Beloruski les z lažnimi dokumenti še vedno prihaja v EU

četrtek, 04. april 2024
 

V zadnjih 2 letih se je močno povečal uvoz lesa iz Kazahstana v EU 

Mednarodna novinarska preiskava je ugotovila, da se Belorusija izogiba sankcijam ter izvaža les v EU prek Poljske, z uporabo lažnih dokumentov, ki kažejo, da les prihaja iz Kazahstana, države, ki skoraj nima gozdov.

Po obsežni ruski invaziji na Ukrajino je uvoz lesa v EU, domnevno iz Kazahstana, močno narasel. Vrednost uvoza lesa iz Kazahstana v EU se je lani povečala za 325-krat, s približno 387.000 EUR leta 2021 na skoraj 126 mio EUR leta 2023, pri čemer uvoz na Poljsko s skoraj 68 mio EUR predstavlja več kot polovico tega zneska.

Preiskava Radia Free Europe, poljskega časopisa Gazeta Wyborcza in Beloruskega preiskovalnega centra je pokazala, da je vsaj del tega uvoza iz Kazahstana dejansko beloruski les, ki ima lažno dokumentacijo, s čemer se Belorusija izogiba sankcijam EU, ki veljajo od junija 2022.

Dokumenti, ki so jih novinarji pridobili iz podjetij v lesni industriji, kažejo, da podjetja s sedežem v Belorusiji ponarejajo evidence o pošiljkah lesa. Ena takih pogodb je bila sklenjena med kazahstanskim podjetjem Nurr-electro in poljskim podjetjem PLRBL, vredna pa je bila skoraj 1 mio EUR.

Ko pa so novinarji obe podjetji povprašali po podrobnostih tega dogovora, je podjetje Nurr-electro zanikalo, da je opravilo eno od dokumentiranih pošiljk. "V okviru takega sporazuma ni bilo nobenih finančnih transakcij," je dejal njihov odvetnik. "To je zagotovo ponaredek. Takšnega pečata nimamo."

Dva strokovnjaka za grafično oblikovanje, s katerima so se pogovarjali novinarji, sta potrdila, da so bili pečati in podpisi kazahstanskega podjetja in ministrstva za finance v dokument dodani z urejevalnikom fotografij.

Poljska gospodarska zbornica za lesno industrijo je v zadnjih 2 letih prav tako opazila znatno povečanje uvoza lesa iz Kazahstana, kljub temu da država, ki ima le 1,7 % gozda v primerjavi s 46 % gozda v Belorusiji, nima zgodovine lesne proizvodnje.

Direktor zbornice Piotr Garstka je za Gazeto Wyborcza povedal, da Kazahstan nikoli prej ni proizvajal vezanega lesa, zdaj pa je v zadnjih 2 letih postal glavni dobavitelj materiala. Dodal je, da so člani zbornice opazili razpise za dobavo lesa, na katerih so bile cene nenavadno nizke, celo pod ceno surovine. Poljska gospodarska zbornica za lesno industrijo je Poljsko ministrstvo za državno premoženje pozvala, naj sprejme ustrezne ukrepe. 

Poljska carinska služba je beloruskemu preiskovalnemu centru tudi priznala, da nima zmogljivosti za vpogled v vse carinske deklaracije in račune.
 
 
 

Drugi primeri nepoštenih praks 

Podjetja iz EU, ki se izogibajo sankcijam pri izvozu v Rusijo in Belorusijo, poslujejo tudi prek srednjeazijskih držav.
Od invazije na Ukrajino se je na primer poljski izvoz v Kirgizistan povečal za več kot 18-krat.

Prejšnji teden je cena delnic poljskega modnega velikana LPP močno padla, potem ko je na dan prišla informacija, da je podjetje LPP zgolj navidezno izstopilo iz ruskega trga ter tja prek Kazahstana še naprej izvaža svoja oblačila.

Viri: Factiva, Business World Magazine
 
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Gospodarstvo ter možnost vstopa na beloruski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: