EU in banka EIB Global podprli gradnjo vetrne elektrarne Vlašić v BiH

četrtek, 22. februar 2024
 

V BiH bodo s pomočjo EIB Gobal in nepovratnih sredstev EU zgradili vetrno elektrarn Vlašić 

EIB Global, finančna veja Evropske investicijske banke (EIB) za dejavnosti zunaj Evropske unije, je odobrila posojilo v višini 36 mio EUR za izgradnjo 50 MW vetrne elektrarne na visoki planoti gore Vlašić, ki leži približno 15 km severno-zahodno od mesta Travnik.

Projekt vetrne elektrarne Vlašić je ocenjen na več kot 91 mio EUR. Za njegovo izgradnjo je EU namenila skupaj 21 mio EUR nepovratnih sredstev prek Investicijskega sklada za Zahodni Balkan (WBIF). Bosna in Hercegovina je poleg sredstev EU prispevala 16,7 mio EUR, nemška razvojna banka KfW pa 16,5 mio EUR posojila.

Poleg tega je EIB zagotovila približno 300.000 EUR nepovratnih sredstev za tehnično pomoč v okviru svoje pobude za gospodarsko odpornost za razvoj tega vodilnega projekta obnovljivih virov energije, s ciljem podpiranja prožne in vključujoče rasti na Zahodnem Balkanu.

Investicija bo predvidoma izvedena v sodelovanju z nemško razvojno banko KfW, v okviru Iniciative za medsebojno zaupanje (MRI), ki poleg financiranja lahko ponudi tudi strokovno znanje.


 

Nova vetrna elektrarna bo v BiH okrepila oskrbo z energijo

Nova vetrna elektrarna bo imela 18 vetrnih turbin in njihovo povezavo z nacionalnim energetskim omrežjem. Predvideno je, da naj bi na leto proizvedla 115 GWh električne energije.

Njena proizvodnja bo lahko zadostila energetske potrebe za 20.000 gospodinjstev in bo zmanjšala 140.000 ton CO2 na leto.

Projekt bo prispeval k zastavljenim ciljem države glede obnovljive energije in zmanjšal odvisnosti države od premoga.

Prav tako bo projekt podpiral prehod na nizko-ogljično gospodarstvo in spodbujal trajnostni razvoj.

Glede na zaveze Bosne in Hercegovine k izvajanju Zelene agende je država že začela vlagati v proizvodnjo obnovljive energije, ki bo pomagala v boju proti podnebnim spremembam, zagotavljala čist zrak in spodbujala nacionalno gospodarstvo.

Minister za finance Bosne in Hercegovine Srđan Amidžić je v izjavi za javnost dejal, da so tovrstni projekti pomembni ne le z vidika povečanih podnebnih sprememb, ampak tudi zaradi pozitivnega vpliva na celotno državo.
 

EIB na Zahodnem Balkanu

EIB je ena vodilnih mednarodnih finančnih institucij na Zahodnem Balkanu. Od leta 2009 je banka v regiji financirala projekte v skupni vrednosti več kot 11 mlrd EUR.

EIB je v Bosni in Hercegovini dejavna od leta 1977. Do danes je v državo vložila 3,4 mlrd EUR, večinoma v podporo transportnemu sektorju ter malim in srednje velikim podjetjem.


Viri: Factiva, EIB

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Kosovo se preusmerja na obnovljive vire energije

OVE bodo do leta 2025 največji vir proizvodnje električne energije 
 
Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg BiHZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: