Belorusija

Prodaja v Belorusijo

Gospodarska politika vlade

Belorusija ima podporno vlogo pri invaziji Vladimirja Putina na Ukrajino.
Aleksander Lukašenko je že pred invazijo na Ukrajino sprejel 30.000 ruskih vojakov na vojaških vajah, potem pa dovolil, da so letala agresorja vzletela z letališč njegove države. Spremenil je tudi ustavo, da bi omogočil skladiščenje ruskega strateškega jedrskega orožja.

Belorusijo so zaradi sodelovanja s Putinom sankcionirale ZDA, EU in številne države po svetu.

Lukašenko vodi Belorusijo od leta 1994. Obtožujejo ga ponarejanja volitev, zatiranja svojih političnih nasprotnikov in kontrole nad mediji.
Rusija je podprla Lukašenka, ko se je konec poletja 2020 soočil z največjim izzivom njegove oblasti v 26 letih, ko so se pred palačo neodvisnosti v Minsku in po vsej državi odvijali množični protesti, ki so se končali z nasilnim zatiranjem protestnikov, množičnimi aretacijami in izgnanstvo ali zapor njegovih nasprotnikov.

Belorusko gospodarstvo je trenutno obremenjeno z neobvladljivimi ravnmi javnega zunanjega dolga, ki predstavlja okrog 30 % BDP, vendar je skoraj v celoti v USD. Zaradi zahodnih sankcij, ki so bile uvedene proti Belorusiji, kot odgovor na dogodke poleti 2020, ima Belorusija prepoved zbiranja kapitala na mednarodnih trgih, zato se zanaša na posojila Rusije, da bi pomagala odplačati zunanji dolg.
Če bi Belorusija zavrnila sodelovanje s Putinom in se postavila na stran Zelenskega, bi se soočila ne le z gospodarsko katastrofo, ampak tudi z grožnjo maščevanja s strani ruskega predsednika. 
 
Belorusija se je zaradi uvedenih sankcij ponovno osredotočila na sodelovanje s prijateljskimi državami na vzhodu. Sem sodijo države v Aziji, Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Južni Ameriki.
 
 
Vir: EIU; Factiva, maj 2022.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Belorusko gospodarstvo je v zadnjem času v težavah, zlasti zaradi negativnega vpliva ukrajinskih gospodarskih in političnih razmer, kar povzroča zmanjšanje razpoložljivih dohodkov potrošnikov. Posledično so potrošniki spremenili svoje potrošniške navade, nenehno iščejo promocije in v mnogih primerih odlašajo z nakupom, zlasti trajnega blaga. Novi davki na izdelke, kupljene v tujini, so vplivali na priljubljeno dejavnost čezmejnega nakupovanja.
 
Trend staranja prebivalstva bo v prihodnje pomembno vplival na vzorce potrošnje.
 
Večina Belorusov je še vedno v finančnih težavah, preživijo dolge ure v službi in uživajo tradicionalno prehrano z visoko vsebnostjo maščob in malo vlaknin, kar je povzročilo porast kroničnih bolezni.

 

Tržne poti, distribucija

Beloruski potrošniki radi kupujejo v sodobnih nakupovalnih centrih, kot so hipermarketi in supermarketi, ki se širijo po državi.

Po napovedih analitikov naj bi maloprodajni trg živil v Belorusiji leta 2022 zrasel za 2 % in dosegel okoli 14 mlrd EUR.

Največji segment trgovin v državi predstavljajo supermarketi, ki ustvarijo 39 % celotne vrednosti v maloprodaji živil. Sledijo hipermarketi s 34 % in manjše priročne trgovine s 25 %. Diskontnih trgovin v Belorusiji še ni.
 
Penetracija sodobnih maloprodajnih trgovin je bistveno pod evropskimi ravnmi, delež trgovskih blagovnih znamk v segmentu živil pa ostaja pod 5 %.
Največjih 5 trgovcev ustvari 62 % prihodkov v živilskih trgovinah, zato je maloprodajni trg z živili bolj konsolidiran od vzhodnoevropskega povprečja.
 
Vodilni konkurent na beloruskem maloprodajnem trgu je Eurotorg, sledi pa mu Gippo.
Na maloprodajnem trgu v Belorusiji prevladujejo lokalne in ruske verige supermarketov, Rusija pa ostaja glavni trgovinski partner in tuji vlagatelj v državi.
 
 
Največji trgovci na drobno po prihodkih:
 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Tezoro Ooo 9.125,92
Vladimir Sergeevich Vostrikov Ip 2.670,31
Belbroen Ooo 2.405,40
Interfood Trade 2.405,40
Evrotorg Ooo 1.901,12
Vitalyur Odo 1.257,05
Dorors Oao 587,54 

Spletna prodaja v Belorusiji

Po podatkih nacionalnega statističnega urada Belstat, v Belorusiji samo 1,14 mio uporabnikov interneta nakupuje prek spleta, kar predstavlja 14 % prebivalstva in 24 % uporabnikov interneta.

Glede na to, da vlada še vedno dela na uvedbi statističnih orodij e-trgovine v državi, je mogoče le oceniti podatke o prihodkih trga. Euromonitor International ocenjuje, da se je spletna prodaja v Belorusiji v letu 2020 povečala za 38 % in dosegla vrednost 2,7 mlrd BYR, kar je približno 880 mio EUR.
 
V gospodarstvu, v katerem prevladuje država in njeni neliberalni trgovinski zakoni, se mnogi Belorusi vse bolj usmerjajo k spletnemu nakupovanju v tujini, zlasti prek kitajskega velikana e-trgovine Alibaba.
Nekatera najbolj priljubljena spletna mesta za e-trgovino v Belorusiji vključujejo kufar.by, second.by in shop.by.
 
Priljubljenost spletnega nakupovanja in nižje cene, ki jih ponujajo čezmorski prodajalci, povzročajo izgube v prodaji znotraj države. Da bi se temu izognili, je bila leta 2016 podpisana nova uredba, ki omejuje neobdavčeno spletno nakupovanje v tujini.
 
Belorusi na spletu največ kupujejo gospodinjske aparate, telefone, računalnike, oblačila in obutev ter vstopnice za koncerte, letala in vlake. Najmanj priljubljena kategorija blaga med beloruskimi e-nakupovalci so zdravila in optika. 

V zadnjih dveh letih se je v Belorusiji močno povečala spletna prodaja hrane in pijače. Med največje spletne ponudnike hrane in pijače spadata spletna ponudnika e-dostavka.by (Internet-magazin Euroopt) in gipermall.by (GiperMall).


Spletni ponudniki v Belorusiji: 
  • GiperMall OOO                
  • Internet-magazin Euroopt ZAO 
  • Moda s Dostavkoj OOO         
  • OZ Market OOO                
  • Patio ZAO                    
  • Triovist OOO                 
  • Wildberries OOO              

Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi.
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Belorusija se uvršča med države z visokim tveganjem glede plačevanja in plačilne discipline.
Priporočljivo je zahtevati avansno plačilo ali uporabiti klasične oblike zavarovanja v plačilnem prometu.

 
Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport in logistika

Cestni in letalski transport sta v Belorusiji dokaj nerazvita. Najboljša možnost za transport predstavljajo železnice. Železniški transport je vodilni segment beloruskega transportnega sektorja, ki letno prepelje več kot 140 mio ton tovora, kar predstavlja več kot 60 % celotnega tovora v državi.
 
Beloruske železnice pospešeno posodabljajo železniški vozni park. V obdobju 2021–2025 nameravajo kupiti 10 vlakov Stadler za prevoz avtomobilov in 15 električnih lokomotiv, ki lahko vozijo potniške vlake.
 
Belorusija je na križišču panevropskih prometnih koridorjev in povezuje Evropo z Azijo. Kot rezultat izvajanja Državnega programa razvoja logističnih sistemov Republike Belorusije, je bilo ustanovljenih in trenutno deluje dvajset sodobnih logističnih centrov s skupno površino 400.000 m2, izvajanje 9 novih centrov pa še poteka. Projekt je privabil veliko investicij, predvsem iz zasebnih podjetij. 8 logističnih centrov je v celoti v državni lasti ali ima vsaj delni državni delež.


Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Posodobljeno maj 2022.

_