Belorusija

Prodaja v Belorusijo


Kako prodajati v Belorusijo?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja v Belorusiji
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave

Gospodarska politika vlade

Po javnih demonstracijah, ki so sledile spornim predsedniškim volitvam avgusta 2020, ter po uvedbi zahodnih sankcij, je Belorusija okrepila gospodarsko in vojaško sodelovanje z Rusijo. 
 
Ruska invazija na Ukrajino, ki je deloma potekala preko Belorusije, pomeni opustitev prejšnje politike politične nevtralnosti in povečuje vojna tveganja za Belorusijo.
 
Zahodne sankcije ovirajo belorusko gospodarsko dejavnost, ki se bo po napovedih 
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Belorusko gospodarstvo je v zadnjem času v težavah, zlasti zaradi negativnega vpliva ukrajinskih gospodarskih in političnih razmer, kar povzroča zmanjšanje razpoložljivih dohodkov potrošnikov. Posledično so potrošniki spremenili svoje potrošniške navade, nenehno iščejo promocije in v mnogih primerih odlašajo z nakupom, zlasti trajnega blaga. Novi davki na izdelke, kupljene v tujini, so vplivali na priljubljeno dejavnost čezmejnega nakupovanja.
 
Trend staranja prebivalstva bo v prihodnje pomembno vplival na vzorce potrošnje.
 
Večina Belorusov je še vedno v finančnih težavah, preživijo dolge ure v službi in uživajo tradicionalno prehrano z visoko vsebnostjo maščob in malo vlaknin, kar je povzročilo porast kroničnih bolezni.

 

Tržne poti, distribucija

Beloruski maloprodajni trg še naprej močno raste.
 
V prvi polovici leta 2022 je bilo glavno gonilo rasti trga predvsem povečano povpraševanje potrošnikov po živilih, ki ga je spodbudila negotovost med geopolitičnimi pretresi.

V drugem polletju 2022 sta inflacija in posledično upadanje realnega razpoložljivega dohodka, sprožila naraščajoče povpraševanjem po nizkih cenah, kar je spodbudilo rast prodaje in širitev diskontnih trgovin.
 
Prodor sodobne maloprodaje živil v Belorusiji se je leta 2022 povečal na 56 %, vendar je še vedno nižji kot v drugih državah v vzponu in razvitih državah. To kaže na velik potencial rasti maloprodajnega sektorja v prihodnjih letih. 

Največji konkurent v beloruskem maloprodajnem sektorju je družba Eurotorg, ki je imela v letu 2022 več kot 19 % tržni delež.
Eurotorg ima dobro razvejano mrežo trgovin, saj je prisoten v več kot 180 krajih, kjer noben drug sodobni trgovec z živili nima niti ene trgovine.

Eurotorg upravlja različne formate trgovin, kot so trgovine z mešanim blagom, supermarketi in hipermarketi, pod blagovnimi znamkami Euroopt, Hit!, Groshyk in Euroopt Prime. 
 

Največji beloruski trgovci na drobno   

 • Evrotorg Ooo
 • Alesya Oao
 • Dorors Oao
 • Santa Riteil Ooo
 • Zlatka Sooo
 • Bela Treiding Dyuti Fri Sp
 • Prodtovary Oao
 • Sakhartorg Oao
 

Spletna prodaja v Belorusiji

Spletna prodaja v Belorusiji naj bi se po ocenah ecommerceDB v letu 2023 povečala za 13,4 % in dosegla vrednost 1,1 mlr EUR.
 
V obdobju 2023-2027 naj bi prihodki v spletni prodaji rasli po 16,4 % povprečni letni stopnji, ter leta 2027 dosegli 1,84 mlrd EUR.
 
Največji segment spletne prodaje je moda, ki ustvari 28 % prihodkov beloruske e-trgovine. Sledijo elektronika in mediji s 26,9 %, hrana in osebna nega s 23,3 %, pohištvo in naprave s 14,1 % ter igrače in DIY izdelki s preostalimi 7,7 %.

 
Največji spletni ponudniki v Belorusiji 

 • AliExpress
 • Wildberries
 • 21vek.by
 • E-dostavka
 • Lamoda
 • Ozon
 • Oz.by

Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi.

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje  

Belorusija se uvršča med države z visokim tveganjem glede plačevanja in plačilne discipline.

Priporočljivo je zahtevati avansno plačilo ali uporabiti klasične oblike zavarovanja v plačilnem prometu.


Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport in logistika

 
Belorusija je na križišču panevropskih prometnih koridorjev in povezuje Evropo z Azijo. 
 
Cestni in letalski transport sta v Belorusiji dokaj nerazvita.
 
Najboljša možnost za transport predstavljajo železnice. Železniški transport je vodilni segment beloruskega transportnega sektorja, ki letno prepelje več kot 140 mio ton tovora, kar predstavlja več kot 60 % celotnega tovora v državi.

Vojna v Ukrajini in zahodne sankcije negativno vplivajo tudi na beloruski logistični sektor.
Beloruska podjetja se srečujejo s številnimi izzivi, kot so močno povišani stroški logističnih storitev, nepredvidljivi dobavni roki, ter pomanjkanje sodobne logistične infrastrukture in železniškega voznega parka. Največje izzive na področju transporta in logistike imajo industrijska podjetja. 
 
Regionalna kriza, ki jo je povzročila ruska vojaška akcija v Ukrajini, je ogrozila tudi delovanje beloruskih cestnih prevoznikov, ki se soočajo s številnimi težavami . Med njimi so ustavitev dobav in zaustavitev regionalne proizvodnje motornih vozil, ki se uporabljajo v mednarodnem cestnem prometu, težave z vzdrževanjem vozil in sankcije proti beloruskim bankam, ki otežujejo plačevanje z nerezidenti. 

Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Viri: Factiva, EIU, ecommerceDB

Posodobljeno avgust 2023.


Poglejte si tudi: