj vse svoje modele iPhone 14 Pro in Pro Plus. Zaradi teh motenj je Apple leta 2022 za skoraj 6 mio enot zaostal za ciljno proizvodnjo za iPhone 14.
 

V Indijo se selijo tudi drugi globalni proizvajalci, kot je korejski Samsung

Apple pa še zdaleč ni edini veliki svetovni proizvajalec, ki se seli v Indijo.

Marca je korejski elektronski velikan Samsung napovedal, da bo vlagal v vzpostavitev zmogljivosti pametne proizvodnje v svoji tovarni mobilnih telefonov v Noidi, da bo proizvodnja bolj konkurenčna.

Samsung, ki je v Indiji leta 1996 ustanovil proizvodni in raziskovalni center, ima zdaj že 70.000 zaposlenih v državi. Noida je 2. največji proizvodni obrat Samsunga na svetu, Bengaluru pa je njegov največji center za raziskave in razvoj, kjer je zaposlenih skoraj 3.500 delavcev. Samsung ima 10.000 zaposlenih v svojih raziskovalnih centrih po vsej Indiji.Samsung ocenjuje, da bo imela Indija do leta 2026 1 mlrd uporabnikov pametnih telefonov, njena 600 milijonska populacija v starostni skupini od 18 do 35 let pa je največja populacija milenijcev in generacij Z na svetu.
 

Indija je privlačen trg za tuje vlagatelje

Indija je izjemno privlačna za tuje vlagatelje predvsem zaradi močnega in stabilnega gospodarstva, razširjenih programov spodbud, izboljšane infrastrukture in dostopa do velike ponudbe delovne sile.

EIU ocenjuje, da bodo večje izboljšave na področjih, kot so izobraževanje, večja stopnja delovne udeležbe, infrastruktura, obdavčenje in trgovinska ureditev, še dodatno spodbudile naložbe.

Proaktivne vladne spodbude za proizvodnjo, nenehno izboljševanje infrastrukture, razpoložljivost poceni delovne sile in dvostranski trgovinski dogovori, spodbujajo postopno izboljševanje poslovnega okolja v Indiji.

Širši geopolitični dejavniki in iskanje alternativ Kitajski so tisti faktorji, ki bodo v prihodnjih letih spodbudili vlagatelje za investicije v indijski trg.


Država ima zato dobre možnosti, da spodbudi svoj proizvodni sektor ter spodbudi gospodarsko rast in izvoz.


Viri: Factiva, Asian News International, EIU

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

Priložnosti na indijskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: