Beloruska zunanja trgovina se je v prvih 7 mesecih 2023 povečala za 13,4 %

četrtek, 14. september 2023
 

Rast beloruske zunanje trgovine kot posledica širitve sodelovanje z Rusijo 

Po podatkih Narodne banke Republike Belorusije se je beloruska zunanja trgovina z blagom in storitvami v prvih 7 mesecih leta 2023 povečala za 13,4 % na letni ravni ter dosegla 53,8 mlrd USD.

Izvoz blaga in storitev se je povečal za 6,4 %, uvoz pa za 21,4 %. Primanjkljaj v blagovni menjavi je znašal 100,3 mio USD.

Mednarodna trgovina med Belorusijo in Rusijo se je v obdobju januar-julij 2023 medletno povečala za 16,9 %, kar je posledica širitve sodelovanja v različnih sektorjih, kot so industrija, kmetijstvo in storitveni sektor. 
V tem obdobju je največji porast doživel izvoz blaga iz Belorusije v Rusijo, saj se je povečal za 37,7 %.

Med obema državama poteka16 odobrenih skupnih industrijskih projektov. Ti projekti zajemajo različne sektorje, kot so vesoljski sektor, proizvodnja opreme in komponent za avtomobilska in kmetijska inženirska podjetja ter številna druga področja. 

Rast trgovine med obema državama je povezana tudi s 4 sporazumi med državama, podpisanih v letih 2022 in 2023, ki se nanašajo na: 
 
  • enotno industrijsko politiko
  • priznavanje tehnološkega delovanja na ozemlju države Unije
  • napredek mikro-elektronskih tehnologij
  • načrtovanje in proizvodnjo elektronskih komponent
  • rast industrije obdelovalnih strojev.

Beloruska vlada je napovedala, da namerava leta 2024 povečati izvoz za 7,6 % ali za 3,8 mlrd USD. Izgubo trgov tako imenovanih neprijaznih držav je Belorusija po mnenju vlade v letu 2022 in letos v celoti nadomestila, tako da je cilj za leto 2024 neto rast. Prihodki od izvoza v letu 2024 naj bi po napovedih v prihodnjem letu presegli 53 mlrd USD, zunanjetrgovinski presežek pa naj bi dosegel 1,2 % BDP.
 
 
 

Belorusija se spreminja v sivo cono za sankcionirano blago 

Uradni zunanjetrgovinski podatki kažejo, da se Belorusija spreminja v sivo cono za sankcionirano blago, pravijo analitiki projekta Nasy Hrošy, ki ga izvaja šola javne uprave SYMPA.

Rast izvoza je po njihovi oceni posledica povečanja prodaje v države Skupnosti neodvisnih držav (CIS), pri čemer večino prodaje predstavlja Rusija.

Analitiki ocenjujejo, da je sivi izvoz mogoč le, dokler sankcije proti Belorusiji in Rusiji niso usklajene.

Belorusija povečuje uvoz iz držav zunaj CIS in namesto prave diverzifikacije razvija bolj sive sheme za dobavo tujega blaga na ruski trg. Takšen pristop pa verjetno ne bo postal osnova za dolgoročno gospodarsko rast, poudarja analiza.

V prvih 7 mesecih leta 2023 se je beloruska zunanja blagovna menjava medletno povečala za 16,2 % na 47,4 mlrd USD, kažejo podatki Državnega statističnega odbora Biełstat. Uvoz se je povečal za 22,5 % na 24,6 mlrd USD in tako presegel izvoz za 2,1 mlrd USD.

Blagovna menjava s CIS se je povečala za 9 % na 28,7 mlrd USD, izvoz pa je za 2,6 mlrd USD presegel uvoz.
Blagovna menjava z drugimi državami se je povečala za 29,6 % na 18,1 mlrd USD, pri čemer je uvoz presegel izvoz za 4,7 mlrd USD.
 
Viri: Factiva, BelaPAN, Business World Agency, bne IntelliNews

 

Preberite še:

 
Gospodarstvo ter možnost vstopa na beloruski trg

Poslovno sodelovanje Belorusije s Slovenijo
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: