Belorusija

Gospodarske panoge Belorusije

Priložnosti na trgu

Lukašenkova podpora ruski invaziji na Ukrajino je proti Belorusiji sprožila gospodarske sankcije več zahodnih držav, zato so poslovne priložnosti v Belorusiji trenutno omejene.

Več o izzivih rusko-ukrajinske krize in o tem, kje poiskati nove poslovne priložnosti, je na voljo na spodnjih povezavah:

Kje v času rusko-ukrajinske krize iskati nove poslovne priložnosti?

Najnovejše objave vezane na izzive rusko-ukrajinske krize.
 

Gospodarstvo

Kot del nekdanje Sovjetske zveze je imela Belorusija razmeroma dobro razvito industrijsko bazo, ki pa je zdaj zastarela, neučinkovita in odvisna od subvencionirane ruske energije in preferencialnega dostopa do ruskih trgov.

Belorusija igra pomembno podporno vlogo pri invaziji Vladimirja Putina na Ukrajino. Zaradi sodelovanja s Putinom so jo sankcionirale ZDA, EU in številne države po svetu.

To je vodilo do hitrega poslabšanja gospodarskih razmer in opustošenja na finančnih trgih. Ker je bila odrezana od Zahoda, je Belorusija iskala pomoč in nadaljnje gospodarsko povezovanje z Rusijo. Vendar ima Rusija omejena sredstva za podporo svoji zaveznici. Za Belorusijo bo leta 2022 recesija neizogibna, gospodarska šibkost pa bo prevladovala tudi v naslednjih letih.

 

Struktura BDP

Belorusija ima dobro razvito kmetijstvo, ki je v veliki meri neučinkovito in odvisno od državnih subvencij. Kmetijski sektor predstavlja okoli 8 %, storitveni sektor pa okoli 50 % BDP.
 
Vir: EIU; Factiva, maj 2022.
 

Industrijski sektor

Belorusija ima relativno dobro razvito industrijo, ki pa je zastarela in energetsko neučinkovita, ter zato odvisna od subvencionirane ruske energije in preferencialnega dostopa do ruskih trgov.

Industrijski sektor v Belorusiji predstavlja 42 % BDP. Okoli 80 % celotne industrije je še vedno v državni lasti.

Glavni industrijski proizvodi so strojna oprema, kmetijska mehanizacija, gnojila, kemični proizvodi, gradbeni material, motorna vozila, tekstilni izdelki, hladilniki, ure in elektronska oprema.

Industrijska proizvodnja je v letu 2021 zrasla za 6,5 %, potem ko je v letu 2020 upadla za -0,7 %. Napovedi za naprej še niso znane.Predstavljamo dve gospodarski panogi na beloruskem trgu:

 

Farmacevtska industrija

Beloruski farmacevtski trg je bil v zadnjih 10 letih eden najhitreje rastočih v regiji Srednje in Vzhodne Evrope. Glavna dejavnika visoke rasti sta visoka stopnja inflacije ter povečan dostop do zdravstvene oskrbe, saj je bilo izboljšanje univerzalnega zdravstvenega sistema v državi ena od prednostnih nalog vlade.
 
Na beloruskem farmacevtskem trgu prevladujejo uvožena zdravila, čeprav vlada spodbuja nadomestitev uvoza z zdravili domače proizvodnje. Celotna prodaja farmacevtskih izdelkov na prebivalca je enakovredna prodaji v Moldaviji in Kazahstanu, vendar je manjša kot na primer v sosednji Rusiji in Romuniji.
 
Leta 2020 je prodaja farmacevtskih izdelkov v Belorusiji dosegla 2,7 mlrd BYR ali približno 910 mio EUR. Prodaja zdravil na recept je v letu 2020 predstavljala večino prodaje zdravil glede na vrednost (62,3 %), od tega so generična zdravila predstavljala več kot 83,4 %.
Na beloruskem farmacevtskem trgu prevladujejo generična zdravila, saj si vlada prizadeva povečati domačo proizvodnjo zdravil. A domača farmacevtska industrija trenutno zadovoljuje le približno 25 % lokalnega povpraševanja glede na vrednost in vsaj dvakrat toliko glede na količino.
 
V Belorusiji trenutno deluje 26 farmacevtskih podjetij, od tega jih je 5 v državni lasti. Največji domači konkurent je družba Belmedpreparaty. Na trgu so prisotne tudi tuje multinacionalne družbe, kot so Roche, Novartis, Sanofi, Nycomed, Gedeon Richter in Bayer Healthcare.
 
Po napovedih analitikov naj bi bil beloruski farmacevtski trg leta 2025 vreden 3,7 mlrd BYR ali približno 1,2 mlrd EUR, povprečna letna stopnja rasti pa naj bi v obdobju 2021-2025 znašala 7 % v lokalni valuti ali približno 1,4 % v EUR.
 
Avgusta 2021je beloruski minister za zdravje, Dmitrij Pinevič najavil, da namerava Belorusija leta 2023 predstaviti domače cepivo proti korona virusu. Izdelavo lastnega cepiva načrtujejo v dveh fazah. Družba BelVitunifarm bo proizvajala aktivno sestavino, državno podjetje Belmedpreparaty pa bo cepivo sestavilo v končno obliko. Belmedpreparaty trenutno že proizvaja rusko cepivo proti COVID-19, Sputnik V.
 
 

Največja podjetja v farmacevtski industriji v Belorusiji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2020)
Farmtekhnologiya Ooo 82,22
Minskinterkaps Up 67,83
Farmlend Ooo 61,67
Belekotekhnika Ooo 41,11
Meditsinskoe Predpriyatie Simurg Zao 41,11
Belmedpreparaty Republican Production Unitary Enterprise n/a

 

Vir: Factiva, september 2021.


Lesna industrija

V zadnjih 5 letih se je beloruska lesna industrija precej razvila. Številna lesnopredelovalna podjetja so posodobili in postavili nove proizvodne obrate.

Izvoz beloruske lesne industrije se je v obdobju 2015-2020 podvojil in v letu 2020 dosegel 2,1 mlrd EUR. Delež industrije v celotnem izvozu Belorusije se je v zadnjih 5 letih povečal za 60 %, s 4,3 % na 6,9 %.

V Q1 2021 je Belorusija izvozila pohištvo v vrednosti 163,3 mio EUR. Po podatkih beloruskega statističnega urada Belstat, je k 32 % medletnemu povečanju največ prispeval izvoz v EU. Ta se je v Q1 2021 medletno povečal za 40 % na 72,3 mio EUR. Delež celotnega izvoza v EU se je povečal za 2 % na 44 %.

Izvoz v dve najpomembnejši državi v EU, v Nemčijo in na Poljsko, se je povečal za 47 % na 24 mio EUR in za 28 % na 23 mio EUR. Vrednost dobav v Litvo se je povečala za 58 % na 7 mio EUR. Izvoz v države CIS se je povečal za 26 % na 84,9 mio EUR. V tem okviru se je izvoz na ruski trg, ki predstavlja 44 % celotnega izvoza, povečal za 24 % na 71,2 mio EUR.

Glede na skupino izdelkov se je največ povečal izvoz žimnic (+ 56 %) in sedežnega pohištva (+ 45 %). Izvoz pohištva, razen sedežnega pohištva, je presegel lanskoletni znesek za približno 25 %.

Od 16. avgusta 2021 dalje v Belorusiji veljajo izvozne dajatve na izdelke iz žaganega lesa in lesnopredelovalne industrije. Izvozne dajatve bodo ostale v veljavi najmanj do 31. decembra 2021. Izvozne dajatve ne veljajo za les, ki se prodaja državam članicam Evrazijske gospodarske unije, Azerbajdžanu, Gruziji, Moldaviji, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu in Ukrajini. Uvedba izvoznih dajatev za les je eden od ukrepov, namenjenih spodbujanju večje predelave surovega lesa v državi, preprečevanju pomanjkanja surovin ter preprečevanju korupcije.

 

Največja podjetja v lesni industriji v Belorusiji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2020)
Glastech Ip 2.738,38
Kholdingovaya Kompaniya Pinskdrev Zao 627,64
Vmg Industri Iooo 152,24
Borisovski Dok Oao 62,00
Kosvik Up 60,73
Bellesizdelie Odo 53,80
Svisbelinzhiniring Ooo 45,82


Največji proizvajalci pohištva v Belorusiji

Podjetje Prihodki v mio EUR (2020)
Lummoks Ooo 2.689,58
Dipriz Ooo 93,75
Pinskdrev-Bobruisk Zao 89,48
Anreks Iooo 61,14
Bels Ip Zao 61,00
Gomelskaya Mebelnaya Fabrika Progress Oao 40,08
Sosnovy Bor Ooo 32,49Vir: Factiva, september 2021.

 

Poglejte si tudi:

Poslovno sodelovanje s Slovenijo

Poslovanje