Bolgarija in Romunija sta postali članici schengenskega območja

torek, 09. april 2024
 

Schengen predstavlja največje območje prostega gibanja na svetu


Bolgarija in Romunija sta 31. marca postali članici schengenskega območja. V obeh državah članicah tako veljajo schengenska pravila, vključno z izdajo schengenskih vizumov, odpravljene so kontrole na notranjih zračnih in morskih mejah. Datum za odpravo kontrol na kopenskih mejah morajo države članice v okviru Sveta EU še določiti.

Komisija je že leta 2011 v schengenskih ocenjevalnih poročilih potrdila, da sta Bolgarija in Romunija izpolnili vse zahteve za polnopravno vključitev v schengensko območje.

Schengensko območje brez nadzora na notranjih mejah je eden od najbolj cenjenih dosežkov državljanov EU. Schengen, ki se je leta 1985 začel kot medvladni projekt petih držav članic - Belgije, Francije, Nemčije, Luksemburga in Nizozemske - se je postopoma razširil in danes predstavlja največje območje prostega gibanja na svetu. Poleg tega, da Schengen omogoča prosto gibanje ljudi brez nadzora na notranjih mejah, bistveno koristi tudi evropskemu gospodarstvu.

Komisija močno odobrava vključitev Bolgarije in Romunije v schengensko območje, ki sledi zgodovinski odločitvi Sveta iz decembra 2023. S pristopom teh dveh držav članic k schengenskemu območju bo skupno območje postalo privlačnejše, saj se bo znatno razširilo največje skupno območje na svetu brez nadzora na notranjih mejah.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala: "Jutri je pomemben dan: Bolgarija in Romunija se pridružujeta schengenski družini. Pozdravljam odpravo nadzora na notranjih zračnih in morskih mejah. To je velik uspeh za obe državi. To je zgodovinski trenutek za schengensko območje - največje območje prostega gibanja na svetu. Skupaj gradimo močnejšo in enotnejšo Evropo za vse naše državljane."

Od lanskega decembra sta obe državi članici sprejeli vse potrebne ukrepe za zagotovitev nemotene uporabe schengenskih pravil po 31. marcu 2024. Okvir za sodelovanje, ki ga je Komisija skupaj z Bolgarijo in Romunijo uvedla marca letos, temelji na uspešnem izvajanju pilotnih projektov za hitre azilne postopke in postopke vračanja. Romunija in Bolgarija bosta s temi okviri sodelovanja še naprej prispevali h krepitvi sodelovanja na področju meja in migracij ter k skupnim evropskim prizadevanjem za obravnavo varnosti EU na zunanjih mejah in migracijskih izzivov.

Poleg tega je bila vzpostavljena regionalna pobuda o policijskem sodelovanju med državami članicami ob zahodnobalkanski in vzhodnosredozemski poti, vključno z Bolgarijo, Romunijo, Avstrijo, Grčijo, Madžarsko in Slovaško. To bo omogočilo skupno in trajnostno reševanje povezanih izzivov, tudi v zvezi s čezmejnim kriminalom.

Bolgarija in Romunija sta nenehno izkazovali visoko stopnjo zavezanosti pri zagotavljanju ustreznega varovanja zunanjih meja EU in sta nenehno ključno prispevali k notranji varnosti schengenskega območja.

Svet bo moral sprejeti sklep o datumu odprave kontrol na notranjih kopenskih mejah med Bolgarijo, Romunijo in drugimi schengenskimi državami. Komisija bo še naprej zagotavljala vso potrebno podporo predsedstvu Sveta, da bi zagotovili sprejetje odločitve o kopenskih mejah že leta 2024.

Več: Sporočilo Evropske komisije 
Pripravil:
 
Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje
 
 

Preberite tudi:


Gospodarstvo ter možnost vstopa na romunski trg

Gospodarstvo ter možnost vstopa na bolgarski trg

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini