Evropska kemična proizvodnja je leta 2023 medletno upadla za -8 %

četrtek, 14. marec 2024
 

Leto 2023 je bilo težko leto za evropsko kemično industrijo 

Dve glavni težavi, s katerima se sooča evropska kemična industrija, predstavljajo motnje v trgovini zaradi geopolitičnih vprašanj in visoke cene energije.

Združenje European Chemical Industry Council - CEFIC ocenjuje, da je evropska kemična proizvodnja leta 2023 medletno upadla za -8 %.


V primerjavi z letom 2022 je evropska kemična industrija leta 2023 manj proizvajala, manj izvažala in manj uvažala.

Makroekonomsko okolje ni bilo spodbudno in stranke kemičnih družb so med močnim okrevanjem po pandemiji Covid-19 množično razprodale izdelke, ki so jih naročile. 

Kemično industrijo je lani prizadelo šibko povpraševanje predvsem s strani avtomobilske industrije in gradbeništva. 

Poleg tega so kitajska podjetja še naprej povečevala svoje zmogljivosti, medtem ko se je kitajska rast upočasnila. To je povzročilo veliko presežnih zmogljivosti, kar je posledično prizadelo evropska podjetja, saj so bila zaradi konkurence prisiljena zniževati cene.
 

Upad prodaje 

Največja evropska podjetja v kemični industriji, katerih dejavnost je odvisna od povpraševanja drugih panog, so lani večinoma doživela močan upad prodaje.

Promet vodilne nemške kemične družbe BASF je lani upadel za -21,1 %, na 68,9 mlrd EUR, dobiček iz poslovanja pa se je znižal za več kot tretjino.

 

Prodaja francoske družbe Arkema je v letu 2023 upadla za -17,6 % na 9,5 mlrd EUR.Prodaja v družbi Syensqo, ki je nastala lani jeseni z odcepitvijo belgijskega Solvaya, je lani upadla za -18 % na 1,5 mlrd EUR. 

Med drugimi večjimi evropskimi kemičnimi družbanmi so občutno zmanjšanje prodaje beležile tudi družbe Covestro (-20 %), Croda (-18,90 %) in Clariant (-15,79 %)
 

Izzivi nemške in francoske kemične industrije 

Kemična industrija je 3. največji industrijski sektor v Nemčiji.
V zadnjih 2 letih se je obseg proizvodnje v tej industriji zmanjšal za -23 %, predvsem zaradi šibkega gospodarstva in visokih cen energije.

Nemška kemična industrija je zelo odvisna od avtomobilske industrije v državi, ki je zastala.
Nemška kemična podjetja, ki so že dolgo odvisna od ruskega plina, so od izbruha vojne v Ukrajini izgubila tudi konkurenčnost, saj se je cena ruskega plina močno povečala.

V Franciji propadajo manjša kemična podjetja, ki so manj odporna na turbulentno tržno dogajanje. Metex, specializirano podjetje za proizvodnjo aminokislin za prehrano živali, se pripravlja na stečaj svojih operativnih podružnic, zaradi kitajskih dumpinških cen. 
 

Evropska kemična industrija upa na okrevanje v letu 2024 

Evropska podjetja v kemični industriji upajo, da se bo leta 2024, po težavnem letu 2023, končno začelo okrevanje v industriji. Menijo, da je najhujše za njimi in v letu 2024 predvidevajo okrevanje povpraševanja.

Naročila so se od začetka leta 2024 okrepila, zlasti pri kompozitnih materialih, namenjenih letalstvu ali baterijam. Iz ZDA beležijo nekoliko večje povpraševanje kot iz Evrope.
 

Številne velike kemične družbe so se reorganizirale, da bi si zagotovile prihodnjo rast 

  • Arkema ima zdaj 92 % delež na področju posebnih kemikalij, kjer je manjša konkurenca s strani azijskih družb.  
  • Belgijska skupina Solvay se je lani novembra razdelila na dva dela, z ambicijo ustvariti 2 uspešni podjetji na dveh različnih področjih. Področje specialnih kemikalij obvladuje podjetje Syensqo, osnovne kemikalije po novo podjetje Solvay.  
  • Nemške kemične družbe, ki se soočajo z več strukturnimi izzivi, se prav tako preusmerjajo k specialnim kemikalijam in si prizadevajo povečati svojo konkurenčnost.
 

Ukinjanje delovnih mest

Družbe BASF, Bayer in Evonik so napovedale resne načrte prestrukturiranja in ukinitev več tisoč delovnih mest. 
 
  • Družba Evonik namerava ukiniti 2.000 delovnih mest, od tega 1.500 v Nemčiji. Največ nameravajo ukiniti vodstvenuh delovnih mest.
  • Družba BASF je napovedala, da namerava do konca leta 2026 zmanjšati stroške za približno 1 mlrd EUR na svojem sedežu v Nemčiji, zaradi visokih stroškov in zmanjšanega povpraševanja. BASF že ima vzpostavljen program zniževanja stroškov, ki bo prizadel 700 delavcev.
  • Nemška kemična in farmacevtska skupina Bayer je marca 2024 objavila strateški načrt za prihranek 2 mlrd EUR letno od leta 2026, kar vključuje tudi številna odpuščanja. Prihodki družbe Bayer so v letu 2023 medletno upadli za - 6,1 %. Družba trenutno zaposluje več kot 17.000 menedžerjev. To število nameravajo zmanjšati za približno -40 %.

Viri: Factiva, Le Figaro, Chemical and Engineering News

 

Preberite še: 


Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije

Kriza v Rdečem morju prodira tudi v nemško kemično industrijoZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: