Bolgarski trg e-trgovine ima velik potencial rasti

torek, 18. oktober 2022
 

Bolgarija ima približno 772.000 spletnih trgovcev na drobno

Gospodarska rast na bolgarskem trgu je spremenila tudi obnašanje bolgarskih potrošnikov. Vse več Bolgarov nakupuje prek spleta in trg ima velik potencial rasti.

Bolgarski trg e-trgovine se hitro širi. Bolgarija ima že približno 772.000 spletnih trgovcev na drobno, število pa še naprej raste.

Glede na evropsko poročilo o e-trgovini za leto 2022 je več kot polovica Bolgarov (56 %) v zadnjih treh mesecih nakupovala prek spleta. Od tega jih je 96 % kupovalo pri domačih prodajalcih, 36 % pa pri mednarodnih spletnih ponudnikih.

V Bolgariji ima pametni telefon več kot 60 % prebivalstva. Čeprav spletno nakupovanje večinoma poteka preko računalnika, je prek mobilnih telefonov opravljenih več kot 40 % spletnih naročil, predvsem med mlajšo populacijo.
 

Trg e-trgovine v Bolgariji

Ključni ponudniki e-trgovine v državi so med pandemijo COVID-19 beležili eksponentno rast. Več spletnih trgovin je zabeležilo več kot 60 % rast vrednosti in obsega spletne prodaje.

Leta 2021 je bolgarska e-trgovina ustvarila 988 mio USD prihodkov. Po napovedih naj bi trg e-trgovine v Bolgariji v obdobju 2022 - 2025 rasel po 13 % povprečni letni stopnji ter v letu 2025 dosegel vrednost 1,588 mlrd USD.

V Bolgariji so oblačila najbolj priljubljena kategorija spletnega nakupovanja. Več kot tretjina prihodkov od e-trgovine gre za modne nakupe. Medijski izdelki so druga najbolj priljubljena kategorija spletnega nakupovanja v Bolgariji.
 

Najbolj zastopane kategorije izdelkov v Bolgariji glede na delež prihodkov (2021)

Kategorija Delež prihodkov v %
Moda 34 %
Elektronika in mediji 30 %
Igrače, in naredi si sam izdelki 15 %
Pohištvo in aparati 13 %
Hrana in izdelki za osebno nego 8 %
 

Plačilo po povzetju je najbolj priljubljen način plačila

Čeprav je gotovina najbolj priljubljen način plačila, pa po pandemiji postaja vse bolj priljubljeno brezstično plačevanje. 45 % prebivalstva nakupuje z debetno kartico.

Uporaba aplikacij za mobilno e-trgovino se je v zadnjih letih povečala, saj omogoča hiter in enostaven način nakupa blaga in storitev. Skoraj vse večje e-trgovine so razvile mobilne aplikacije. Med rešitve mobilnega plačevanja v Bolgariji spadata Mobiano in MINT.
 

Vodilne spletne trgovine v Bolgariji 

Največji konkurent na bolgarskem trgu e-trgovine je emag.bg. Trgovina je leta 2021 ustvarila 144 mio USD prihodkov. Sledita technopolis.bg in hm.com s 36 mio USD, oziroma 35 mio USD prihodkov v letu 2021. Največje 3 spletne trgovine v Bolgariji skupaj ustvarijo 20 % spletnega prihodka v Bolgariji.
 
Ena najhitreje rastočih trgovin na bolgarskem trgu je aboutyou.bg. Trgovina je leta 2021 dosegla spletno neto prodajo v višini približno 6,4 mio USD. Rast prihodkov je medletno dosegla 255 %.
 


Viri: Factiva, Mordor Intelligence, E Commerce News Europe


 

Preberite še:


Spletne prodajne platforme

Kako e-izvažati

Globalni trendi na področju IKT

Priložnosti na bolgarskem trgu
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: